Η Μεσσηνία δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία για το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα»


Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Μια αγγλική παροιμία υποστηρίζει ότι «δεν μπορείς να μάθεις σ’ ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα». Πολύ περισσότερο, δε, να ξεπεράσεις ανικανότητες, ολιγωρίες, ωχαδερφισμό και κακές νοοτροπίες χρόνων.
Μια ομάδα ανθρώπων, όμως, εδώ και καιρό έχει βαλθεί να αποτελέσει εξαίρεση του παραπάνω κανόνα. Ο λόγος για το Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ), ο οποίος προσπαθεί να συνεργαστεί με όλους τους ενδιαφερόμενους γύρω από την παραγωγή ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» και να διαμορφώσει μια συνολική πρόταση υπέρ του νομού, η οποία θα σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο και θα ζητά – προς το καλύτερο- την τροποποίηση των σε ισχύ προδιαγραφών του προϊόντος.
Σε αδρές γραμμές, η θέση των ανθρώπων του ΣΥΜΕΠΟΠ είναι ότι το προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» θα πρέπει να παράγεται, να επεξεργάζεται και να συσκευάζεται εντός των ορίων της Μεσσηνίας. Επιπλέον, θα πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα του δώσουν περαιτέρω προστιθέμενη αξία, αλλά και να αλλάξει η τυπολογία του.
Έπειτα από ένα διάστημα συζητήσεων, στο οποίο – δυστυχώς- δε συμμετείχε το σύνολο των φορέων και φυσικών προσώπων που έχουν έννομο συμφέρον, η ομάδα προχώρησε προχθές το βράδυ στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου σε ανοικτή διαβούλευση, ώστε να συζητηθεί το μείζον αυτό θέμα, να παρουσιαστούν οι έως τώρα προτάσεις-προδιαγραφές και να ανταλλαχθούν απόψεις για την ελιά Καλαμάτας, το όνομα της οποίας έχει τα περισσότερα «χτυπήματα», όταν πληκτρολογήσεις «Καλαμάτα» σε μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Τύφλα να έχουν τα κρουαζιερόπλοια του κ. Νίκα!
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα που βελτιώνουν και τεκμηριώνουν την πρόταση, όπως η εποχή συγκομιδής να ορίζεται από το βαθμό ωριμότητας του καρπού και όχι την περίοδο που θα μαζευτούν οι ελιές ή η οργανοληπτική περιγραφή του προϊόντος.
Υπήρξαν και πολλές αντιρρήσεις για τη δυνατότητα εφαρμογής κάποιων τροποποιήσεων. Το ζήτημα είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ισορροπίας μεταξύ των πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν στην πραγματικότητα και των προδιαγραφών που θα διαφοροποιούν το προϊόν ποιοτικά, όπως ανέφερε η κυρία Αρχοντάκη, στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Μεσσηνίας.
Η φύση μιας διαβούλευσης, όμως, πάντα εμπεριέχει χάος, τοποθετήσεις εκτός θέματος και κριτική του… καναπέ. Έγιναν παρεμβάσεις από ανθρώπους οι οποίοι είτε δε συμμετείχαν στη μέχρι σήμερα διαδικασία είτε από τις θέσεις που κατείχαν επί χρόνια, σε καρέκλες αποφάσεων και χάραξης πολιτικής για το προϊόν, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Πράγματι, τα γέρικα σκυλιά δεν μπορούν να μάθουν νέα κόλπα…
Ευχάριστη συγκυρία στην προσπάθεια του Συλλόγου είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου με τη δημιουργία Ομάδας Γευσιγνωσίας για την επιτραπέζια ελιά. Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο από μέλη της Ομάδας Εργασίας για τη γευσιγνωστική ανάλυση επιτραπέζιας ελιάς του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (International Olive Council).
Αυτό αναφέρθηκε από το δρα Βασίλη Δημόπουλο, επιστημονικό υπεύθυνο του Εργαστηρίου, κατά την παρέμβασή του στη διαβούλευση.
Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η προσπάθεια του Συλλόγου αποτελεί, ίσως, τη μοναδική και τελευταία ευκαιρία για το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» να βρει τη θέση που του αξίζει τοπικά και να αποκατασταθεί διεθνώς.