Ήταν Απρίλιος του 2009, όταν πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, μια εντελώς ανεξάρτητη αυτοδιαχειριζόμενη δομή νεολαίας χωρίς νομική μορφή (πρόκειται για άτυπη εθελοντική ομάδα). Έκτοτε, εδώ και πεντέμισι χρόνια, έχει προσφέρει μαθησιακές ευκαιρίες σε περισσότερα από 4.000 άτομα που έχουν παρακολουθήσει δωρεάν εργαστήρια χορού, μουσικής, καλλιτεχνικών, ξένων γλωσσών, θεάτρου κ.λπ..
Η εν λόγω δομή που διοργανώνει, συμμετέχει και υποστηρίζει εξωτερικές δράσεις στην Καλαμάτα και από αυτήν ξεκίνησε το διεθνές πλέον Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, που έχει κάνει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα διεθνώς γνωστή στο χώρο των τεχνών του δρόμου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στη βιωσιμότητά της. Παρά το μεγάλο έργο για την πόλη, δεν έτυχε της προσοχής και της υποστήριξης των τοπικών, εθνικών ή και ευρωπαϊκών φορέων, αφού δεν έλαβε ποτέ χρηματοδότηση από κανέναν, με μόνη πηγή «εσόδων» τις δωρεές των μελών και των εθελοντών. Τα μόνα έξοδα του Κέντρου είναι το ενοίκιο και οι λογαριασμοί του.
Έλλειμμα 4.000 ευρώ λόγω του τρόπου λειτουργίας
Μιλώντας στο «Θ» εκ μέρους των εθελοντών, ο Φιλάρετος Βούρκος ανέφερε πως στις 8 Σεπτεμβρίου έγινε συνέλευση των εθελοντών του Κέντρου Νέων Καλαμάτας με βασικά θέματα τη βιωσιμότητά του, καθώς και την εξέλιξη του τρόπου λειτουργίας και διαχείρισης με βάση τις ανάγκες της ομάδας και των μελών του.
Το σημαντικότερο είναι ότι διαπιστώθηκε από τη συνέλευση πως το ΚΝΚ δεν πέτυχε τους οικονομικούς στόχους για την περίοδο 2013-2014, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα 4.000 ευρώ. Επίσης, αν και παρακολούθησαν τα εργαστήρια την περίοδο 2013-2014 800 μέλη, μόνο τα 250 από αυτά (περίπου το 1/4) στήριξαν οικονομικά το ΚΝΚ, αφού η εισφορά ήταν εθελοντική και ελεύθερη.
Επειδή κανένας δεν επιθυμούσε να κλείσει το ΚΝΚ, αποφασίστηκε να μπει υποχρεωτική εισφορά 10 ευρώ για την εγγραφή (ετήσια) για τα μέλη που παρακολουθούν τα εργαστήρια (με εξαίρεση τους ανέργους, για τους οποίους το ποσό είναι 5 ευρώ), ενώ τα μαθήματα θα συνεχίσουν να είναι δωρεάν.
Τέλος και με δεδομένο ότι τα μοναδικά έξοδα του ΚΝΚ είναι το κτήριο, βασικές ανάγκες και οι λογαριασμοί (ρεύμα, νερό, θέρμανση), αποφασίστηκε ότι, αν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν καταφέρει να πετύχει την οικονομική βιωσιμότητα, θα ξενοικιάσει τον υπάρχοντα χώρο και θα λειτουργεί σε χώρους που θα του παραχωρηθούν από συνεργαζόμενους οργανισμούς χωρίς να έχει έδρα.
Η συνέλευση αποφάσισε, επίσης, τη δημιουργία 3 ομάδων εργασίας, που θα είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των αποφάσεων της συνέλευσης και είναι οι:
-Ομάδα διαχείρισης
-Ομάδα επικοινωνίας
-Ομάδα Οικονομικών
Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει ανοικτή πρόσκληση προς τους φίλους και τα μέλη του Κέντρου για να συμμετέχουν στις ομάδες αυτές και μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας θα παραμείνει κλειστό.
Ο κ. Βούρκος σημείωσε πως δεν υφίσταται ζήτημα κακοδιαχείρισης, αλλά τρόπου λειτουργίας του Κέντρου, όπου δεν υπήρχαν συνδρομές όταν γινόταν κάποιος μέλος, ενώ από την άλλη πλευρά η ανταλλαγή των γνώσεων είναι δωρεάν.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Εν συνεχεία μας ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπων που κατάφεραν να αποκατασταθούν επαγγελματικά μέσα από το Κέντρο. Στην πρώτη περίπτωση, υπήρξε άτομο που διδάχθηκε χορό και τώρα εργάζεται ως δάσκαλος σε σχολή, στο χορό που έμαθε. Σε μια περίπτωση, παρακολούθησαν εργαστήρια στο Κέντρο άτομα με λιγότερες ευκαιρίες (από φτωχές οικογένειες ή αποκλεισμένες περιοχές) και μέσω αυτών βρήκαν την κλίση τους, αφού γίνεται και συμβουλευτική ανάλογα με την περίπτωση. Τέλος, υπάρχουν μετανάστες χωρίς έγγραφα νομιμοποίησης, οι οποίοι μαθαίνουν ελληνικά και μέσω του Κέντρου κοινωνικοποιούνται, έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα και εξ αυτού έχουν βρει εργασία. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με Έλληνες.
«Να μας βοηθήσει ο κόσμος με ιδέες και προτάσεις»
«Θέλουμε να δημοσιοποιηθεί η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, προκειμένου να βοηθήσει ο κόσμος και όποιος έχει ιδέες ή προτάσεις και θέλει να συμμετάσχει, μπορεί να τις καταθέσει στη συνέλευση των εθελοντών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως
η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις ομάδες εργασίας είναι η Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, κι εφόσον συμπληρωθούν οι ομάδες διαχείρισης, θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των εγγραφών και των εργαστηρίων. Όποιος θέλει, μπορεί να επικοινωνήσει ηλεκτρονικά στο e- mail: kentroneonkalamatas@gmail.com, ή να τηλεφωνήσει στο 2721110740 (μεταξύ 5.00 το απόγευμα έως 9.00 το βράδυ) ή και να επισκεφθεί την ιστοσελίδα: kentroneon.wordpress.com.
Κλείνοντας ανέφερε πως αναζητήθηκε κάτι καλύτερο από το σημερινό κτήριο, αλλά δεν έχει βρεθεί ο χώρος που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Κέντρου και θα είναι πιο οικονομικός από αυτόν που στεγάζεται σήμερα.
Στο ερώτημα αν έχουν γίνει επαφές με το Δήμο Καλαμάτας για την εξεύρεση χώρου, απάντησε πως έγιναν προ διετίας κάποιες, αλλά δεν υπήρξε θετική κατάληξη. Ζητήθηκε ακόμη και η παραχώρηση σχολικών μονάδων τα απογεύματα, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό.
Ευχήθηκε, τέλος, να σταθεί δυνατό να βρεθεί ένας χώρος, ώστε οι εθελοντές να ασχολούνται αποκλειστικά με το αντικείμενό τους, αντί να χάνουν χρόνο στην αναζήτηση τρόπων βιωσιμότητας, να εμπλουτιστεί η συνέλευση με νέους ανθρώπους και να είναι το Κέντρο Νέων ένας τελείως ανοιχτός χώρος σε όλους.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου