Κρίστα Δρακοπούλου: Μία Μεσσήνια… Ξακουστή


Δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα, τόπο καταγωγής των γονιών της, θα ήθελε ωστόσο να πάει διακοπές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Πριν από λίγες μέρες εμφανίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου, σε ειδική συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής στην Καμπέρα, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Shepherd’s Center και μίλησε για το πρόβλημα ακοής που αντιμετωπίζει.
«Όταν γεννήθηκα, δεν άκουγα καθόλου. Όταν ήμουν δέκα μηνών, έκανα μία σοβαρή επέμβαση εμφύτευσης κοχλία στο ένα αυτί και ένα χρόνο μετά στο άλλο. Σήμερα σας ακούω. Μην κάνετε φασαρία γιατί κουράζομαι, αλλά μπορώ και σας ακούω καλά», είπε από το βήμα της Βουλής και ευχήθηκε όλα τα παιδιά με προβλήματα ακοής να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.
Δίνοντας το λόγο στην Κρίστα, οι υπεύθυνοι του ιδρύματος έκαναν λόγο για μία γενναία Ελληνοπούλα που αποδεικνύει πως οι Έλληνες έχουν ψυχή και την προσφώνησαν λέγοντας «γεια σου, Κρίστα», ενώ εκείνη στάθηκε αγέρωχη μπροστά στο μικρόφωνο, το… έφερε στα μέτρα της και ξεκίνησε «γεια σου, Ελλάδα».
Ευχαρίστησε τους γιατρούς της, τους οποίους εμπιστεύεται απόλυτα, τους γονείς της «που προσπαθούν απεγνωσμένα να μου μάθουν ελληνικά», τις φίλες της στο σχολείο, αλλά και το Shepherd’s Center για το εξαιρετικά πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόωρης διάγνωσης και επέμβασης για παιδιά με προβλήματα ακοής. Είναι ένα ζωηρό και καθ’ όλα φυσιολογικό παιδί, παρότι όταν γεννήθηκε είχαμε απελπιστεί», μας λέει η μητέρα της Τρίσια Δρακοπούλου.
Η Τρίσια κατάγεται από το Δώριο Μεσσηνίας και το Λευκοχώρι Αρκαδίας και εργάζεται ως κοινωνική ανθρωπολόγος. Τελευταία φορά επισκέφτηκε την ιδιαίτερη πατρίδα της το 2003, πριν γεννηθεί η Κρίστα, μαζί με το σύζυγό της Αντώνη Δρακόπουλο, ο οποίος επίσης γεννήθηκε στο Σίδνεϊ. Προγραμματίζουν, ωστόσο, να επισκεφτούν την Ελλάδα, για να γνωρίσει η Κρίστα «την πιο όμορφη χώρα του κόσμου, με την ένδοξη ιστορία και τους φιλόξενους ανθρώπους».
 
Με πείσμα και περίσσευμα ψυχής
Από το μακρινό Σίδνεϊ, σε ένα διάλειμμα της μελέτης των Μαθηματικών της, η Κρίστα μάς μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε, το πείσμα της να ξεπεράσει το πρόβλημά της και να φοιτά σήμερα σε κανονικό σχολείο, την αγάπη της για το μοντέρνο χορό, το πιάνο και το κολύμπι – «στο κολυμβητήριο βγάζω τον κοχλία και προσπαθώ να διαβάσω τα χείλη του προπονητή μου»-, για την Ελλάδα που θέλει να επισκεφτεί και να μείνει όσο περισσότερο γίνεται, «γιατί έχει φοβερές παραλίες και πολύ ωραίο καιρό».

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ