Κυπαρισσιακός κόλπος: «Ναι» στην προστασία, «όχι» στην τσιμεντοποίηση και την καταστροφή


Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, το οποίο ήλθε με καθυστέρηση 12 ολόκληρων ετών, έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις Οργανώσεων, Φορέων και κυρίως της Ε.Ε., που έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση Κοινοτικής Οδηγίας, θέτει κανόνες προστασίας και προτείνει ρυθμίσεις, απαγορεύσεις και μέτρα. Όμως, σε ό,τι αφορά τον πυρήνα του οικοτόπου φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας και του μοναδικού αμμοθινικού συστήματος από Ελαία έως Αγιαννάκη, προτείνει την τσιμεντοποίηση της περιοχής, δηλαδή την καταστροφή της, ενώ όφειλε και οφείλει να προτείνει μέτρα προστασίας, αποκατάστασης και ορθής διαχείρισης για τη βιοποικιλότητα!
Κι αυτό, ύστερα από πολιτικές, αυτοδιοικητικές και επιχειρηματικές παρεμβάσεις για την «εξυπηρέτηση» συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών στην εν λόγω περιοχή, που – όπως είναι γνωστό – εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και συλλόγων της περιοχής της Τριφυλίας.
Αυτό είναι, σε γενικές γραμμές, το βασικό συμπέρασμα της επιστημονικής ημερίδας που διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία και την οποία συνδιοργάνωσαν η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση (Ρ.Α.ΚΙ.) Τριφυλίας, ο Σύλλογος Απανταχού Ελαιωτών «Το Μπούζι» και ο Σύλλογος Φίλων Δάσους & Παραλίας Ελαίας (ΣυΦιΔαΠΕ), με προσκεκλημένους κεντρικούς ομιλητές την πολεοδόμο, χωροτάκτη και πρώην γενική γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου, την αρχιτέκτονα, πρώην ειδική γραμματέα της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ και πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), Μαργαρίτα Καραβασίλη και το γεωλόγο – ιζηματολόγο, διευθυντή ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Χρήστο Αποστόλου. Σκοπός της ημερίδας ήταν ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και όλων των πολιτών, για τις ρυθμίσεις που προτείνονται στο σχέδιο Π.Δ. του ΥΠΕΚΑ και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνδυαστούν η προστασία του περιβάλλοντος με μία αειφόρο ανάπτυξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων!
Η ημερίδα ξεκίνησε με εισαγωγική τοποθέτηση της συντονίστριας εκ των διοργανωτών, νομικού Βάσως Μαρίνη, η οποία σημείωσε πως μεταξύ Ελαίας και Αγιαννάκη προτείνεται η τσιμεντοποίηση μίας στενής λωρίδας γης ανάμεσα σε παραλία και δάσος. Μίας περιοχής που αποτελεί την καρδιά του προστατευόμενου οικοτόπου και, μάλιστα, τη στιγμή που οι πραγματογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχουν παραπέμψει την Ελληνική Κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχουν κατηγορηματικά δηλώσει ότι δεν πρέπει και δε θα αφήσουν να χτιστεί.
Όπως ανέφερε, η συγκεκριμένη έκταση που προτείνεται για τσιμεντοποίηση ανήκει στο μεγαλύτερό της μέρος σε συγκεκριμένη ισχυρή οικονομική οικογένεια, που εδώ και πολλά χρόνια, με πολλούς τρόπους, επιχειρεί την οικοπεδοποίηση και ανοικοδόμηση της περιοχής, με σκοπό το κέρδος από την πώληση πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, συμπληρώνοντας ότι οι προσπάθειες και οι αγώνες θα εστιάζονται στην αειφόρο ανάπτυξη και την αρμονική σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος!
Η Μάρω Ευαγγελίδου αναφέρθηκε στα θετικά σημεία του σχεδίου Π.Δ., αλλά εστιάζοντας στη συγκεκριμένη έκταση μεταξύ Ελαίας και Αγιαννάκη, όπου προωθείται επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών. Και τόνισε: «Η οικοπεδοποίηση που έχει γίνει ανά 4 στρ. με αυτούς τους κάθετους δρόμους και τη νομική ερμηνεία που δόθηκε όσον αφορά αυτούς τους κάθετους δρόμους, είναι καταστροφή! Είναι η μεθοδολογία που έχει καταστρέψει όλες τις περιοχές που υπάρχει ζήτηση… […] Αν χτιστεί αυτό το πράγμα έτσι όπως πάει να γίνει, είναι καταστροφικό! Έτσι όπως είχα δει το σχέδιο της οικοδομής που εκκρεμούσε όταν είχα έρθει εδώ σαν γραμματέας και κάναμε την αναστολή… Νομίζω ότι, για την περιοχή, μιλάμε για μεγάλη καταστροφή. Ποια είναι η άλλη λύση; Η άλλη λύση είναι το να μη χτιστεί τίποτα. Το να μη χτιστεί τίποτα, με βάση το δικό μας νομικό και θεσμικό πλαίσιο, σημαίνει απαλλοτρίωση… Υπάρχουν προτάσεις των ανταλλαγών, η ανταλλαγή όμως θα πρέπει να γίνει συναινετικά».
Η ίδια, πάντως, ως μια μέση λύση ανέφερε πως θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες κατοικίες, οι οποίες όμως θα πληρούσαν μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις, όπως τα στρέμματα των οικοπέδων, τα τετραγωνικά του συνολικού εμβαδού τους, το ύψος του κ.τ.λ.
Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, με καυστικό λόγο, αναφέρθηκε στις ευθύνες των κυβερνήσεων και της Πολιτείας για τα εγκλήματα σε βάρος της φύσης και του περιβάλλοντος. Ξεκίνησε, δε, την τοποθέτησή της με μομφές για την «κλειστή», μη σύννομη, όπως είπε, διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για το σχέδιο Π.Δ. Για αυτό, ανέφερε την ανοιχτή τοποθέτηση του Παρατηρητηρίου και τις εξειδικευμένες παρατηρήσεις του, που οιοσδήποτε μπορεί να διαβάσει στην ηλεκτρονική σελίδα http://www.cisd.gr/archives/3383.
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, μεταξύ Ελαίας – Αγιαννάκη, με μια σειρά επιχειρημάτων τόνισε ότι αποτελεί επέμβαση μεγάλης κλίμακας στο φυσικό περιβάλλον, εντός προστατευόμενης περιοχής, η πραγματοποίηση της οποίας γίνεται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να παρακάμπτεται σταδιακά το νομικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το βαθμό ευθύνης του ΥΠΕΚΑ στη νομιμοποίηση παράνομων μεθοδεύσεων και παρεμβάσεων, οι οποίες ευνοούν και εξυπηρετούν την υλοποίηση έργου αμιγώς «realestate», με βέβαιο υψηλό επιχειρηματικό όφελος, έναντι αμφισβητούμενου και πρόσκαιρου τοπικού αναπτυξιακού οφέλους!
Ο Χρήστος Αναγνώστου, αφού αναφέρθηκε στην έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ στον Κυπαρισσιακό κόλπο, σημείωσε το ενδεχόμενο να γίνει ορατός ο αόρατος φυσικός «κίνδυνος» που είναι γνωστός ως «τσουνάμι». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της έρευνας με τα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η εκδήλωση ενός μελλοντικού τσουνάμι στην παράκτια ζώνη του Κυπαρισσιακού κόλπου, εάν μπορεί ο επαπειλούμενος κίνδυνος τσουνάμι να ενσωματωθεί στα σχέδια μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Κυπαρισσιακού κ.ά., συμπληρώνοντας πως το τσουνάμι είναι φυσικό φαινόμενο που δεν μπορούν να εμποδίσουν, όμως μελετούν τα καταστροφικά του αποτελέσματα, για να σχεδιάσουν χάρτες επικινδυνότητας και να μπορούν να υπολογίσουν την απόσταση διείσδυσης ενός κύματος στην ξηρά. Ανέφερε ακόμη παραδείγματα και τόνισε πως στην περιοχή εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα!
Παρεμβάσεις έκαναν ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, επικεφαλής και εκπρόσωποι παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης και πολίτες – εκπρόσωποι φορέων, ενώ αρνητικά και επικριτικά σχολιάστηκε η απουσία του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα.

Του Ηλία Γιαννόπουλου