Σε δάκρυα ξέσπασαν τρεις Σύροι, χθες νωρίς το απόγευμα στην αίθουσα του Εφετείου Καλαμάτας, όταν άκουσαν το μεταφραστή να τους λέει ότι το δικαστήριο μείωσε την ποινή από… έξι αιώνες σε έναν και κάτι.
Μπορεί «να ακούγεται» παράδοξο, αλλά έτσι είναι, καθώς οι ποινές που επιβάλλονται στους δουλεμπόρους στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες, αλλά δεν αντιστοιχούν στο χρόνο παραμονής στις φυλακές. Έτσι, οι συγκεκριμένοι θα παρέμεναν στη φυλακή με την πρωτόδικη ποινή περίπου 25 χρόνια, ενώ τώρα το ανώτερο που μπορεί να εκτίσουν είναι 10 χρόνια, με πιθανότητες να αποφυλακισθούν όταν εκτίσουν σημαντικό μέρος αυτής.
Οι Σύροι είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο του 2011 ανοικτά των λακωνικών ακτών, κοντά στην Ελαφόνησο, να μεταφέρουν με ιστιοφόρο 120 λαθρομετανάστες.
Όπως και πρωτόδικα, οι κατηγορούμενοι δεν παραδέχθηκαν την ενοχή τους και υποστήριξαν ότι ήταν λαθρομετανάστες, λέγοντας πως ο καπετάνιος είχε εγκαταλείψει το πλοίο πριν τους πιάσουν. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών είναι χριστιανός ορθόδοξος και ως μάρτυρας υπεράσπισής του ήρθε και κατέθεσε ο μητροπολίτης Βηρυτού.
Μετανάστες
Λιμενικός που υπηρετούσε τότε σε σκάφος στην Ελαφόνησο κατέθεσε πως δέχτηκε ειδοποίηση για δύο σκάφη που κινούνται ύποπτα. Έλεγξαν το πρώτο και δε βρέθηκε κάτι ύποπτο, ενώ στο δεύτερο, που είχε κατεύθυνση προς το στενό της Ελαφονήσου, είδαν από μακριά με τα κιάλια ότι στο κατάστρωμα επέβαιναν πάρα πολλά άτομα.
Στο σημείο που ήταν το πηδάλιο του ιστιοφόρου είχε τοποθετηθεί γύρω γύρω ένα λευκό σεντόνι. Όπως εξήγησε ο λιμενικός, αυτό το είχαν κάνει για να μην μπορούν οι λιμενικοί να διακρίνουν ποιοι είναι πλήρωμα. Αυτός, όμως, όπως είπε, διέκρινε τον τρίτο κατηγορούμενο να κρατάει το τιμόνι και τους άλλους δύο δίπλα του.
Το σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι Νεάπολης, όπου όλοι οι επιβαίνοντες είπαν ότι επιβιβάσθηκαν από λιμάνι της Τουρκίας κοντά στη Ρόδο και είχαν προορισμό την Ιταλία. Τόνισε ότι οι διακινητές έδιναν ελάχιστο φαγητό και νερό στους υπολοίπους, ενώ υπήρχαν στο πλοίο και 23 παιδιά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων, είπε ότι στο δεύτερο πλοίο δε βρήκαν κάτι, αλλά οι δικηγόροι προσκόμισαν έγγραφα του υπουργείου πως και σε αυτό βρέθηκαν 14 μετανάστες, αλλά κανείς δεν ξέρει τι έγινε στη συνέχεια. Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι οι τρεις Σύροι είναι αθώοι, ενώ ο πραγματικός καπετάνιος, πριν από τη σύλληψη, είχε επιβιβασθεί στο δεύτερο πλοίο και διέφυγε.
Ο μητροπολίτης Βηρυτού κατέθεσε για τον τρίτο κατηγορούμενο ότι είναι χριστιανός, είχε πληρώσει για να πάει στην Ιταλία και από εκεί στην Ολλανδία, όπου βρίσκεται και η υπόλοιπη οικογένειά του. Ως μάρτυρας κατέθεσε η αδελφή του, που ήταν μαζί στο πλοίο τότε και τώρα ζει στην Ολλανδία. Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε ημέρα πάνω από 20 βάρκες φεύγουν με μετανάστες για την Ελλάδα. Μάλιστα, φεύγουν από τη Συρία και πληρώνουν λεφτά σε δουλεμπόρους, γι’ αυτό και έρχονται στη Ελλάδα και μπαίνουν φυλακή.
Αρνήθηκαν
Κατά τις απολογίες, ο πρώτος κατηγορούμενος, από τη Συρία, πατέρας 4 παιδιών, είπε ότι ήθελε να πάει στην Ιταλία και έκανε συμφωνία με Τούρκο πληρώνοντας 1.500 δολάρια. Αρνήθηκε ότι ανήκε στο πλήρωμα και κατέθεσε πως καπετάνιος ήταν ένας Τούρκος και, όπως άκουσε πριν τους πιάσουν, ένα μικρό σκάφος ήρθε και τον πήρε, εγκαταλείποντάς τους.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, επίσης, αρνήθηκε πως είναι διακινητής. Είπε πως το πλοίο οδηγούσε ένας Τούρκος. Αυτός είχε πληρώσει 3.000 δολάρια.
Ο τρίτος κατηγορούμενος είπε ότι ταξίδευε μαζί με την αδελφή του, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ολλανδία.
Το δικαστήριο τους αναγνώρισε ελαφρυντικά και μειώθηκε η ποινή τους. Από το Μονομελές Εφετείο είχαν καταδικασθεί σε 610 χρόνια κάθειρξης και χρηματική ποινή 6,2 εκατ. ευρώ έκαστος, ενώ τώρα μειώθηκε σε 121 χρόνια φυλακή.
Της Βίκυς Βετουλάκη