«Όχι» στην ασυδοσία και την ανευθυνότητα
Τις απόψεις του για τις πηγές στο Πήδημα εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Μπαρούνης. Σε επιστολή του προς την εφημερίδα, αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στις απόψεις που είχαν διατυπώσει πρόσφατα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου σχετικά με το μπάζωμά τους, ζητά την προστασία και ανάδειξή τους, και επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους, αν τα νερά εξαιτίας του μπαζώματος αποδειχθούν ακατάλληλα.
Μεταξύ άλλων, τάσσεται υπέρ της προστασίας και αναβάθμισης των πηγών και κατά της ασυδοσίας και της ανευθυνότητας.
Η επιστολή
Η επιστολή του κ. Μπαρούνη έχει ως εξής: «Στα γεωγραφικά όρια της Τοπικής Κοινότητας Πηδήματος βρίσκονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα βασικά έργα υδροληψίας, αντλιοστάσια και δεξαμενές τριών συνδέσμων που υδρεύουν τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης, νοσοκομείο, σχολεία κ.λπ.
Η Τοπική Κοινότητα Πηδήματος είναι από τις πιο προνομιούχες, με πρώτη και όχι μόνη ιδιαιτερότητα τις πηγές! Έχουν τύχει ποτέ της ανάλογης προσοχής και προστασίας;
Το πρόβλημα της λειψυδρίας στο κοντινό παρελθόν έφερε καταπατητές και ανεγκέφαλους πάνω στο χώρο των 30.000 τ.μ. περίπου, στον οποίο αναβλύζουν πηγές με ελεύθερη ροή, με αποτέλεσμα, στην απορροή τους, το σχηματισμό του ποταμού Άρι, για τη ρύπανση του οποίου κατά καιρούς έχουν γραφτεί πάρα πολλά.
Κάποιοι ανεγκέφαλοι έχουν κάνει τη βλακεία επιστήμη και συνεχίζουν να ρίχνουν μπάζα και να σκεπάζουν αυτόν τον πλούτο. Το θέμα της καταπάτησης λύθηκε έπειτα από μακροχρόνιους αγώνες, το θέμα όμως του μπαζώματος καλά κρατεί. Οι καταγγελίες, μέχρι και τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν γίνει, δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη λαίλαπα των μπαζών, που όλο και αυξάνεται.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, με δικά του έξοδα, προσπάθησε να απομακρύνει τον όγκο των μπαζών και των σκουπιδιών που είχαν ριχθεί κατά το παρελθόν σε ένα χώρο περίπου 2.000 τ.μ., που πριν ήταν λίμνη με πλούσια βλάστηση και αρκετά νερά (υπάρχουν στοιχεία που τα αποδεικνύουν). Στην προσπάθειά του αυτή βρέθηκε αντιμέτωπος με τον τοπικό πρόεδρο που αντέδρασε, καλώντας την Αστυνομία, με εντολή δημάρχου, όπως ανέφερε ο ίδιος, ζητώντας μας να επιδείξουμε τη σχετική άδεια για την εθελοντική μας προσφορά στον αγώνα για την προστασία και την καθαριότητα του περιβάλλοντος.
Ο ίδιος ο πρόεδρος με οχήματα του Δήμου είχε ρίξει μπάζα και απορρίμματα στο χώρο αυτό και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, από πότε χρειάζεται άδεια κάποιος για να φροντίσει το περιβάλλον, ενώ δε χρειάζεται καμία άδεια για να το φθείρει και να το καταστρέψει;
Έχει συνειδητοποιήσει η Δημοτική Αρχή και τα στελέχη της ότι, αν κάποια στιγμή, που όλοι φυσικά απευχόμαστε και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό, κριθούν οι πηγές ακατάλληλες, τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό για την υγεία των κατοίκων;
Ακόμα, ποια γεώτρηση και με ποιο κόστος θα καταφέρει να δώσει 40.000 κυβικά μέτρα ανά 24 ώρες που αντλεί για την κάλυψη των αναγκών της Καλαμάτας; Ποιος σας βεβαιώνει, κύριε δήμαρχε, ότι στο Φ 800 που σχεδιάζετε, θα βάλετε καθαρό νερό;
Όσο αφορά στη χλωρίωση του νερού, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι το νερό χλωριώνεται μόνο και μόνο για να αποφευχθεί πιθανή μικροβιακή μόλυνση από τα δίκτυα ύδρευσης. Η χλωρίωση γίνεται μόνο σε καθαρό νερό.
Κύριε δήμαρχε, προτείνω να ελέγξετε το συγκεκριμένο συνεργάτη σας, που κατά τη γνώμη μου με υπερβάλλοντα ζήλο μπαζώνει ανεύθυνα το συγκεκριμένο χώρο, αφήνοντάς μου υπόνοιες ότι όλα αυτά δε γίνονται για το τίποτα, αλλά για κάποιον λόγο που μάλλον μας διαφεύγει και μας κάνει να αναρωτιόμαστε…
Το μπάζωμα, όμως, δεν κάλυψε μόνο τα νερά και τις πηγές, κάτω από τα μπάζα κρύβεται μια ιστορία που πρέπει να αναδείξω, χρησιμοποιώντας και ένα απόσπασμα από τα αρχεία του κράτους (9 ήσαν οι μύλοι το έτος 1689 και 4 τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη περίπτωση αναφέρεται στις ενετικές απογραφές και η δεύτερη σε υποθήκη την οποία πιο κάτω καταχωρούμε. Την υποθήκη έγραψε το υπουργείο των Οικονομικών και οφειλόμενους φόρους στην ιδιοκτήτρια Ζωίτσα θυγατέρα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και χήρα του Παναγιώτη Μανέτα για τα έτη 1909 – 1911… κ.λπ.).
Όσο ο Δήμος Καλαμάτας και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ελληνικού κράτους, που αξιώνουν την παρεμπόδιση της υποβάθμισης των πηγών, των ποταμών, των υπόγειων υδατοδεξαμενών κλπ., τόσο η ποιότητα των υδάτινων πόρων, όπως οι πηγές στο Πήδημα αλλά και οι υδροφόροι ορίζοντες της περιοχής, θα υποβαθμίζονται.
Κύριε δήμαρχε, η προστασία και η ανάδειξη των πηγών του Πηδήματος έχει ξεκινήσει από την εποχή του αείμνηστου νομάρχη Π. Φωτέα. Το όνειρο για τη δημιουργία ενός υδάτινου πάρκου στο Πήδημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αργεί πάρα πολύ, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας, μιας και μιλάμε για νερό, πηγή ζωής.
Αγαπητέ φίλε Ανδ. Καραγιάννη, πρώτα θέλω να σου ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα ως αντιδήμαρχος και μετά θέλω να κάνω μία υπενθύμιση σε σένα και τους αναγνώστες. Στις 29/9/2006, ως δήμαρχος Αρφαρών, είχες δηλώσει στην εφημερίδα «Θάρρος» ότι θα γίνουν έργα αναβάθμισης και βελτίωσης στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου. Ένα εξ αυτών ήταν η μελέτη ανάπλασης των πηγών του Πηδήματος, ύψους 110.000 ευρώ και, μάλιστα, το ανέφερες ως προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής κ.λπ. και, φυσικά, δεν έγινε τίποτα. Μήπως ήταν κάτι σαν φωτοβολίδα; Ένα δηλαδή στιγμιαίο εντυπωσιακό φως και μετά πάλι σκοτάδι;
Κύριε δήμαρχε Π. Νίκα, τη μελέτη αυτή την είχατε στο πρόγραμμά σας και μάλιστα εικάζεται ότι το ποσό πλέον έχει φτάσει στα 170.000 ευρώ. Σας παρακαλώ πολύ, αν δεν έχετε λάβει την κατάλληλη ενημέρωση από τους συνεργάτες σας, επιληφθείτε του θέματος και κάνετε, επιτέλους, κάτι!
Διαβάζω και ενημερώνομαι τακτικά από τον Τύπο για τη συγκρότηση πολλών και διαφόρων επιτροπών στο Δήμο Καλαμάτας και πάνω σ’ αυτό και με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό σας, ερωτώ: μήπως θα έπρεπε να είχε συγκροτηθεί μία επιτροπή με αποκλειστικότητα τους υδάτινους πόρους στο Δήμο μας από ειδικά καταρτισμένα μέλη, τα οποία θα προστάτευαν και θα αξιοποιούσαν σωστά αυτόν τον πλούτο, χωρίς αυθαίρετες και επικίνδυνες για την υγεία μας και για το περιβάλλον παρεμβάσεις;
Κύριε δήμαρχε, δεν ξέρω αν κατατάσσομαι στους ενεργούς πολίτες, πάντως σίγουρα είμαι εξοργισμένος και απογοητευμένος με όλα αυτά που συμβαίνουν σε ένα χώρο που γεννήθηκα και μεγάλωσα και γνωρίζω πιθαμή προς πιθαμή. Χρόνια ολόκληρα εγώ και κάποιοι συγχωριανοί μου δίνουμε έναν αγώνα ενημέρωσης προς πάσα κατεύθυνση και, φυσικά, προτείνουμε ορθολογικές λύσεις. Αρμόδιοι και μη, μας κοιτούν αποσβολωμένοι και έκπληκτοι για την κατάσταση που επικρατεί.
Προσκαλώ όλους τους φορείς του Δήμου μας, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά, να επισκεφθούν τις πηγές στο Πήδημα και να μας βοηθήσουν να αντέξουμε όλο αυτό το βάρος που έχουμε στις πλάτες μας για το συγκεκριμένο χώρο. Πόλος έλξης επισκεπτών και βασικότερος υδροδότης του Δήμου μας. Λέμε ΝΑΙ στην προστασία και στην αναβάθμιση της ποιότητας των πηγών και των νερών γενικότερα, λέμε ένα βροντερό ΟΧΙ, όμως, στην ασυδοσία και στην ανευθυνότητα!
Ευχαριστώ πάρα πολύ την εφημερίδα «Θάρρος», που για μια ακόμα φορά μάς στηρίζει και μας δίνει την ευκαιρία να προβάλουμε τα προβλήματα της περιοχής μας».