Κατατίθενται μηνύσεις, ενώ ερωτήματα δημιουργεί η στάση της Αστυνομίας
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις προς την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, την ενημέρωση και άλλων εμπλεκόμενων φορέων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα με την… εφιαλτική κατάσταση που δημιουργείται κάθε βράδυ στην πλατεία Υπαπαντής, ακόμα δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα.
Έτσι, λοιπόν, προχθές το απόγευμα οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν για τέταρτη φορά και συζήτησαν εκτενώς το πρόβλημα. Η απόφαση ήταν, πριν περάσουν στην αυτοδικία, να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια. Για το λόγο αυτό αύριο πρόκειται να επισκεφθούν τον αρμόδιο εισαγγελέα, τον οποίο θα ενημερώσουν για ακόμα μία φορά, ενώ θα καταθέσουν και μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Στόχος τους, η τιμωρία όσων εμπλέκονται καθημερινά σε φαινόμενα βανδαλισμού στην πλατεία Υπαπαντής.
Χθες μιλήσαμε με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι και μας παρουσίασαν την κατάσταση που δημιουργείται μετά τις 11.00 το βράδυ και διαρκεί, ανάλογα με το κέφι και την όρεξη των νεαρών, μέχρι τις 4.00 και 5.00 τα ξημερώματα.
Όπως ξεκαθάρισαν, το φαινόμενο δεν είναι τωρινό, αλλά συμβαίνει τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, με ιδιαίτερη ένταση. Θορυβώδη μηχανάκια, σούζες, πυροβολισμοί, στουπιά αναμμένα σε σπίτια κατοίκων, φραστικές επιθέσεις σε όσους διαμαρτύρονται, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, κάδοι καμένοι, άφθονη κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, δημόσιες σεξουαλικές συνευρέσεις, συνθέτουν το σκηνικό στο οποίο ζουν.
Μπροστά σε όλα τα παραπάνω, η απορία τους είναι δικαιολογημένη: «Γιατί η Αστυνομία δεν μπορεί να επιβάλλει την τάξη και το νόμο σε παιδιά των οποίων η ηλικία δεν ξεπερνά τα 18 με 20; Γιατί, ενώ οι ομάδες που συγκεντρώνονται έχουν χαρακτηριστεί ως “συμμορίες” από την ίδια την Αστυνομία, δεν υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισής τους.
Θεωρούμε ότι ως φορολογούμενοι πολίτες έχουμε υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα. Δεν είναι δυνατόν να επιστρέφεις από τη δουλειά και να μην μπορείς να ηρεμήσεις, να κοιμηθείς, για να σηκωθείς την άλλη ημέρα να δουλέψεις. Δε θέλουμε πόλεμο με κανέναν. Εκείνο που ζητάμε είναι τη χαμένη ηρεμία μας. Υπήρξε μία περίοδος το καλοκαίρι που είχαμε ηρεμήσει. Ελπίσαμε ότι τα πράγματα άλλαξαν. Δυστυχώς, όμως, οι βανδαλισμοί επανήλθαν. Κάθε ημέρα ζούμε έναν εφιάλτη, ο οποίος κορυφώνεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά μέσα στην Καλαμάτα και κανείς να μην ενδιαφέρεται. Γιατί υπάρχει αυτή η αδιαφορία; Ποιοι καλύπτουν το φαινόμενο;».
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα όσα συμβαίνουν και στην πλατεία της Υπαπαντής δείχνουν ότι το φαινόμενο της νεαρής εγκληματικότητας έχει πάρει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και εξελίσσεται σε «επιδημία», που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Σε αυτή την κατάσταση σημαντικό ρόλο παίζει και το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Ορισμένα παιδιά, όταν ζοριστούν, είτε στο σχολείο είτε στην οικογένεια, έχουν ως μοναδική λύση την επιθετικότητα, ακόμη και τη χρήση βίας.
Βέβαια, μπορεί οι επιστημονικές προσεγγίσεις να είναι πάντα χρήσιμες, αλλά οι κάτοικοι που ζουν στη συγκεκριμένη περιοχή, πέρα από κατανόηση και εξήγηση των όσων βιώνουν, θέλουν και λύσεις. Άμεσα…
Του Αντώνη Πετρόγιαννη