ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΚΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Κατόπιν εορτής παραδέχτηκε ότι το έργο δεν μπορεί να λειτουργήσει
Η ιστορία του «έξυπνου οικισμού» στην Καλαμάτα δίνει την εντύπωση μιας Δημοτικής Αρχής που λειτουργεί ως ξεκούρδιστη ορχήστρα, με αιρετούς που εξαγγέλλουν ό,τι θα ήθελαν αυτοί να ακούσουν, και καθόλου την εικόνα ενός συγκροτημένου σχήματος, έτοιμου να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα όποια θέματα διαχείρισης και προγραμματισμού έργων.
Η διαπίστωση δεν είναι δική μας. Το ομολόγησε και ο δήμαρχος Παν. Νίκας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο, το περιέγραψε ως «μια δύσκολη ιστορία, που έγινε χωρίς, ουσιαστικά, μελέτη και πρόγραμμα. Κι αυτό, γιατί δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα: ποιος θα πληρώσει τη συντήρηση λειτουργίας του, η οποία ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ο Δήμος δε διαθέτει την οικονομική δυνατότητα, ενώ είναι πολύ δύσκολο να χρεώσουμε με το ανάλογο ποσό τους χρήστες του έργου.
Επιπλέον, η τεχνολογία ξεπέρασε πολύ γρήγορα τον “έξυπνο οικισμό”. Όποιος μπορεί να μας προτείνει κάτι συγκεκριμένο και χειροπιαστό, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε».
Βέβαια, μερικά χρόνια πριν, τόσο ο ίδιος όσο και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, έλεγαν τελείως διαφορετικά πράγματα, ενώ φρόντισαν η Δημοτική Αρχή να πιστωθεί επικοινωνιακά ένα έργο που δε λειτούργησε ποτέ.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Έξυπνου Οικισμού στην πόλη της Καλαμάτας» ανέλαβε η εταιρεία Intrakat, υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση, προϋπολογισμού 1,99 εκατ. ευρώ, το 2009.
Παράλληλα, επειδή τα γραπτά μένουν, ας θυμηθούμε τι έλεγαν πριν από μερικά χρόνια οι αρμόδιοι της Δημοτικής Αρχής για το συγκεκριμένο έργο.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ (2009)
Έξυπνος Οικισμός είναι ένας όρος που περιγράφει τις διαδικασίες του μετασχηματισμού μιας περιοχής σε ψηφιακή κοινότητα, στην οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Οι υπηρεσίες αυτές θα προσφέρονται πλέον με ριζικά διαφορετικό τρόπο μέσω ενσύρματων και ασύρματων τηλεπικοινωνιακών ευρυζωνικών δικτύων και θα αφορούν στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες θα ζουν και θα εργάζονται μέσα σε αυτό τον ψηφιακό χώρο.
Ο Δήμος Καλαμάτας υλοποιεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου το έργο «ΕΞΥΠΝΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», που χρηματοδοτείται από το «Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας» και περιλαμβάνει την εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακών ευρυζωνικών υποδομών, αλλά και την ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος για χρήση ψηφιακών υπηρεσιών.
Το έργο προβλέπει τη σύνδεση με οπτική ίνα 254 κτηρίων και 330 εντός αυτών διαμερισμάτων, στην περιοχή του «Έξυπνου Οικισμού», που οριοθετείται από τις οδούς Αριστομένους – Βασ. Όλγας – Φαρών – Νικηταρά. Στην πρώτη φάση, που είναι πιλοτική, σε κάθε κτήριο θα συνδέονται από 1 έως 2 διαμερίσματα, ενώ σε μελλοντική επέκταση του δικτύου θα γίνουν χωρίς μεγάλο κόστος και οι υπόλοιπες συνδέσεις. Η ολοκλήρωση του έργου και η έναρξη της κανονικής λειτουργίας του θα γίνει στις αρχές του νέου χρόνου.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ (Το 2010 στο προεκλογικό του φυλλάδιο)
Ο Έξυπνος Οικισμός Καλαμάτας είναι ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα έργο που σηματοδοτεί το μέλλον στον τομέα της ευρυζωνικότητας και έχει στόχο την λειτουργία σε πιλοτικό επίπεδο ενός τοπικού δικτύου οπτικών ινών, στο οποίο έχουν αναπτυχθεί προηγμένες υποδομές πρόσβασης, καθώς και παροχής ψηφιακών υπηρεσιών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ (2012)
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι υπάρχει θέμα με το Ελεγκτικό Συνέδριο και ειδικότερα ο Δήμος δεν μπορεί να καλύπτει τις δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες στα νοικοκυριά του «Έξυπνου Οικισμού», όταν όλα τα υπόλοιπα νοικοκυριά πληρώνουν σε εταιρείες τηλεπικοινωνίας για να απολαμβάνουν ανάλογες υπηρεσίες.
Για την επαναλειτουργία του «Έξυπνου Οικισμού», η μόνη λύση φαίνεται πως είναι η κάλυψη των σχετικών εξόδων από τα ίδια τα νοικοκυριά της συγκεκριμένης περιοχής, με μια συνεισφορά όμως και από το Δήμο. Ο δήμαρχος προσδιόρισε το κόστος συντήρησης και λειτουργίας στα 30.000 ευρώ το χρόνο.
Επιπλέον, τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό φανερώνει την ανεπάρκεια του κράτους, το οποίο δε φρόντισε να εξασφαλίσει τη λειτουργία του δικτύου, ενώ σημείωσε ότι ανάλογο θέμα υπάρχει σε όλες τις πόλεις όπου έχουν δημιουργηθεί «Έξυπνοι Οικισμοί».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (2012)
Η περιοχή, που οριοθετείται από τη Φαρών, την Αριστομένους, τη Νικηταρά και τη Βασιλίσσης Όλγας, έχει συνδεθεί με οπτική ίνα, η οποία εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας σύνδεση με το διαδίκτυο και μπορεί να παρέχει σειρά ψηφιακών υπηρεσιών.
Αυτή η περιοχή αποτελεί τον «Έξυπνο Οικισμό», ο οποίος τελικά κινδυνεύει να μείνει… ορφανός από το διαδίκτυο, παρά την επένδυση που έχει γίνει. Ο μεν Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος για τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου, ενώ ούτε κάποιον εργολάβο φαίνεται να συμφέρει να αναλάβει αυτό το έργο, γιατί θα πρέπει να επιβάλει στα νοικοκυριά που είναι συνδεδεμένα με την οπτική ίνα τέλος πολύ υψηλότερο από το τέλος που χρεώνουν οι πάροχοι γραμμών ADSL.
Υπάρχει, λοιπόν, σοβαρή περίπτωση να «νεκρώσει» ο «Έξυπνος Οικισμός», εκτός εάν ευοδωθεί η προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και άλλων Δήμων της χώρας, ώστε η συντήρηση και λειτουργία του δικτύου να καλυφθεί οικονομικά από το πρόγραμμα «Σύζευξις ΙΙ», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη