Φρένο στις μετακινήσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις των φοιτητών βάζει ο νέος νόμος για τις μετεγγραφές.
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να μην αδικηθούν οι νέοι φοιτητές, να μην “φρακάρουν” τα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και να μην αποδυναμωθούν τα περιφερειακά ιδρύματα.
Βασική προϋπόθεση προκειμένου να μετακινηθούν οι φοιτητές θα είναι τα μόρια εισαγωγής τους στα ΑΕΙ και η μόνιμη κατοικία των γονέων και των αδελφών που επίσης σπουδάζουν.
Όσον αφορά στις φετινές μετεγγραφές, τη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα θα μπει τέλος στην αγωνία γονέων και φοιτητών, καθώς θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι σχετικές λεπτομέρειες για τις αιτήσεις που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι μέσα στον Οκτώβριο.
Έτσι από τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου μέχρι την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους προς την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.
Βασικό κριτήριο θα είναι η επίδοση των φοιτητών στις πανελλαδικές εξετάσεις όταν πρόκειται για ομοειδή τμήματα της ίδιας περιφέρειας, ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατό ο συνωστισμός στα κεντρικά ιδρύματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Ταυτόχρονα η προϋπόθεση της βαθμολογικής επίδοσης στις πανελλαδικές θα “βάλει” στα κεντρικά περιζήτητα ΑΕΙ, όπως για παράδειγμα στο ΕΜΠ, αυτούς που έχουν την υψηλότερη βαθμολογία.
Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι η πόλη νοείται το πολεοδομικό συγκρότημα το οποίο μπορεί να απαρτίζεται από έναν ή περισσότερους δήμους όπως τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Ποιους αφορά
Έτσι λοιπόν δεν θα είναι εφικτή η μεταφορά θέσης επιτυχίας από σχολή ή τμήμα ΑΕΙ των Αθηνών και αντιστρόφως. Η υπουργική απόφαση αφορά αποκλειστικά όσους εισήχθησαν φέτος στα ΑΕΙ. Οι μεταφορές θέσεων αφορούν: σχολές ή τμήματα αντίστοιχα των σχολών ή τμημάτων εισαγωγής εφόσον βρίσκονται σε διαφορετική πόλη υπό την προϋπόθεση λειτουργίας αντίστοιχων εξαμήνων.
Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε αντίστοιχο τμήμα του ίδιου ΑΕΙ, ενώ η φορολογική δήλωση αφορά το οικονομικό έτος 2014 (με τα οικονομικά στοιχεία του 2013).
Επίσης ορίζεται ότι ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του αριθμού εισακτέων ανά σχολή.
Ο κάθε υποψήφιος για μετεγγραφή θα μπορεί να δηλώσει μόνο μία σχολή και θα προσκομίσει επίσης τον προσωπικό του Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον ΑΦΜ στον οποίο έχει συμπεριληφθεί ως τέκνο στη δήλωση φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014, καθώς και όλα τα προσωπικά στοιχεία, και μετά θα εκτυπώσει την αίτηση και θα την καταθέσει στη σχολή που θέλει να μετεγγραφεί.
star.gr
Άνω του 70% των νέων φοιτητών θέλει να φύγει από την Καλαμάτα (φωτογραφίες)