Δεν θα υπάρξει ψαλίδισμα των δικαιούχων μετεγγραφής στα ΑΕΙ/ΤΕΙ φέτος. «Σφίξτε τα δόντια φέτος», λέει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τα οποία αναμένεται να δεχθούν την πλημμυρίδα μετεγγραφών κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος. Παράλληλα, χθες, ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε με τα μέλη της ΑΔΙΠ με θέμα τη αξιολόγηση των ΑΕΙ, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανοίξουν τον δρόμο για νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε χθες, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Λοβέρδος, για το 2014-2015 θα γίνουν οι μετεγγραφές με βάση τους όρους που θέτει το άρθρο 53 του νόμου 4264/ 2014 (παιδιά τριτέκνων, πολυτέκνων οικογενειών κ.λπ.). Επιπλέον θα παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς θέσης των επιτυχόντων του 2014 με κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους (9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντος). Ο αριθμός των επιτυχόντων που θα δικαιούνται μετεγγραφής, με βάση αυτό το κριτήριο, δεν θα ξεπερνάει το 10% επί των εισαχθέντων στα ΑΕΙ/ΤΕΙ υποδοχής.
Ετσι υπολογίζεται ότι μετεγγραφή θα δικαιούνται περί τους 20.000 εισακτέους, αριθμός μεγάλος για το προσωπικό και τις υποδομές των κεντρικών ΑΕΙ/ΤΕΙ. Για τον λόγο αυτό ο κ. Λοβέρδος δεν προκρίνει την επέκταση των μετεγγραφών και στους εισακτέους των δύο προηγούμενων ετών – αίτημα που έχουν καταθέσει οι ενώσεις πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών. Οπως ανέφερε χθες ο γραμματέας της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Μαν. Χρυσόγελος, αν στη φετινή ρύθμιση δοθεί αναδρομική ισχύς για τους εισακτέους του 2012 και του 2013, θα ευνοηθούν συνολικά 723 φοιτητές από πολύτεκνες οικογένειες.
Βέβαια, ο νόμος 4264 ορίζει ότι «η μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής». Παρότι το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης έχει διαπιστωτικό χαρακτήρα και άρα δεν μπορεί να απορρίψει κάποιον δικαιούχο, θεωρείται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα κεντρικά ΑΕΙ που θα υπερφορτωθούν. Ο κ. Λοβέρδος, πάντως, ανέφερε ότι το ισχύον σύστημα θα εφαρμοστεί μόνο για το 2014-15 και ότι προτίθεται να κάνει διάλογο για την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των κατηγοριών υποψηφίων που δικαιούνται μετεγγραφής.
Η αλλαγή αυτή θα συνδυαστεί και με το νέο τοπίο στην τριτοβάθμια που θα φέρει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ΑΕΙ και όχι μόνο των επιμέρους Τμημάτων. Η ηγεσία του υπ. Παιδείας θεωρεί ότι τα ίδια ιδρύματα θα οδηγηθούν στις συγχωνεύσεις Τμημάτων. Ενδεικτικά, σήμερα υπάρχουν 47 μη αυτοδύναμα Τμήματα (δηλαδή με λιγότερους από 9 μόνιμους διδάσκοντες). Τέλος, το ν/σ για τις θρησκευτικές κοινότητες θα δοθεί στα ΑΕΙ που έχουν αξιολογηθεί να οργανώνουν μεταπτυχιακά προγράμματα χωρίς την έγκριση του υπ. Παιδείας.
kathimerini.gr