Με περισσότερες των 100 συμμετοχές ξεκινά στις 6.00 το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης, 1η Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, το 4ο συμπόσιο με τίτλο «Αρχαιομετρία και νέες τεχνολογίες», που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με όσα είπε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής Ν. Ζαχαριάς.
Ο ίδιος επισήμανε την αλματώδη αύξηση συμμετοχής στα σεμινάρια που πραγματοποιούνται ανά διετία, καθώς το 1ο που ξεκίνησε το 2008 είχε μόλις 12 προσκεκλημένους επιστήμονες, το 2ο, το 2010, είχε 40 και το 3ο, το 2012, 65 συνέδρους, τονίζοντας πως «μας δίνει κουράγιο και μας βοηθά να συνεχίσουμε».
Βάση του συμποσίου, όπως είπε, είναι «να εισαγάγουμε την Πανεπιστημιακή Σχολή της Καλαμάτας στη διεθνή έρευνα στα αρχαιολογικά υλικά. Πιστεύουμε ότι δικαιωνόμαστε, όχι μόνο από τον αριθμό των συμμετεχόντων που αυξάνει, αλλά και από το γεγονός ότι αναλάβαμε τη διοργάνωση του παγκοσμίου συνεδρίου του κλάδου, το 2016, στην Καλαμάτα».
Παγκόσμιο συνέδριο στην Καλαμάτα
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, η Καλαμάτα κατέθεσε φάκελο υποψηφιότητας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Λος Άντζελες και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο UCLA, ένα από τα δέκα πρώτα των ΗΠΑ, έχοντας να ανταγωνιστεί τις προτάσεις των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Σέφιλντ (από τη Μεγάλη Βρετανία) και της Λισσαβόνας.
«Ήταν ένα όνειρο μόνο και μόνο η συμμετοχή μας, αλλά μας ψήφισε η πλειοψηφία των συνέδρων από 43 χώρες και αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα», σημείωσε ο κ. Ζαχαριάς, προσθέτοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία διοργάνωσης αυτής της τεράστιας εκδήλωσης.
Χαρακτήρισε, στη συνέχεια, σημαντικό το ρόλο του Δήμου Καλαμάτας τόσο στο επικείμενο συμπόσιο όσο και στο παγκόσμιο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Χορού, καθώς δεν υπάρχει δημοτικό ή πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, χωρητικότητας 1.000 θέσεων. Το αμφιθέατρο του Μεγάρου Χορού με τις 650 θέσεις του καλύπτει οριακά τις ανάγκες.
Ο κ. Ζαχαριάς ανέφερε πως η σχολή της Καλαμάτας, στα 12 χρόνια λειτουργίας της, έχει λάβει πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα από το εξωτερικό, αφού στο εσωτερικό υπάρχει ακόμη συζήτηση για θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόσθεσε δε, ότι η Καλαμάτα είναι πολύ δυνατή σχολή και μπορεί να υποδεχθεί τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Μεταπτυχιακό μόνο στα αγγλικά
Ακολούθως ανακοίνωσε την έναρξη μεταπτυχιακού στις νέες τεχνολογίες, με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας και δική του, από το φθινόπωρο του 2015, με ετήσια κατ’ ελάχιστο διάρκεια, που θα είναι εξ ολοκλήρου στα αγγλικά. «Θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε και να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στο διεθνή χώρο κι αν το επιτύχουμε, η επιβράβευση θα είναι τεράστια» σχολίασε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε εθνικό επίπεδο, ενώ είναι λίγα και τα αντίστοιχα προγράμματα σε διεθνές επίπεδο. «Το ότι μας εμπιστεύτηκαν το παγκόσμιο συμπόσιο του 2016, σημαίνει πως δεν ξεκινούμε από μηδενική βάση», σημείωσε και πρόσθεσε πως θα ήταν ιδιαίτερη η ευχαρίστηση αν υπήρχαν άτομα από το εξωτερικό που θα έρχονταν στην Ελλάδα για σπουδές και όχι μόνο για διακοπές.
Η Αμφίπολη
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ρωτήθηκε και για την Αμφίπολη, απαντώντας πως υπάρχουν δύο μοναδικά περιστατικά: η αρχιτεκτονική του μνημείου και η πρότυπη διαχείριση του ΥΠΠΟ στην πληροφόρηση, σημειώνοντας πως «δεν είχαμε συνηθίσει σε τόσο καλά οργανωμένη διάχυση της πληροφορίας».
Ημερίδα για ιερείς
Τέλος, γνωστοποίησε πως αύριο στις 6.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, θα οργανωθεί σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Μεσσηνίας και υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και της 26ης ΕΒΑ, ημερίδα για τα σωστικά μέτρα συντήρησης κειμηλίων, την οποία θα παρακολουθήσουν ιερείς.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου