Διαφώνησε η μειοψηφία
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Εγκρίθηκαν, παρά τις διαφωνίες της μειοψηφίας, οι όροι και η σύνταξη διακήρυξης για τη διενέργεια του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού του έργου «Πλακόστρωση χώρου μνημείου έναντι Δημαρχείου», συνολικού προϋπολογισμού 40.000 ευρώ με ΦΠΑ.
Το έργο, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, θα κατασκευαστεί από δημοτικούς πόρους και αποσκοπεί στην αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση της πλατείας δυτικά του Δημαρχείου (μεταξύ των οδών Νέδοντος και Αρτέμιδος), όπου ο χώρος όπου τοποθετήθηκε το μνημείο Εθνικής Αντίστασης στα μέσα της δεκαετίας του ’90 τσιμεντοστρώθηκε πρόχειρα και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα.
Στη μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας προβλέπεται αύξηση του χαμηλού πρασίνου με τη δημιουργία χλοοτάπητα και ανθώνων και σύνδεσή τους με το υπάρχον πράσινο της περιοχής, καθώς η φύτευση μεγάλων δένδρων προσφέρεται μόνο στα τμήματα που βρίσκονται έξω από τα όρια του περιγράμματος του σκεπαστού τμήματος του ποταμού Νέδοντα.
Προβλέπεται, επίσης, πλακόστρωση του υφιστάμενου τσιμεντένιου δαπέδου της πλατείας με έγχρωμες αντιολισθητικές πλάκες τσιμέντου και μαρμαροψηφίδες δύο ή και τριών αποχρώσεων, που τοποθετούνται ανάμεσα σε μεγάλες ορθογώνιες επιφάνειες, οι οποίες ορίζονται από διασταυρούμενες ζώνες πλάτους 30 εκατοστών από λευκό «χτυπητό» μάρμαρο προέλευσης Καβάλας ή Πάρνωνα.
Το ύφος της παρέμβασης είναι αυτό των πρόσφατων αναπλάσεων της κεντρικής πλατείας και της οδού Αριστομένους, έτσι ώστε στο σύνολό τους να λειτουργούν ως ενιαία ζώνη αναψυχής, πρασίνου, περιπάτου και στάσης των κατοίκων της πόλης.
Αντιρρήσεις
Ο δημοτικός σύμβουλος Στ. Μπεχράκης επισήμανε πως πρόκειται για μία αποκομμένη παρέμβαση, με καγκελάκια που θυμίζουν αγρόκτημα, «υπάρχει εκεί ένα μνημείο μοντέρνας αισθητικής και ο Δήμος θέλει να τοποθετήσει ίδιες πλάκες με αυτές της πλατείας». Αναρωτήθηκε αν υπάρχει γενικότερο σχέδιο αναπλάσεων και γενικότερης παρέμβασης, αλλά και ιεράρχησης των προτεραιοτήτων, χαρακτηρίζοντας ως σπατάλη τη διάθεση του συγκεκριμένου ποσού.
Ο Π. Μπουζιάνης είπε πως συμφωνεί με τον κ. Μπεχράκη, καθώς θα ήθελε να υπάρχει ενιαίο σχέδιο παρέμβασης, που ενδεχομένως να κόστιζε και 1 εκατ. ευρώ, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα αυτά τα χρήματα, για να πρόοσθέσει πως δε θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που δεν υπάρχουν.
Να γίνουν τα έργα με αυτεπιστασία αντιπρότεινε ο Τάσος Νιάρχος, ψηφίζοντας λευκό, ενώ τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δ. Μπούχαλης, όσο και το μέλος της, Γ. Φάβας, ανέφεραν πως τα λεγόμενα του κ. Μπεχράκη δεν είχαν σχέση με τη συζήτηση του θέματος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του τελευταίου.
Να αξιοποιηθεί ο χώρος πρότεινε ο Θ. Μπρεδήμας, επαναφέροντας το αίτημα κατασκευής μνημείου για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στο χώρο του παλιού στρατοπέδου, υπενθυμίζοντας τις σχετικές δεσμεύσεις του κ. Νίκα, ενώ συμφώνησε με την αναμόρφωση, αρκεί να μην τοποθετηθούν τα υλικά που τοποθετήθηκαν στην πλατεία.
Με την πρόταση δε συμφώνησε και ο Μ. Μάκαρης, λέγοντας πως τα υλικά που τοποθετήθηκαν στην πλατεία δεν είναι καλά, ενώ τη διαφωνία του εξέφρασε και ο Μ. Αντωνόπουλος, ο οποίος επίσης παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.