ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ
Της Βίκυς Βετουλάκη
Απίστευτους τρόπους εφευρίσκει το κράτος για «να ξαφρίσει» χρήματα από την τσέπη μας. Ακόμα και σε περιπτώσεις που ούτε καν φαίνεται αυτή η πρόθεση, με μερικούς μικρούς υπολογισμούς τα… κέρδη φτάνουν τα εκατομμύρια ευρώ, δίχως να το «πάρουμε μυρωδιά»!
Τις τελευταίες ημέρες, στα αρμόδια τμήματα του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, η λέξη «πανικός» είναι λίγη για να περιγράψει κανείς όσα γίνονται. Δεκάδες πολίτες κατακλύζουν τα γραφεία ζητώντας πιστοποιητικό δημοσίευσης ή μη διαθήκης, διότι το υπουργείο Οικονομικών έστειλε ειδοποιητήρια πληρωμής ΕΝΦΙΑ σχεδόν σε όλους τους πεθαμένους μετά το 2000! Αυτό το πιστοποιητικό, όμως, που ζητείται για να μην καταλογιστεί ο ΕΝΦΙΑ στον… πεθαμένο, θέλει χαρτόσημο 5 ευρώ για να εκδοθεί.
Χθες το πιστοποιητικό, μόνο στην Καλαμάτα, ζήτησαν πάνω από 100 άτομα. Αν υπολογίσουμε όλη την Ελλάδα, το ποσό που συγκεντρώνεται δεν είναι αμελητέο. Το αντίθετο μάλιστα. Ακόμα και… πλεόνασμα μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Πάνω από 100 αιτήσεις
Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας απευθύνονται οι πολίτες για θανάτους που έχουν σημειωθεί μετά το Μάρτιο του 2013, καθώς νωρίτερα η αρμοδιότητα ανήκε στο Πρωτοδικείο.
Χθες, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία των δικαστηρίων σταμάτησε για περισσότερο από μία ώρα λόγω της φάρσας για τοποθέτηση βόμβας, συνυπολογιζόμενης και της κακοκαιρίας που επικράτησε μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι, κατατέθηκαν 53 αιτήσεις για έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών.
Στο δε αρχείο του Πρωτοδικείου οι αιτήσεις ήταν ήδη 25, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν κατατεθεί άλλες 51.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία στο Πρωτοδικείο, έχουν ζητηθεί πιστοποιητικά ακόμα και για ανθρώπους που έχουν πεθάνει από το 2000, καθώς το υπουργείο τούς έστειλε να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ.
5 ευρώ ανά πιστοποιητικό
Οι υπάλληλοι και στις δύο δικαστικές υπηρεσίες τρέχουν και δε φτάνουν για να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πολιτών, όμως το μόνο που γίνεται είναι αύξηση της γραφειοκρατίας. Μάλιστα, δικαστικοί υπάλληλοι, καλά γνωρίζοντες τη διαδικασία, θεωρούν ότι μοναδικός σκοπός όλης αυτής της τρελής ιστορίας είναι η είσπραξη των 5 ευρώ που είναι απαραίτητα για την έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού. Διαφορετικά, όπως μας εξήγησαν, θα αρκούσε η κατάθεση απλώς του πιστοποιητικού θανάτου στην εφορία ή θα είχε νόημα, αν ζητούσαν πιστοποιητικό αποποίησης ή μη κληρονομιάς και όχι διαθήκης.
Θα μπορούσε, δε, να πει κανείς ότι επίτηδες στάλθηκαν ειδοποιητήρια για ΕΝΦΙΑ σε πεθαμένους, καθώς εύκολα αυτό θα ελεγχόταν από τα αρχεία των Δήμων, ενώ «δύσκολα» οι νεκροί πλήρωναν μέχρι πέρυσι λογαριασμούς της ΔΕΗ όπου περιλαμβανόταν το χαράτσι.