Εκατομμύρια που… έχτισαν πελατειακές σχέσεις αντί για σπίτια


ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΟΜΑ
Επιμένει ο Δήμος Καλαμάτας στα χρονοδιαγράμματα που αποφασίστηκαν
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να πάρει το ρίσκο της μετεγκατάστασης των αθιγγάνων της Αγίας Τριάδας στην Μπιρμπίτα.
Τις προηγούμενες ημέρες, δε, εκτελέστηκαν τρία πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ειδικότερα, διατάχθηκε η αποβολή των αναφερομένων σε αυτά από καταληφθέντα τμήματα δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στην περιοχή Παλιάμπελα. Το συγκεκριμένο ακίνητο προορίζεται για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στη συνοικία της Αγίας Τριάδος.
Σε προσεχή συνεδρίαση, μάλιστα, του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται ως θέμα η διοικητική αποβολή καταληψιών από απαλλοτριωμένες εκτάσεις στην οδό Ναυαρίνου, από το Filoxenia μέχρι τον κόμβο στο “Φωτεινή”.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη ότι η τελευταία, κατά πλειοψηφία, απόφαση είναι μάλλον τολμηρή. Να κατεδαφίσει, δηλαδή, τον καταυλισμό στην Αγία Τριάδα μέσα σ’ ένα μήνα και παράλληλα να μεταφέρει τις οικογένειες των Ρομά στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας, με δεδομένο ότι αυτή είναι σχεδόν εγκαταλειμμένη και χρειάζονται έργα υποδομής.
Επιπρόσθετα, η ανακίνηση του θέματος έφερε στην επικαιρότητα το σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση κονδυλίων στο παρελθόν για τη μετεγκατάσταση των αθιγγάνων από τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης.
Την περίοδο 2002-2008 οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν στη διάθεσή τους κονδύλια ύψους πλέον των 300 εκατομμυρίων ευρώ και το μοναδικό που «χτίστηκε» ήταν οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ των Ρομά και των εκπροσώπων Δήμων και Νομαρχιών.
Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων άρχιζε να εφαρμόζεται το 2002 από την υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, από τα 308 συνολικά εκατομμύρια ευρώ τα 208 προέρχονταν από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τα υπόλοιπα από τον εθνικό προϋπολογισμό. Μέχρι το 2008 τα χρήματα είχαν ξοδευτεί μέσω στεγαστικών δανείων που, σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, δόθηκαν σε 6.000 οικογένειες Ρομά.
Πάντως, από τον πακτωλό των χρημάτων μέχρι σήμερα δεν υπάρχει χειροπιαστό αποτέλεσμα. Μάλιστα, σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι δε λύθηκαν τα προβλήματα στέγασης, αλλά οι πελατειακές σχέσεις.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη