Μεγάλη είναι η αξία του ποταμού Άριος, καθώς πρόκειται όχι μόνο για κοιτίδα βιοποικιλότητας και υδάτινο φορέα, αλλά και για έναν από τους λίγους ποταμούς στην Ελλάδα που είναι πλεύσιμοι. Το ποτάμι, που εκβάλλει στα δυτικά της Καλαμάτας, ήταν μέχρι πριν από καιρό αναξιοποίητο και εν γένει παραμελημένο, αλλά αναδείχθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής ο Δήμος Καλαμάτας, προκειμένου να επισημανθούν οι ομορφιές και η αναγκαιότητα προστασίας του.
Πλήθος κόσμου, από όλο το ηλικιακό φάσμα, αλλά κυρίως πολλά παιδιά, απόλαυσαν τις δραστηριότητες που είχαν ετοιμασθεί, στη γέφυρα στο Ασπρόχωμα (νοτιοδυτικά από τον κόμβο Ζαφείρη), κοντά στο γήπεδο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροχώματος – Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών» και το Τοπικό Συμβούλιο Ασπροχώματος με την ευκαιρία καθαρισμού του ποταμού.
Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί τελέσθηκε αγιασμός και ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροχώματος – Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών», Δ. Τσίχλη.
Αίτημα ανάπλασης 500.000 ευρώ
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, τόνισε ότι ο ποταμός αποτελεί ζωντανό σύνολο που πρέπει να προστατευθεί, κάνοντας λόγο για δράσεις προστασίας που πρέπει να γίνονται με πρόγραμμα, σε ετήσια βάση.
Όπως είπε, ο Δήμος στοχεύει στην ανάδειξη του ποταμού και υποσχέθηκε ότι κάθε χρόνο θα πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις. Ο κ. Νίκας συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ενώ ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον καθαρισμό στις όχθες του ποταμού και ζήτησε αυτό να γίνεται προγραμματισμένα, σε ετήσια βάση.
Ακολούθως, γνωστοποίησε στους παριστάμενους πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει στην ΕΕΤΑΑ μελέτη και σχετικό αίτημα για την ανάπλαση τμήματος του ποταμού από τις εκβολές του μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων, περιλαμβανομένου του χώρου αυτού, καθώς υπάρχει άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο βουλευτής Θ. Πετράκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αντωνία Μπούζα και Ν. Πατσαρίνος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Καλαμάτας Μ. Μάκαρης και άλλοι.
Δραστηριότητες
Στη συνέχεια, έγιναν βαρκάδα με κανό και ποδήλατα θαλάσσης, ιππική επίδειξη και βόλτα με άμαξα, παραποτάμια ποδηλατάδα, επίδειξη καλαθοπλεκτικής με τα καλάμια του ποταμού και προβολή της πανίδας και της ιστορίας του ποταμού μέσω έκθεσης φωτογραφίας.
Από την πλευρά του, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας παρουσίασε το πρόγραμμα «Επιστήμονες… του γλυκού νερού», μέσω του οποίου επιδείχθηκε η ποικιλότητα των εντόμων και μικροοργανισμών του ποταμού σε όσους έδειξαν ενδιαφέρον, ενώ έγινε και ομιλία για την αξία του ποταμού ως υδάτινου φορέα και κοιτίδας βιοποικιλότητας.
Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων, η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων παρουσίασε στο κοινό τον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων, κοντά στη Διασπορά, όπου βρίσκονται τα ερείπια πρωτοελλαδικού μεγάρου, έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο που ο Δήμος Καλαμάτας σκοπεύει να αναδείξει.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν: ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, ΝΑΣΚ Αίολος, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – παράρτημα Μεσσηνίας, Ομάδα «Πάμε Βόλτα», Explore Messinia, Aerial photography & Video Photoagency – Στράτος Πανταζίδης, Beach Bar Ipanema, Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας και Ομάδα «Ποδηλάτες και Πεζοί Καλαμάτας».
Καθαρισμός από Περιφέρεια Πελοποννήσου
Με εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει γίνει καθαρισμός από τα καλάμια σε μήκος περίπου 1.000 μέτρων στην όχθη του ποταμού, ενώ με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροχώματος – Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών» ο καθαρισμός επεκτάθηκε και σε άλλο τμήμα. Επίσης, έχει ζητηθεί να γίνει καθαρισμός και στα υπόλοιπα 1.000 μέτρα μέχρι τις εκβολές του ποταμού, ώστε να αναδειχθεί και ο αρχαιολογικός χώρος στα Ακοβίτικα.