Ελαιόλαδο: Φετινές τιμές, υποσχέσεις και παγίδες


Η (προβλεπόμενη) χαμηλή ισπανική παραγωγή σε συνδυασμό με τα πολλά -ποσοτικά και ποιοτικά- προβλήματα της ιταλικής παραγωγής, δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από την παραγωγή ρεκόρ της Τυνησίας.
Συνεπώς, μπορούμε να προδικάσουμε μια ανοδική ώθηση των τιμών στις ανταγωνίστριες χώρες και ένα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των Ιταλών στη χώρα μας. Εξ άλλου αυτό ήδη είναι φανερό από την πρώτη δημοπρασία των Αγ. Αποστόλων (3,4491 ευρώ) στη νότια Λακωνία, όπως και από τις ιταλικές τιμές των πολύ καλών έξτρα που βρίσκονται πάνω από τα 4 ευρώ.
Μια ακόμη ένδειξη της δυναμικής που υπάρχει είναι ότι στην ίδια τιμή των πέντε βυτίων του συνεταιρισμού πουλήθηκαν, από ελαιοτριβεία της περιοχής, πάλι σε Ιταλούς, άλλα πέντε βυτία, δηλαδή σύνολο δέκα «με το καλημέρα».
 
Ποιες είναι οι παγίδες
Αν τα παραπάνω είναι οι αισιόδοξες υποσχέσεις, κρύβουν ωστόσο και κάποιες παγίδες. Πόσο και πώς μπορεί να αντέξει αυτή η ανοδική ώθηση; Αντικειμενικά, η χειρότερη αδυναμία προέρχεται από την οικονομική κατάσταση όλων -ελαιοπαραγωγών, ελαιοτριβέων, εμπόρων, τυποποιητών, ανεξάρτητα αν ιδιώτες ή συνεταιρισμοί- έπειτα από μια καταστροφική χρονιά, που τους άφησε «επί ξύλου κρεμάμενους».
Ποιος, λοιπόν, πωλητής θα μπορέσει να αντισταθεί όταν προχωρήσει η συγκομιδή και εμφανιστούν οι αγοραστές με το “ζεστό χρήμα” στο χέρι; Πώς, λοιπόν, θα κρατηθούν οι τιμές και δε θα υποχωρήσουν;
Η ασφυξία που έχουν επιβάλει οι ελληνικές τράπεζες επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα, ιδίως όταν στις ανταγωνίστριες χώρες Ιταλία και, κυρίως, στην Ισπανία μπορούν επιχειρήσεις ιδιωτικές και συνεταιριστικές να δανείζονται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια (θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε σύντομα). Η δεύτερη παγίδα είναι αυτή της υπεραισιοδοξίας.
 
Ρεαλισμός, σύνεση, διεκδίκηση, οργάνωση. 
Κανένας “από μηχανής θεός” δεν μπορεί να κρατάει διαρκώς τις τιμές ψηλά κάνοντας τους Έλληνες παραγωγούς πλούσιους. Γι’ αυτό πρέπει να βρουν οι ίδιοι το δρόμο τους. Τα παραδείγματα υπάρχουν δίπλα μας, στις ανταγωνίστριες αλλά και συνάδελφες ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου.
Πηγή: Βασίλης Ζαμπούνης, olivenews