Ες αύριον τα νεότερα για την Κηπούπολη


Αντιπροσωπεία του Δήμου στο ΥΠΕΚΑ για τη Μελέτη

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Η πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης κυριάρχησε στην προχθεσινή – καθιερωμένη- σύσκεψη του δημάρχου Καλαμάτας, Π. Νίκα, με πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Μετά την τελευταία απόφαση του Α΄ Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα του έργου, αποφασίστηκε την επόμενη εβδομάδα να βρεθούν στο αρμόδιο υπουργείο τόσο ο αντιδήμαρχος Αν. Καραγιάννης όσο και η διευθύντρια της Πολεοδομίας, Π. Κουράκλη, προκειμένου να πετύχουν ανατροπή ή μερική τροποποίησή της.
Ως γνωστόν, η απόφαση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στην εισήγηση της Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, ως προς τους όρους δόμησης αναφέρονται τα εξής: “Η περιοχή που προτείνεται να αποτελέσει τον τομέα Σ IV, είναι σκόπιμο, όμως, να διατηρήσει όσο το δυνατόν τη σημερινή της φυσιογνωμία ως πορτοκαλεώνας και γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε ηπιότερους όρους δόμησης.
Σημειωτέον ότι η μελέτη αρχικώς είχε προτείνει ηπιότερους όρους (αρτιότητα οικοπέδων 1.000 τετραγωνικά μέτρα και συντελεστή δόμησης 0,4). Με την 448/2002 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας προτάθηκαν αρτιότητα οικοπέδων 500 μ2 και Σ.Δ. 0,7 και, έπειτα από αντιδράσεις τοπικών συλλόγων, με διορθωτική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο πρότεινε τελικά αρτιότητα οικοπέδων 600 μ2 και Σ.Δ. 0,6.
Η Διεύθυνσή μας δε συμφωνεί με τις τελικές προτάσεις και θεωρεί πολεοδομικά σκόπιμο να καθοριστεί ο Σ.Δ. σε 0,4 και η κάλυψη από 50% σε 40%. Σε σχέση με την αρτιότητα των οικοπέδων, προτείνουμε να καθοριστεί σε 1.000 τ.μ., γιατί η κατάτμηση των οικοπέδων δεν είναι πυκνή (το 87,5% της συνολικής έκτασης της περιοχής αποτελείται από οικόπεδα μεγαλύτερα των 1.000 τ.μ.), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των μικρών οικοπέδων είναι τμήματα που αποτελούν συνέχεια των οικοπέδων της εντός σχεδίου περιοχής».
Και η εισήγηση ολοκληρωνόταν ως εξής: «Εν όψει των παραπάνω το σχέδιο δεν προτείνεται νομίμως».
Από την πλευρά του, ο Δήμος Καλαμάτας στη σύσκεψη θα επαναπροτείνει να ισχύσει η τελευταία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως εναλλακτική λύση, εάν δεν πετύχει αυτό, θα προτείνει η αρτιότητα των οικοπέδων να είναι στα 700 τετραγωνικά μέτρα και ο συντελεστής δόμησης να παραμείνει 0,6.