Ημερίδα την Κυριακή για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα


Επτά ήταν οι αρχαίες πόλεις που έριζαν για την καταγωγή του Ομήρου, κοντεύουν να τις φτάσουν οι σύγχρονες που ερίζουν για την ελληνική Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Ως γνωστόν, στην αφετηρία για την επιλογή που θα γίνει το 2015 βρίσκονται: Καλαμάτα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Πειραιάς, Σύρος.
Βέβαια, η σύνταξη του φακέλου, αλλά και το εύρος των έργων που απαιτούνται δεν είναι μια απλή ιστορία. Έτσι, σε περίπτωση που κερδίσει η μεσσηνιακή πρωτεύουσα ή όποια άλλη πόλη, θα απαιτηθεί ένα ποσό της τάξης των 45 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για να γίνουν τα απαραίτητα.
Επειδή τα χρήματα δεν είναι λίγα, αλλά και η όλη ιστορία της υποψηφιότητας έχει αρκετές… οικονομικές παγίδες, η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» διοργανώνει την Κυριακή ειδική ημερίδα στο ξενοδοχείο «Φαραί Παλλάς» στην οδό Ναυαρίνου.
Σε σχετική της, δε, ανακοίνωση, σημειώνει τα εξής: «Η υποψηφιότητα της Καλαμάτας για τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι μια πρόκληση για την πόλη και τους δημότες της, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τους πολιτιστικούς θεσμούς της.
Η πρόκληση αφορά, πρώτα απ’ όλα, το πώς αντιλαμβανόμαστε την πόλη μας και την εικόνα της και πώς τη βλέπουν οι άλλοι. Ο δημόσιος διάλογος και τα επιχειρήματα γύρω από αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αναπτυχθούν χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις, ώστε να ξεφύγουμε από τους μεγαλοϊδεατισμούς, τον τοπικισμό και την εγωκεντρική εσωστρέφεια. Να προχωρήσουμε σε συνεργασίες μέσα στην ίδια την πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε διαρκή διάλογο με τον έξω κόσμο, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σημαντικές είναι οι διαπιστώσεις που πρέπει να κάνουμε όσον αφορά στα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία μας, άρα και τον τρόπο που πρέπει να δουλέψουμε για να τα διορθώσουμε, τις διαδικασίες συνεργασίας, τις αξιολογήσεις, τις προτεραιότητες, τα επιμέρους σχέδια που θα συγκλίνουν στον κοινό στόχο.
Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την πόλη μας και τη σύνδεσή της με την ευρύτερη περιφέρειά μας θα μας βοηθήσει να απεικονίσουμε σωστότερα και το πολιτιστικό κεφάλαιο που διαθέτει. Η πολιτιστική κληρονομιά, η λαϊκή παράδοση, οι τέχνες, ο σύγχρονος πολιτισμός, η κουλτούρα της καθημερινής ζωής, οι πολιτιστικές υποδομές, οι καλλιέργειες και τα προϊόντα, είναι μερικά από τα στοιχεία αυτού του κεφαλαίου που διαθέτουμε.
Ωστόσο, πρέπει να τα δούμε μέσα στη δυναμική τους σχέση με τους δημότες και τη συμμετοχή τους στην αλλαγή και τη βελτίωση της πόλης, καθώς και σε σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη, τις επικοινωνίες, τον τουρισμό, κάτω από το φως και τις απαιτήσεις των συγκρίσεων με άλλες περιοχές και πόλεις της Ευρώπης.
Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα δε γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι. Αυτό αφορά όλες τις πόλεις, ακόμη κι εκείνες που διαθέτουν ιδιαίτερη ομορφιά και πλούτο, καθώς αυτά δε φτάνουν από μόνα τους, αλλά πρέπει να αξιοποιηθούν σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πολιτιστικό σχεδιασμό.
Γι’ αυτό και προβλέπονται έξι ολόκληρα χρόνια διαδικασιών, προετοιμασίας, σχεδίων, που θα συνδυάζουν οικονομικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς στόχους. Με μια λέξη ένα μακροχρόνιο πολιτιστικό σχέδιο, που απαιτεί στρατηγική, συνέχεια και συνέπεια. Σε συνθήκες κρίσης, μάλιστα, ένα τέτοιο σχέδιο γίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό και το κόστος-όφελος πρέπει να μετριέται με προσοχή.
Είναι σημαντικό ο σχεδιασμός να μην υποκύψει σε εντυπωσιασμούς και ακριβές υποδομές, να μην είναι μονόπλευρος, αλλά να αναδεικνύονται όλες οι πλευρές της πόλης και της περιφέρειας, να αξιοποιούνται όλες οι μεγάλες αλλά και οι μικρές δυνατότητές τους.
Τέλος, πολύ σημαντικό, να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της τοπικής κοινότητας, η απασχόληση και η μακροπρόθεσμη οικονομική και πολιτιστική ανάκαμψη της περιοχής».
Για το λόγο αυτό, όπως προαναφέραμε, η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» την προσεχή Κυριακή στις 10.30 το πρωί διοργανώνει συζήτηση – ημερίδα με τίτλο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Ένα συλλογικό σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης» και ομιλητές τους: ΜΥΡΣΙΝΗ ΖΟΡΜΠΑ, διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών, ερευνήτρια πολιτισμικής πολιτικής, ΑΥΓΟΥΣΤΙNΟ ΖΕΝΑΚΟ δημοσιογράφο, υπεύθυνο σύνταξης περιοδικού UNFOLLOW και ΤΑΣΟ ΣΑΠΟΥΝΑΚΗ, οικονομολόγο, συνεργάτη ΕΕΤΑΑ.
Η παραπάνω είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει η δημοτική παράταξη, συμβάλλοντας στο να γίνει η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 μια διαδικασία συγκρότησης του νέου πολιτιστικού οράματος της πόλης.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη