Η ιστορία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Η ιστορία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Για την ιστορία της πόλης:
Βασίλης Ι. Μανιάτης

Ο φωτογραφικός φακός, που ξεναγεί τα τελευταία χρόνια τους φίλους αναγνώστες, μέσα από ιστορικές φωτογραφίες και ιστορικά γεγονότα του τόπου, στέκεται σήμερα σ’ ένα αξιόλογο κομμάτι της πολιτιστικής μας προόδου.


Πρόκειται για το Λύκειο των Ελληνίδων, που με την παρουσία του, περίπου μισόν αιώνα, κοσμεί τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα μεγάλο και αξιόλογο μέρος της όμορφης Καλαμάτας μας.


Το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1967, με πρώτη πρόεδρο την αείμνηστη Ναυσικά Ι. Καρέλια και ένα εκλεκτό επιτελείο κυριών της πόλης (ένθετη φωτογραφία).


Είναι ένα από τα αδελφά Λύκεια που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική, Ν. Ζηλανδία, και ανήκει στη διεθνή οργάνωση Λεσχών.


Το έτος 1986 η Ναυσικά Ι. Καρέλια απεβίωσε και τη θέση της παίρνει η Νίτσα Αλμπάνη μέχρι το 1987. Τότε εκλέγεται νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την προεδρία αναλαμβάνει η κα Βικτωρία Γ. Καρέλια. Μία κυρία ικανή και δραστήρια, με όνειρα και φιλοδοξίες για το Λύκειο Ελληνίδων, αλλά και με τη σκέψη στο κοινωνικό σύνολο, στον άνθρωπο, στη μόρφωση των νέων και στην εξέλιξη. Με αγάπη και φροντίδα για τον τόπο μας, που τον αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα.

Αγκάλιασε με πάθος και στοργή το Λύκειο Ελληνίδων και μαζί με το εκλεκτό συμβούλιο και τα μέλη, επιδόθηκε στην άνοδο και διεύρυνση του συλλόγου, ενώ παράλληλα συνέβαλλε με αμέτρητες προσφορές και χορηγίες και σε άλλους τομείς των κοινωνικών εκδηλώσεων στον τόπο μας (χορωδιακές συναυλίες, παραστάσεις κ.ά.).


Η άνοδος του Λ.Ε. υπήρξε εντυπωσιακή. Πιστοί όλοι στη διατήρηση και διαφύλαξη των ελληνικών παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων, καθώς και στην ανύψωση και πρόοδο των Ελληνίδων και γενικότερα των νέων της πόλης μας.


Αξιόλογο αποτέλεσμα της πολύχρονης και συστηματικής εργασίας στον εθνικό λαογραφικό τομέα είναι η απόκτηση μιας πλούσιας και σπάνιας συλλογής από αυθεντικές ελληνικές φορεσιές, καθώς και κοσμημάτων αξιόλογης παλαιότητας.
Ακόμα ένα αξιόλογο επίτευγμα είναι η απόκτηση ιδιόκτητου οικήματος στην οδό Αγίου Νικολάου 17, όπου στεγάστηκαν ο σύλλογος, οι ενδυμασίες, τα αρχεία και όλες οι άλλες δραστηριότητες του Λ.Ε.


Η δε χορευτική ομάδα που πλαισιώνει το σύλλογο, έχει αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές, όπου κι αν έχει εμφανισθεί, για τη χάρη και την ομορφιά της.
Έχει αντιπροσωπεύσει την Καλαμάτα, και την Ελλάδα γενικότερα, στον ελλαδικό χώρο, καθώς και στο εξωτερικό: Κύπρο, Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Αμερική, Καναδά, Αφρική, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Τσεχία, Αίγυπτο, Ρωσία.


Έχει ακόμη εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου, αλλά και σ’ ένα πλήθος εκδηλώσεων και σεμιναρίων παραδοσιακών χορών.


Επιπλέον, έχει παρασταθεί σε θεατρικές και χορωδιακές παραγωγές και έχει αποσπάσει, όπως προαναφέραμε, ενθουσιώδεις κριτικές από τους ειδικούς.


Κάθε χρόνο το Λ.Ε. παρουσιάζει παιδικές παραστάσεις με όλο το δυναμικό, οι οποίες χαρακτηρίζονται για την πρωτοτυπία τους και την άρτια εκτέλεση.


Στις παρελάσεις των εθνικών επετείων καμαρώνουμε όλοι μας τα νέα βλαστάρια με τις πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές τους και μας μεταδίδουν το αίσθημα της ανόθευτης διατήρησης των παραδόσεών μας και της εθνικής υπερηφάνειας.


Κάθε χρόνο φοιτούν στις τάξεις του περισσότερα από επτακόσια άτομα, όλων των ηλικιών.


Η χορευτική ομάδα και η παραδοσιακή χορωδία πραγματοποιούν σημαντικές καλλιτεχνικές παραστάσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, μεταφέροντας την ελληνική ομορφιά και λεβεντιά μέσα από τις πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας.


Απ’ το δημοσίευμα αυτό δε θα πρέπει να απουσιάσει ένα μεγάλο επίτευγμα, που οφείλεται στο σύλλογο του Λ.Ε. Πρόκειται για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου παραδοσιακών ενδυμασιών και κοσμημάτων, σε διατηρητέο κτήριο (κτήριο Πλεματιά – Βογόπουλου, στην οδό Σταδίου, έναντι εφημερίδος «Θάρρος»), το οποίο του παραχωρήθηκε υπό μορφή χρησιδανείου από το Δήμο Καλαμάτας.


Αυτός ο μουσειακός χώρος θα αποτελέσει και για τις επερχόμενες γενιές ένα φωτεινό φάρο του τόπου μας, που θα εκπέμπει την ακτινοβολία της τοπικής μας παράδοσης και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Επίσης, θα ήταν παράλειψη του γράφοντος να μην αναφερθεί (για ιστορικούς, κυρίως, λόγους) στα ονόματα του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του, που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου του τόπου μας:
Πρόεδρος: Βικτωρία Γ. Καρέλια
Α΄ Αντιπρόεδρος: Σύλβια Κουτουμάνου
Β΄ Αντιπρόεδρος: Ελένη Κανάκη – Βασιλάκη
Γεν. Γραμματέας: Σύλβια Κουτουμάνου
Ειδική Γραμματέας: Ευγενία Καρέλια
Γενική Ταμίας: Ευθυμία Κοντού
Οικονομική Έφορος – Έφορος Χορού: Άννα Μαύρου – Μπουζιάνη
Τα μέλη: Ελένη Αγγελοπούλου, Ιωάννα Εγγλέζου, Μάρω Θεοφιλοπούλου, Διονυσία Καλλικούνη, Σπάρτη Καλογεροπούλου, Σοφία Καπετανάκη, Σοφία Λαμπροπούλου, Μαρία Λιναρδάκη, Μάνια Παπαντωνίου.

Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για την ευγενή προσφορά και τις υπηρεσίες τους! Ακόμα, στους χοροδιδασκάλους, τους μουσικοδιδασκάλους, ιδιαίτερα στους νέους μας εκτελεστές των χορών και των τραγουδιών, και σε όλους όσοι συντελούν σ’ αυτό το ωραίο κομμάτι που στολίζει την πόλη μας!