Η φτώχεια φέρνει… αλκοόλ και τζόγο


Ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα των ατόμων που προσφεύγουν στο ΚΕΘΕΑ
Η οικονομική κρίση αυξάνει τις εξαρτήσεις
Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, αλλά όχι μόνο. Φέρνει και εξαρτήσεις, λένε τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, οι εργαζόμενοι στο οποίο βλέπουν τα τελευταία χρόνια που η κρίση ταλανίζει τους Έλληνες να αυξάνονται τα ποσοστά των ανθρώπων που χρειάζονται τη βοήθειά τους. Πέραν του μετώπου των ναρκωτικών, η κρίση άνοιξε και νέα μέτωπα: την όξυνση των εξαρτήσεων από αλκοόλ αλλά και τζόγο.
Αν και το ΚΕΘΕΑ είναι κυρίως γνωστό για το έργο του στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, σημαντική είναι και η βοήθεια που προσφέρει σε ανθρώπους που μαστίζονται από άλλου είδους αλλά εξίσου μεγάλου κινδύνου εξαρτήσεις, όπως το αλκοόλ ή τον τζόγο.
Το ΚΕΘΕΑ συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των εξαρτήσεων μέσω των πολυδύναμων ψυχοδιαγνωστικών κέντρων. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες που έχουν πρόβλημα με τις παράνομες ουσίες, το αλκοόλ ή άλλες μορφές εξάρτησης και συγχρόνως αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας (διπλή διάγνωση).
Ένα από τα επτά κέντρα που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα λειτουργεί, παραπάνω από ένα χρόνο, στην Καλαμάτα (Κολοκοτρώνη 1 και Νέδοντος, τηλέφωνο 27210 87356). Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο ψυχίατρος Γιάννης Μακρής, ενώ η Μαίρη Ζαχαράκη είναι υπεύθυνη του προγράμματος. Το κέντρο στελεχώνεται, εκτός από τον ψυχίατρο, από μία ψυχολόγο, μία κοινωνική λειτουργό και μία νοσηλεύτρια, ενώ ενδεικτικό της επιπλέον σημασίας του είναι ότι αποτελεί το μοναδικό ανάλογο κέντρο στην Πελοπόννησο.
Με τον κ. Μακρή χθες το πρωί είχαμε μια συζήτηση για την έκταση του φαινομένου με τις εξαρτήσεις στην Καλαμάτα και κατά πόσο η οικονομική κρίση έχει… βοηθήσει στην αύξησή του.
«Στην περιοχή μας, αν θέλαμε να αξιολογήσουμε τα προβλήματα, θα λέγαμε ότι είναι το αλκοόλ, ο τζόγος, η χρήση χασίς, αλλά και η εξάρτηση από το διαδίκτυο. Τουλάχιστον με αυτά τα φαινόμενα ασχολούμεθα στο κέντρο. Βεβαίως, υπάρχει και η ηρωίνη, αλλά αυτή η περίπτωση αφορά άλλα κέντρα θεραπείας. Μάλιστα, η χρήση του αλκοόλ βρίσκεται σε ιδιαίτερη έξαρση και αποτελεί τον κύριο όγκο των επισκεπτών μας.
Ο αλκοολισμός πλήττει και τα δύο φύλα, έχει ηλικιακό εύρος και παρατηρείται σε άτομα ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Βέβαια, η κρίση των τελευταίων χρόνων έχει οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, αφού η ανεργία ή η μη ανταπόκριση ενός ατόμου στις οικονομικές του υποχρεώσεις είναι το καλύτερο… λίπασμα για να προσφύγει κάποιος ή κάποια στο αλκοόλ. Έτσι, με δεδομένο ότι ο χρήστης δε λύνει με αυτό τον τρόπο τα προβλήματά του, αλλά, αντίθετα, επιδεινώνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική του υγεία, αναγκάζεται είτε από μόνος του είτε με παρότρυνση της οικογένειάς του να αντιμετωπίσει την κατάσταση» σχολίασε.
Στην κουβέντα μας, ο κ. Μακρής υπογράμμισε, με αφορμή το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί μια τάση αποενοχοποίησης της χρήσης χασίς, ότι αυτό αποτελεί αποδεδειγμένα τον προθάλαμο για την ηρωίνη: «Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αιωρείται η αντίληψη ότι ένα… τσιγάρο δεν είναι και το χειρότερο πράγμα. Πρώτον, δεν υπάρχει ποτέ μόνο μία φορά και έπειτα, πέρα από την ηρωίνη, η χρόνια χρήση του δημιουργεί ψυχωτικά προβλήματα και άτομα με μειωμένα κίνητρα».
Συνοψίζοντας τη συζήτηση με τον επιστημονικό υπεύθυνο του ψυχοδιαγνωστικού κέντρου, θα υποστηρίξουμε ότι η οικονομική κρίση έχει, αναμφίβολα, αφήσει τα αποτυπώματά της στο σύστημα και στους δείκτες Υγείας. Η τραγική αυτή εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι σε θέση να αγοράσει τα αναγκαία για την υγεία του φάρμακα.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη