Κάγκελα… και λαός στην παρέλαση για το «ΟΧΙ» (φωτογραφίες)


Το πρωινό ψιλόβροχο δεν πτόησε τους Καλαματιανούς, που γέμισαν την κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, την οδό Αριστομένους και τις κάθετες σ’ αυτήν, προκειμένου να παρακολουθήσουν όσους παρήλασαν, προχθές 28η Οκτωβρίου, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκείνους που αγωνίσθηκαν για την ελευθερία του έθνους μας, στο διμέτωπο – εναντίον Ιταλών και Γερμανών – αγώνα της περιόδου 1940 – 1941.
Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, από την εκδήλωση δεν έλειψαν τα απαραίτητα προστατευτικά κάγκελα για τους επισήμους, αλλά και η παρουσία δύο διμοιριών ΜΑΤ, αρκετών αστυνομικών, αλλά και όλη η δύναμη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.
Τα νιάτα της Καλαμάτας από τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, τα μέλη τοπικών και πολιτιστικών συλλόγων, ντυμένα με εθνικές ενδυμασίες, τα μέλη συλλόγων με εθελοντική προσφορά, αλλά και η στρατευμένη νεολαία, απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα απ’ όσους παρακολούθησαν την παρέλαση.
Προηγήθηκαν η δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής και η κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος.
Ιδιαίτερο τόνο και χρώμα στην παρέλαση έδωσαν τα μέλη πολιτιστικών και τοπικών συλλόγων, που φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας, πραγματικά έργα τέχνης. Ορισμένοι από όσους μετείχαν, έριχναν άσφαιρα πυρά με αντίγραφα παλιών όπλων, που προκαλούσαν θόρυβο και ενθουσίασαν τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί.
Την παρέλαση έκλεισαν ένοπλα τμήματα του 9ου Συντάγματος Πεζικού, με γυναίκα – στέλεχος του Στρατού Ξηράς και αλεξιπτωτίστρια ως σημαιοφόρο, αλλά και της 120 ΠΕΑ, με επικεφαλής τις πολεμικές σημαίες.

 

Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
Α.Π.