Μεσογειακή Διατροφή και Εστιατόρια: το «χρυσό αυγό» για την Ελλάδα


Από τη Μεσσηνία θα ξεκινήσουν, με σκοπό να επεκταθούν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, τα Σήματα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής, που θα απονεμηθούν σε πρώτη φάση, στο πλαίσιο μιας πιλοτικής εφαρμογής, σε 40 εστιατόρια, με την ονομασία «MedDiet».
Προχθές το απόγευμα στο ξενοδοχείο Elite έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε η Μεσογειακή Διατροφή – Μεσσηνιακή Διατροφή, και τα πολυεπίπεδα οφέλη από την εφαρμογή της, όχι μόνο στην υγεία των κατοίκων – καταναλωτών, αλλά και στην προσέλκυση τουριστών.
Η εκδήλωση, που δεν είχε την αναμενόμενη παρουσία εκπροσώπων εστιατορίων, ξεκίνησε με χαιρετισμό του περιφερειακού συμβούλου, Απ. Παπαφωτίου και συνεχίστηκε με την ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, που ξεκίνησε να υλοποιεί το πιλοτικό πρόγραμμα, Δ. Μανιάτη. Ανάμεσα σε άλλα, εστίασε στις ευεργετικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της Μεσογειακής Δίαιτας στην τοπική οικονομία, μιλώντας για ενίσχυση των τοπικών παραγωγών, στην αύξηση της κατανάλωσης των παραδοσιακών προϊόντων, στη βελτίωση του μέσου όρου διαβίωσης, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην ανάπτυξη των τοπικών ποικιλιών τροφίμων και στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, λόγω των μικρότερων καλλιεργειών.
Το Σήμα Ποιότητας, συνέχισε, στοχεύει στην ενίσχυση, ενθάρρυνση και υποστήριξη των εστιατορίων, ενώ χαρακτήρισε ως κύριο μέλημα το γαστρονομικό τουρισμό και την ενίσχυση του αξιώματος «καταναλώνω ό,τι παράγω».
 
«Χρυσό αυγό»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Δ. Μανιατάκης, ανέφερε πως το ίδρυμα καταβάλλει προσπάθειες για την προβολή, σε διεθνές επίπεδο, της Μεσογειακής Διατροφής, της διατροφής όλης της λεκάνης της Μεσογείου, που για την UNESCO δεν είναι μόνο διατροφικό, αλλά και πολιτισμικό μοντέλο, και είναι συνώνυμη με ευζωία και μακροζωία, λόγω της κατανάλωσης συγκεκριμένων προϊόντων, όπως του σιταριού, της ελιάς και του σταφυλιού, αλλά και των παραγώγων τους, που αποτελούν τα χαρακτηριστικά διατροφής και πολιτισμού των μεσογειακών χωρών.
Η Μεσογειακή Διατροφή, συνέχισε, μπορεί να γίνει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού πλούτου. Πρέπει, σημείωσε, να επαναδιαμορφωθεί η σχέση ως αγαθό αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς με την αειφόρο ανάπτυξη, καθώς έτσι θα υπάρχει μια νέα σχέση μεταξύ κοινωνίας και φύσης.
Χαρακτήρισε τη Μεσογειακή Διατροφή ως το χρυσό αυγό, που μπορεί να γίνει, όπως υπογράμμισε, απίστευτη πηγή πλούτου.
Σε άλλο σημείο, είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση σε τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς και πως ο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους την επιλέγει ως προορισμό στη βάση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι το κανάλι διοχέτευσης των προϊόντων και το πάντρεμα των προϊόντων με το τουριστικό προϊόν και όλη η προσπάθεια θα οδηγήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην αύξηση της ζήτησης των προϊόντων.
 
Κορωνίδα της Μεσογειακής Διατροφής το ελαιόλαδο
Εκ μέρους της ομάδας εργασίας, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ν. Κατσαρός, τόνισε ότι το ελαιόλαδο είναι η κορωνίδα της Μεσογειακής Διατροφής και πρόσθεσε πως τα 40 εστιατόρια της Μεσσηνίας θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την προβολή της Μεσογειακής Διατροφής σε όλη την Ελλάδα, με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα. Όσα εστιατόρια έχουν και τηρούν το Σήμα Ποιότητας, θα προβάλλουν και την πολιτισμική πλευρά της Μεσογειακής Διατροφής, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για την απόκτηση του Σήματος.
 
Επιβράβευση το Σήμα Ποιότητας
Τέλος, το μέλος της ομάδας έργου, Καλλικράτης Γιαννιός, μίλησε για τα οφέλη που θα έχουν όσα εστιατόρια  αποκτήσουν το Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής, καθώς, μεταξύ άλλων, θα διαφοροποιηθούν σε σχέση με τον ανταγωνισμό και το Σήμα θα έλθει ως επιβράβευση της προσπάθειας που καταβάλλουν.    

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου