Πέθανε ο Μεσσήνιος πολιτικός Γιάννης Χαραλαμπόπουλος


Σε ηλικία 95 χρόνων πέθανε χθες το πρωί μια ιστορική μορφή των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και στενός συνεργάτης του, ο Μεσσήνιος Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
 
Πρώην υπουργός και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση, είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε και αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Διατέλεσε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας.
Υπήρξε ένας από τους 24 βουλευτές οι οποίοι διατέλεσαν ευρωβουλευτές χωρίς να έχουν εκλεγεί, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1/1/1981) έως τη διενέργεια των πρώτων εκλογών για την ανάδειξη ευρωβουλευτών (18/10/1981).
Γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας, προερχόμενος από στρατιωτική οικογένεια. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου υπηρέτησε σε μάχιμες μονάδες. Μετά το 1945 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στο Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich).
Υπήρξε διοικητής διάφορων Μονάδων του Στρατού, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων και παράλληλα ειδικός σύμβουλος στο τότε υπουργείο Συντονισμού. Τελικά, παραιτήθηκε από το στρατό με το βαθμό του συνταγματάρχη (ΜΧ) και πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου στη Μεσσηνία, όπου εξελέγη βουλευτής το 1963 και το 1964. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συμμετέχοντας στη συλλογική ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ.
 
Δήλωση Θ. Μπρεδήμα
Σε δήλωσή του για το θάνατο του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο της Καλαμάτας», Θόδωρος Μπρεδήμας, τονίζει μεταξύ άλλων:
«Με οδύνη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του άξιου τέκνου της Μεσσηνίας και αγωνιστή της Δημοκρατίας, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, που διετέλεσε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και βουλευτής Μεσσηνίας στο ξεκίνημα της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Και τα μέγιστα συνετέλεσε στην εμπέδωση της Δημοκρατίας.
Η Μεσσηνία και ιδιαίτερα η Καλαμάτα θα θυμούνται πάντοτε τη μεγάλη προσφορά του, τόσο στον αντιδικτατορικό αγώνα όσον και κατά την περίοδο των σεισμών του 1986, καθώς και την παραχώρηση του παλαιού στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος στο Δήμο Καλαμάτας, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Συμμετέχουμε στο πένθος για το θάνατο του εξέχοντος τέκνου της Μεσσηνίας και ιστορικού στελέχους της Δημοκρατικής Παράταξης και αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, εκφράζοντας τα θερμά μας συλλυπητήρια στους αγαπητούς του οικείους».

 
Νάντια Γιαννακοπούλου
Για το θάνατο του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια I. Γιαννακοπούλου, δήλωσε: «Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος υπήρξε ένας άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στην πατρίδα μας και μια εμβληματική προσωπικότητα για τη δημοκρατική παράταξη.
Ως ήρωας του αλβανικού μετώπου, αντιστασιακός, ενεργό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, μαχητικός βουλευτής, αποτελεσματικός υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, έδωσε μάχες για τη χώρα μας και τη Δημοκρατία και άφησε το δικό του στίγμα στη μεταπολεμική ζωή της Ελλάδας.
Μεγάλο ήταν πάντα το ενδιαφέρον και η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία, στην οποία ήταν και ο ίδιος εξαιρετικά αγαπητός.
Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος με το ήθος, την ακεραιότητα, την ανιδιοτελή προσφορά του, αποτελεί υπόδειγμα μιας γενιάς πολιτικών που ταυτίστηκαν με τη συνέπεια, την εντιμότητα και το δημοκρατικό καθήκον και αποτελεί πρότυπο για τη νεότερη γενιά».

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας και υπογράφει ο γραμματέας Γιάννης Χριστόπουλος, αναφέρεται: «Έφυγε από κοντά μας μια σπουδαία προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, γνήσιος δημοκράτης, αγωνιστής, αγέρωχος ευπατρίδης ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Η προσφορά του στην Πατρίδα μεγάλη, το ενδιαφέρον του για τη Μεσσηνία πάντα έκδηλο.
Για μας τους νεώτερους, αυτό που θα θυμόμαστε πάντα από αυτόν και θα αποτελεί παράδειγμα, είναι το απαράμιλλο ήθος του, η αγωνιστική του διαδρομή, η αταλάντευτη δημοκρατική του πορεία, η αγάπη του για όλους τους Έλληνες.
Εκφράζουμε στην οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Πέθανε ο Μεσσήνιος πολιτικός Γιάννης Χαραλαμπόπουλος


Σε ηλικία 95 χρόνων πέθανε σήμερα το πρωί μια ιστορική μορφή των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και στενός συνεργάτης του, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
Πρώην υπουργός και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση, είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε και αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Διατέλεσε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας.
Υπήρξε ένας από τους 24 βουλευτές, οι οποίοι διατέλεσαν ευρωβουλευτές χωρίς να έχουν εκλεγεί, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1/1/1981) έως τη διενέργεια των πρώτων εκλογών για την ανάδειξη ευρωβουλευτών 18/10/1981).
Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας, προερχόμενος από στρατιωτική οικογένεια. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου υπηρέτησε σε μάχιμες μονάδες. Μετά το 1945 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στο Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich).
Υπήρξε διοικητής διάφορων Μονάδων του Στρατού, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων και παράλληλα ειδικός σύμβουλος στο τότε υπουργείο Συντονισμού. Τελικά παραιτήθηκε από τον στρατό με τον βαθμό του συνταγματάρχη (ΜΧ) και πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου στη Μεσσηνία, όπου εξελέγη βουλευτής το 1963 και το 1964. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συμμετέχοντας στη συλλογική ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ.