Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο εκλογών στο πλαίσιο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Κυρ. Πιερρακάκης. Ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος βρέθηκε στην Καλαμάτα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ν.Ε. Μεσσηνίας με θέμα την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές εξελίξεις, ανέφερε πως η παρουσία του εντάσσεται στην προσπάθεια που θα καταλήξει σε συνέδριο με συντακτικό και προγραμματικό χαρακτήρα. Όπως σημείωσε, «είμαστε στο κλείσιμο μιας εποχής, πολύ κοντά σε μια σειρά ενεργειών που θα κλείσουν την εποχή του μνημονίου. Υπάρχει η συζήτηση με την τρόικα σε εξέλιξη, αλλά το σημαντικότερο είναι η συζήτηση για το χρέος, για την απεμπλοκή από το ΔΝΤ και, άρα, από το μνημόνιο, ενώ υπάρχει και ένα ακόμη θέμα για το πού θα πάει η χώρα με το 1,5 εκατ. ανέργους.
Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και για το τι θα γίνει μεταμνημονιακά. Υπάρχει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο και εκ των πραγμάτων, λόγω της τάσης που έχει προεξοφλήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχει ένα σημαντικό ενδεχόμενο προκήρυξης των εκλογών».
Πρόσθεσε δε, πως η θεσμική διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει αυτό το πλαίσιο, «αλλά πρέπει κι εμείς να είμαστε οργανωμένοι, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή πρόταση στο πλαίσιο των διλημμάτων που θα τεθούν και βρίσκονται μέσα σε μια ευρύτερη εθνική στρατηγική».
Η κεντροαριστερά ανάχωμα
Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, που παρέστη στην εκδήλωση, ανέφερε πως ο χώρος του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ισχυρός, όχι μόνο επειδή έχει ιστορία και αναφορές, αλλά επειδή έχει νέα στελέχη που στα δύσκολα στέκονται στις επάλξεις και δεν περιφέρονται δεξιά και αριστερά, αλλά υποστηρίζουν αρχές και αξίες, όταν η χώρα χρειάζεται μια υπεύθυνη κεντροαριστερά, που θα είναι ανάχωμα σε δύσκολες και επικίνδυνες επιλογές.
«Σήμερα, παρά τις δυσκολίες, η χώρα μας πατάει στα πόδια της και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να προβληθούν ο ρόλος και η συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ, ασχέτως από τα δικαιολογημένα παράπονα του καθενός. Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα σε σχέση με τις ανάγκες της πατρίδας» σχολίασε και εξέφρασε την άποψη ότι η ιστορία θα δικαιώσει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ όλο αυτό το διάστημα.
Πολιτική εξόδων αυτή του ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κα Γιαννακοπούλου ανέφερε πως πρώτα πρέπει να αλλάξει η εικόνα της χώρας για να αλλάξει στη συνέχεια και η εικόνα του κάθε πολίτη, ενώ από την πλευρά του ο κ. Πιερρακάκης είπε πως είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος τα διλήμματα που τίθενται, όταν αντιμετωπίζει υπαρξιακά προβλήματα.
Χαρακτήρισε ακραία τα μέτρα και πρόσθεσε πως υπάρχει δυσκολία να περάσουν τα μηνύματα στην κοινωνία. Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση του 2010 ξεκίνησε να απαντά στα διλήμματα ανάμεσα στο καταστροφικό και το επώδυνο, επιλέγοντας το δεύτερο, ενώ μίλησε για την αντιμνημονιακή πολιτική του σημερινού πρωθυπουργού, αλλά και για την οβιδιακή του μεταμόρφωση σε κήνσορα του μνημονίου, επειδή δεν υπήρχε εναλλακτική. «Η εναλλακτική θα ήταν καταστροφική και τουλάχιστον δε γίναμε Αργεντινή, σταθήκαμε στα πόδια μας και βρίσκεται σε μια αφετηρία», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι το ζήτημα για το πολιτικό σύστημα είναι να γίνουν και τα επόμενα βήματα, για να ανακάμψει η οικονομία και η κοινωνία, που δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.
Επίσης, επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «δεν αρκεί μια πολιτική εξόδων, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτη και αποτελεί ευθεία εκμετάλλευση του πόνου αυτών των ανθρώπων. Ως ΠΑΣΟΚ κάναμε λάθη, οι ευθύνες μας αντανακλούν στο πολιτικό σύστημα και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται αντιγράφοντας τα χειρότερα από τα λάθη που κάναμε, στο χειρότερο βαθμό, πάνω σε μία εθνική κρίση».
Σε άλλο σημείο, είπε πως προέχει η εθνική διαχείριση, όπως η μείωση του χρέους: «Η Ελλάδα πρέπει για τα επόμενα 16 χρόνια να έχει πλεονάσματα του 4,5 % ετησίως από το 2016 και για το 2015 3%. Η μετάβαση από το 3 στο 4,5% είναι ένας ΕΝΦΙΑ. Αν μπορέσει να μειωθεί το χρέος δε θα υπάρχει ανάγκη δημιουργίας τέτοιων πλεονασμάτων. Αν το πετύχει αυτή η κυβέρνηση, θα έχει απτό αποτέλεσμα για τη ζωή των πολιτών. Αν μπορούμε να μειώσουμε το χρέος και να απεμπλακούμε από το ΔΝΤ, η κατάσταση θα είναι σημαντικά καλύτερη, θα το κάνουμε μιλώντας αξιόπιστα και συγκεκριμένα».
Στη συνέχεια, ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αναγκαίο να βρίσκεται στην κυβέρνηση, ενώ «ως χώρος δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Θα πρέπει να έχουμε προγραμματική αυτοτέλεια. Με την αλλαγή της κοινωνίας θα πρέπει να δούμε με ποιους θα πάμε, ποιους θα εκπροσωπήσουμε και ποιους θα αφήσουμε απέναντι. Αυτή είναι η πραγματική ανανέωση».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου