Πολιτική σε… τεντωμένο σχοινί για Κηπούπολη θα επιχειρήσει ο Δήμος Καλαμάτας


Ψάχνει πρόταση συμβιβασμού μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της πολεοδομικής μελέτης 
Με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της πρότασης του Δήμου Καλαμάτας και του ΥΠΕΚΑ από τη μια πλευρά, και της εισήγησης του Συμβουλίου της Επικρατείας από την άλλη, για την πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης, ανεβαίνουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα η προϊσταμένη της Πολεοδομίας Παναγιώτα Κουράκλη και εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής.
Για το συγκεκριμένο θέμα είχε διαφανεί ότι οι πιέσεις της Δημοτικής Αρχής, του συλλόγου της περιοχής, αλλά και βουλευτών, είχαν πιάσει τόπο και το Κεντρικό Σ.Χ.Ο.Π. είχε αποφασίσει, έστω και με οριακή ψηφοφορία, να κάνει δεκτή την παλιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η οποία εισηγούνταν συντελεστή δόμησης 0,6 και αρτιότητα στα 600 τετραγωνικά μέτρα.
Όμως, κάποιοι χειρισμοί «πήγαν λάθος», αφού στο ΣτΕ, εκτός από τα δύο παραπάνω έγγραφα, υπήρχε και η εισήγηση  της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ προς το Κ.Σ.Χ.Ο.Π., η οποία ήταν αρνητική προς την προδιαγεγραμμένη απόφαση.
Έτσι, όπως αναφέρεται σχετικά στην εισήγηση του ΣτΕ, «στην από 20.1.2011 εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, ως προς τη φυσιογνωμία της περιοχής μελέτης, αναφέρεται ότι η Κηπούπολη αποτελεί εκτός σχεδίου θύλακα, που περιλαμβάνεται στο ανατολικό τμήμα της Νότιας Συνοικίας της πόλης της Καλαμάτας.
Η περιοχή αυτή σήμερα εμφανίζει αραιή διάσπαρτη δόμηση εν μέσω καλλιεργούμενων εκτάσεων, κείται δε πλησίον του θαλάσσιου μετώπου, σε άμεση γειτνίαση αφενός με την ανατολική παραλία προς νότο και αφετέρου με το κέντρο και τη Συνοικία του κέντρου προς τα βορειοδυτικά.
Εξάλλου, στην ίδια εισήγηση της παραπάνω Διεύθυνσης, ως προς τους όρους δόμησης αναφέρονται τα εξής: Η περιοχή που προτείνεται να αποτελέσει τον τομέα Σ IV, η οποία σήμερα δίνει την εντύπωση ενός τεράστιου περιβολιού με πορτοκαλιές, εντάσσεται στο σχέδιο σύμφωνα με τις προβλέψεις του ισχύοντος ΓΠΣ, για να παραλάβει τις πιέσεις για οικιστική επέκταση της πόλης, αλλά και για να προστατευτεί από μια άναρχη δόμηση που φαίνεται να εμφανίζεται στην περιοχή.
Είναι σκόπιμο, όμως, να διατηρήσει όσο το δυνατόν τη σημερινή της φυσιογνωμία ως πορτοκαλεώνας και γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε ηπιότερους όρους δόμησης.
Σημειωτέον ότι η μελέτη αρχικώς είχε προτείνει ηπιότερους όρους (αρτιότητα οικοπέδων 1000 τετραγωνικά μέτρα και συντελεστή δόμησης 0,4). Με την 448/2002 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας προτάθηκαν αρτιότητα οικοπέδων 500 μ2 και Σ.Δ. 0,7 και, έπειτα από αντιδράσεις τοπικών συλλόγων, με διορθωτική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο πρότεινε τελικά αρτιότητα οικοπέδων 600 μ2 και Σ.Δ. 0,6.
Η Διεύθυνσή μας δε συμφωνεί με τις τελικές προτάσεις και θεωρεί πολεοδομικά σκόπιμο να καθοριστεί ο Σ.Δ. σε 0,4 και η κάλυψη από 50% σε 40%. Σε σχέση με την αρτιότητα των οικοπέδων, προτείνουμε να καθοριστεί σε 1.000 τ.μ., γιατί η κατάτμηση των οικοπέδων δεν είναι πυκνή (το 87,5% της συνολικής έκτασης της περιοχής αποτελείται από οικόπεδα μεγαλύτερα των 1.000 τ.μ.), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των μικρών οικοπέδων είναι τμήματα που αποτελούν συνέχεια των οικοπέδων της εντός σχεδίου περιοχής».
Και  η εισήγηση ολοκληρώνεται ως εξής: «Εν όψει των παραπάνω το σχέδιο δεν προτείνεται νομίμως».    

Του Αντώνη Πετρόγιαννη