Προ των πυλών η ελαιοκομική περίοδος, ενώ σε περιοχές της Τριφυλίας, όπως στους Γαργαλιάνους και τη Χώρα, η ελαιοσυγκομιδή ξεκίνησε και τα ελαιοτριβεία άνοιξαν.
Πρόσφατα, το θέμα των ελαιοτριβείων και των πυρηνελαιουργείων, με την έναρξη της νέας περιόδου, απασχόλησε υπηρεσιακή σύσκεψη που συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη. Σε αυτή έγινε αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και καταγραφή των προβλημάτων και των αιτιών που τα δημιουργούν.
Τα νέα δεδομένα
Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν είναι η προσαρμογή των ελαιοτριβείων που έχουν επιλέξει τη διάθεση των αποβλήτων στο έδαφος στα νέα δεδομένα που θα εφαρμοστούν από το νέο έτος.
Για τη ρίψη των λιόζουμων στο έδαφος με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, έχει δοθεί παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2014.
Τα ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας που ρίχνουν τα λιόζουμα στο έδαφος επιλέγουν είτε τη διάθεσή τους σε εκτάσεις είτε την αποθήκευση σε χωμάτινες δεξαμενές.
Με τα νέα δεδομένα, για όσους επιλέξουν την απόρριψη σε εκτάσεις, πρέπει πλέον τα απόβλητα να έχουν συγκεκριμένες και πολύ πιο αυστηρές τιμές (ολικά αιωρούμενα κ.λπ.) πριν έρθουν σε επαφή με το έδαφος, και όχι ανεπεξέργαστα. Επίσης, ορίζεται ο τύπος της άρδευσης που μπορεί να γίνει από την επαναχρησιμοποίηση απόβλητων.
Πυρηνελαιουργεία
Όσοι έχουν επιλέξει τη λύση των δεξαμενών, αυτές πλέον δεν μπορούν να είναι χωμάτινες. Πρέπει να κατασκευασθούν νέες, στεγανές, με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Όσα ελαιοτριβεία έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν φυσικούς επιφανειακούς αποδέκτες, όπως τα ποτάμια, οι χείμαρροι και τα ρυάκια, προσωρινά δεν έχουν πρόβλημα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα πυρηνελαιουργεία, έχει επισημανθεί πως ιδιαίτερα τα δύο εργοστάσια που βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά, από τη λειτουργία των οποίων υπήρχαν έντονες αντιδράσεις πέρυσι από τους κατοίκους, πληρούν πλέον όλους τους περιβαλλοντικούς όρους. Αυτό έχει διαπιστωθεί και ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Της Βίκυς Βετουλάκη