Πόλεμος μέχρις εσχάτων του Παναγιώτη Νίκα με τον Πέτρο Τατούλη


Παρέμβαση με δόσεις… σουρεαλισμού στη χθεσινή γενική συνέλευση του οργάνου

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Από τη – λεγόμενη- μεταπολίτευση και εντεύθεν η πολιτική ζωή του τόπου, σε όλες της τις εκφάνσεις, καθορίζεται από τη συμπεριφορά, τη νοοτροπία και την ιδεολογία μιας κομματικής νομενκλατούρας, ενός στελεχικού δυναμικού που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό το σύστημα κατήγγειλε, χθες το μεσημέρι, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου ο απερχόμενος πρόεδρος και τρις εκλεγείς δήμαρχος Καλαμάτας με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας!
Επιπλέον, ο κ. Νίκας βρήκε ακόμα μία ευκαιρία να καταγγείλει την πολιτική του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, τόσο στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών όσο και με τη διάθεση των πόρων του ΕΣΠΑ
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος σημείωσε τα εξής: «Η ΠΕΔ Πελοποννήσου, στα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, εξέφρασε δυναμικά την περιοχή μας και τα συμφέροντά της, προάσπισε την αξιοπρέπεια της Αυτοδιοίκησης, στάθηκε δίπλα στους πολίτες και τις διεκδικήσεις τους».
Ο Π. Νίκας στάθηκε στο φλέγον θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, επισημαίνοντας – μεταξύ άλλων – τα ακόλουθα: «Ζητήσαμε ενημέρωση από την Περιφέρεια για το διαγωνισμό. Ζητήσαμε ενημέρωση δημόσια, επίμονα και συνεχώς. Ποτέ δεν έγινε. Σήμερα, δε γνωρίζουμε: το ακριβές κόστος ανά τόνο, τα έξοδα μεταφοράς, την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ανά Δήμο, την τύχη της ανακύκλωσης, αλλά και την τύχη του διαγωνισμού». Τόνισε, ακόμη, πως «όλοι οι Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν σε προσωρινές λύσεις διαχείρισης και να μην περιμένουν βοήθεια από πουθενά. Ο διαγωνισμός για να τελεσφορήσει (;) πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βαθέων, με συναίνεση και συμμετοχή – φυσικά – των Δήμων και του ΦΟ.Δ.Σ.Α.».
Σχετικά με τους πόρους του ΕΣΠΑ, είπε: «Χαίρομαι γιατί όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να τελειώνουμε με τον περιφερειάρχη, που μοιράζει όπως θέλει τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Χαίρομαι γιατί προωθείται διαδικασία για το ΠΕΠ αντίστοιχη του “Θησέα”, ώστε κάθε Δήμος να γνωρίζει τα χρήματα που θα λάβει από την αρχή της περιόδου».
Προέτρεψε, τέλος, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να αγωνισθούν: «Για τη στερέωση του θεσμού και την αξιοπρέπεια του δημάρχου και της Αυτοδιοίκησης, για την απόκρουση της επίθεσης που δεχόμαστε από το κράτος και δυστυχώς και από τις Περιφέρειες, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για το δημοκρατικό προγραμματισμό, ώστε και αξιοποίηση των πόρων να επιτυγχάνεται και να μη μετατρέπεται ο δήμαρχος σε ζήτουλα, οσφυοκάμπτη του περιφερειάρχη και της κεντρικής εξουσίας».