Για την ακίνητη περουσία των νεκρών συγγενών
Της Βίκυς Βετουλάκη
Ούτε 50, ούτε 100, αλλά 2.217 αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικών περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης έχουν κατατεθεί φέτος από συμπολίτες μας στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.
Βασικός λόγος αυτή την περίοδο για τη χορήγηση του εν λόγω πιστοποιητικού είναι για να αποδείξουν οι συγγενείς στην εφορία ότι ο «δικαιούχος» του ΕΝΦΙΑ έχει αποδημήσει εις Κύριον και, μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις από καιρό.
Τσάμπα τρέξιμο
Το Ειρηνοδικείο δεν είναι το μόνο που δέχεται αιτήσεις για την έκδοση των συγκεκριμένων πιστοποιητικών, καθώς οι πολίτες μπορούν να τα ζητούν και από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσαν από το ΚΕΠ Καλαμάτας, πολλοί έχουν απευθυνθεί στα γραφεία τους, ζητώντας την έκδοση ληξιαρχικής πράξης θανάτου, πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών και το πιστοποιητικό περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης, προκειμένου να τα καταθέσουν στην εφορία και να απαλλαγεί ο πεθαμένος συγγενής τους από το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ. Και τα τρία θεωρούνται απαραίτητα.
Να υπενθυμίσουμε, φυσικά, όπως αναφέραμε και προχθές, ότι η έκδοση του τελευταίου πιστοποιητικού απαιτεί την καταβολή χαρτοσήμου αξίας 5 ευρώ. Χωρίς να υπολογισθούν σε όλο αυτό οι εργατοώρες που χάνονται από τους υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών, για να παραλάβουν τις αιτήσεις, να τις διεκπεραιώσουν, να αναζητήσουν τα αρχεία τους και να χορηγήσουν το πιστοποιητικό.
Φυσικά, η όλη ταλαιπωρία των πολιτών θα μπορούσε να λήξει μόνο με την κατάθεση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου, η οποία όμως εκδίδεται ατελώς και το κράτος δεν κερδίζει κάτι.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι χθες πολίτης «έτρεχε» για την έκδοση αυτών των εγγράφων για δύο μέλη της οικογένειάς του που είχαν πεθάνει.