4ήμερο Κινηματογραφικό Δρώμενο Avant Garde


Σε ένα τετραήμερο Κινηματογραφικό Δρώμενο Avant Garde (1 – 4 Νοεμβρίου 2014) μας προσκαλεί τo cine club του Καλλιτεχνικού Στεκιού Καλαμάτας, παρουσιάζοντας, ζωντανά, έναν από τους μεγαλύτερους εκφραστές του.
Ειδικότερα, θα γίνει μία συνολική ανασκόπηση του έργου  του 32χρονου πολυπρόσωπου Βούλγαρου καλλιτέχνη Ivan Stanev (σκηνοθέτης Θεάτρου & Σινεμά, συγγραφέας-ποιητής, σκηνογράφος και παραγωγός) μέσα από προβολές σημαντικών ταινιών του, που αποτελούν ορόσημο στη γλώσσα του κινηματογράφου. Επίσης, μέσα από παράλληλη διήμερη παρουσίαση video-art και γραπτών του στο Καλλιτεχνικό Στέκι (Μπενάκη 5, στο Ιστορικό Κέντρο).
Σε όλες τις μέρες της εκδήλωσης θα προλογίζει και θα συντονίζει τη συζήτηση ο βραβευμένος σκηνοθέτης Αντώνης Τολάκης.
 
Το πρόγραμμα
31 Οκτωβρίου: 19.00 – 20.00, ζωντανή συνέντευξη στην ΕΡΑ Καλαμάτας 107,2 (και από web στο www.ertopen.com)
1 & 2 Νοεμβρίου: 19.00 – 22.00, έκθεση συγγραμμάτων και προβολές videoart του Ivan Stanev στο Καλλιτεχνικό Στέκι (εγκαίνια: 1/11/14 στις 19.00)
2 Νοεμβρίου: 20.00, προβολή της ταινίας «Moon Lake» στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ (Δημοσθένους 2),
22.30, προβολή της ταινίας «Voiceless» του Αντώνη Τολάκη στο ΔΗΠΕΘΕΚ.
3 Νοεμβρίου: 20.00, προλογισμός του έργου του Ivan Stanev και προβολή της ταινίας «Villa Dei Misteri» στο ΔΗΠΕΘΕΚ.
4 Νοεμβρίου: 18.00-20.00, Masterclass Ανεξάρτητης Κινηματογραφίας-Τέχνης-Avant Garde από τον Ivan Stanev στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου REX (Αριστομένους 26).
Μετά το τέλος κάθε προβολής θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.
Να σημειωθεί πως η καλλιτεχνική προσφορά του Ivan Stanev ξεκινά απ’ το 1982, όταν η πρώτη του θεατρική παράσταση «Το μονοπάτι του ελαφιού» απαγορεύτηκε από το τότε καθεστώς της κομμουνιστικής Βουλγαρίας.
Ύστερα από μερικές ακόμη απαγορευμένες εμφανίσεις σε θεατρικές μεταφορές κειμένων όπως των Baudelaire, Chekhov, Muller, ο Stanev αποφασίζει να αυτοεξοριστεί το 1988 στο Βερολίνο (έπειτα από πρόσκληση του ίδιου του Muller), όπου και διαμένει έκτοτε, δημιουργώντας παράλληλα τη δική του θεατρική ομάδα Avant Garde με καλλιτέχνες όπως η Jeanette Spassova.