Αλλαγή στον υπολογισμό «πόθεν έσχες» δίνει ανάσα στην Κτηματαγορά


Μεγάλη ανάσα στην Κτηματαγορά αναμένεται να δώσει η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» στις πραγματικές αξίες των ακινήτων και όχι στις αντικειμενικές, σύμφωνα με το φοροτεχνικό- λογιστή Παύλο Κρανιώτη, μετά την αλλαγή που έγινε πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση.
Όπως σημειώνει μιλώντας στο «Θ», μέχρι 31 Οκτωβρίου η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» στις μεταβιβάσεις ακινήτων γινόταν επί των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες ήταν εξωπραγματικές. Εξαιτίας, μάλιστα, αυτής της εφαρμογής, πολλές αγοραπωλησίες ακινήτων και στη Μεσσηνία είχαν ακυρωθεί.
 
Σημαντική αλλαγή
Με τον τελευταίο Νόμο 4305/2014 έγινε μια σημαντική αλλαγή αναφορικά με το λεγόμενο «πόθεν έσχες» για τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κρανιώτης, με διάταξη του εν λόγω νόμου ως τίμημα αγοράς λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως αυτό προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια αγοράς (δηλωθέν τίμημα πλέον φόρων και λοιπών εξόδων που επιβαρύνουν τον αγοραστή), εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό.
«Κατ’ αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην αγορά-μεταβίβαση ακινήτων στην περίπτωση που η πραγματική καταβαλλόμενη δαπάνη εκ μέρους του αγοραστή υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας. Συνεπώς, για τις δηλώσεις εισοδήματος του φορολογικού έτους 2014 θα έχουμε δύο περιόδους αναφοράς σχετικά με τη δαπάνη απόκτησης για αγορά ακινήτων, ήτοι από 1/1/2014 έως 30/10/2014 και από 31/10/2014 έως 31/12/2014», τόνισε.
 
Κίνητρο
Εξηγώντας περαιτέρω, ο κ. Κρανιώτης είπε ότι η διάταξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι όταν ένας φορολογούμενος αγοράζει ένα ακίνητο, π.χ., 100.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 230.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 3% και όλες τις λοιπές επιβαρύνσεις (συμβολαιογραφικά, δικηγορικά, κτηματολόγιο, υποθηκοφυλάκειο κ.λπ.) στην πραγματική αξία, ενώ θα πρέπει να δικαιολογήσει στο «πόθεν έσχες» το πραγματικό ποσό που αγοράζεται το ακίνητο των 100.000 ευρώ και όχι το υποθετικό (αντικειμενική αξία) των 230.000 ευρώ.
«Με λίγα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών βάζει νερό στο κρασί του μετά τη στασιμότητα των αγοραπωλησιών που σημειώθηκε από 1/1/2014 και έμμεσα παραδέχεται ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι εκτός πραγματικότητας. Τώρα θα μου πείτε, αφού είναι έτσι, γιατί δεν τις αλλάζει; Αφήστε το καλύτερα, γιατί θέλει μεγάλη ανάλυση και αν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες, αλλάζουν πάρα πολλά και πιθανότατα δε συμφέρει. Όπως και να ’χει, πάντως, είναι ένα πολύ θετικό μέτρο και πιστεύουμε ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων οι οποίες έχουν κολλήσει εντελώς. Αρκεί να σας πω ότι το παράδειγμα που ανέφερα είναι πραγματικό γεγονός και, τελικά, δεν πραγματοποιήθηκε η πώληση του ακινήτου λόγω του ότι ο αγοραστής δεν μπορούσε να δικαιολογήσει το ποσό της αντικειμενικής αξίας (230.000 ευρώ) και να καταβάλει και τα υπόλοιπα έξοδα (φόροι, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι κλπ.) στο μεγαλύτερο ποσό.
Πιστεύουμε ότι το επόμενο βήμα για να ομαλοποιηθεί η αγορά ακινήτων είναι να αρθεί πλήρως το “πόθεν έσχες” για την α΄ κατοικία. Μόνο έτσι μπορεί να πάρει μπροστά η οικοδομή και να λειτουργήσουν τόσα επαγγέλματα που εξαρτώνται από αυτή», κατέληξε ο κ. Κρανιώτης.

Της Βίκυς Βετουλάκη