Ετοιμάζεται για το Σότσι της Ρωσίας η Ομάδα Ρομποτικής του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας (φωτογραφίες)


ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ
Με τις ευχές γονέων, κηδεμόνων, συγγενών και φίλων ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για το Σότσι της Ρωσίας, όπου θα συμμετάσχουν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής (World Robotics Olympiad) από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου, τα μέλη της Ομάδας Ρομποτικής του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, μαζί με τον καθηγητή Πληροφορικής, πατέρα Σωτ. Μαστέα.
Η ομάδα, την οποία αποτελούν οι Αναστ. Καπετανάκης, Κων. Μακρής και Άγγ. Παλιάκος, σε ειδική επίδειξη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο ξενοδοχείο “Messinian Bay”, ξεκίνησε τη διαδικασία συναρμολόγησης του ρομποτικού τους μηχανήματος, που επιδιώκει, με βάση το σενάριο της άσκησης που έχουν, να αδειάσει το διάστημα από κατεστραμμένους δορυφόρους, προκειμένου να μην προκαλούν προβλήματα στους υπόλοιπους και να επιστρέψει στη γη.
Υπό κανονικές συνθήκες διαγωνισμού, όσον αφορά στους χρόνους, οι «Kalamata boys (αυτό είναι το όνομα της ομάδας)» κατάφεραν να συναρμολογήσουν το ρομπότ τους σε χρόνο 40 λεπτών, ενώ ο προβλεπόμενος είναι δύο ώρες.

Διαδρομή χωρίς λάθη το ζητούμενο
Στο μεσοδιάστημα, ο πατέρας Σωτήριος εξηγούσε σε γονείς, συγγενείς και φίλους των παιδιών τη διαδικασία που ακολουθήθηκε έως ότου καταλήξει η ομάδα να αποτελείται από αυτά τα τρία άτομα, καθώς στην αρχή είχε εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από συμμαθητές τους, που όμως υποχωρούσε με το πέρασμα του χρόνου.
Η ομάδα του 6ου Γυμνασίου κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό, μολονότι συμμετείχε με ρομπότ παλαιότερης τεχνολογίας. Όμως, εκσυγχρονίστηκε και στην παγκόσμια διοργάνωση στοχεύει στη διάκριση, αφού προμηθεύτηκε ένα καινούργιο ρομπότ, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά και ο χρόνος ολοκλήρωσης της άσκησης από τα 70 δευτερόλεπτα στα 35.
Βασικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδρομής χωρίς λάθη, ασχέτως του χρόνου που θα απαιτηθεί (δεν μπορεί να είναι πάντως μεγαλύτερος από δύο λεπτά), ενώ τους διαγωνιζόμενους θα περιμένει και η εκτέλεση μιας άγνωστης άσκησης, αλλά και για αυτό έχει προετοιμαστεί η καλαματιανή αποστολή. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ρομπότ έχει προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε, εκτός από το να αναγνωρίζει τους «υγιείς» δορυφόρους και να μην τους ενοχλεί, να παίζει και καλαματιανό με το πέρας της άσκησης.

Δηλώσεις
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, Στάθης Μακρής, αφού αναφέρθηκε στους χορηγούς της προσπάθειας, τους οποίους ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους, επισήμανε ότι, αν και ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, το τελευταίο ήταν παντελώς άφαντο. Με έντονη συγκίνηση ευχαρίστησε και τον πατέρα Σωτήριο για την τεράστια συνεισφορά του, σημειώνοντας πως χωρίς αυτόν δε θα μπορούσε να έχει γίνει το οτιδήποτε.
Από την πλευρά του, ο ιερωμένος – εκπαιδευτικός ανέφερε ότι στον αγώνα της Ρωσίας θα συμμετέχουν περί τις 800-1.000 ομάδες από 43 χώρες και εξέφρασε την άποψη πως αν η ομάδα πετύχει χρόνο 45 δευτερολέπτων και χωρίς λάθος, μπορεί να πιστεύει στην πρόκριση, «αλλιώς θα φύγουμε χορεύοντας (καλαματιανό) και χαμογελώντας».
Τέλος, ο «boss» (αρχηγός, το παρατσούκλι του Κων. Μακρή), δήλωσε «υπερήφανος για αυτό που κάναμε. Είμαστε χαρούμενοι, πάμε για μια καλή παρουσία. Αν δεν πάμε καλά, είναι αρκετά τα όσα καταφέραμε».  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου