Η παλιά Καλαμάτα μέσα απ’ το φωτογραφικό φακό

Η παλιά Καλαμάτα μέσα απ’ το φωτογραφικό φακό

Το ταξίδι στην παλιά Καλαμάτα συνεχίζεται, και ο φωτογραφικός φακός δεν παύει να δείχνει στους αγαπητούς αναγνώστες φωτογραφικά στιγμιότυπα από γεγονότα, τόπους και πρόσωπα που ανήκουν στο παρελθόν.
Σήμερα ο φωτογραφικός φακός στάθηκε στις εκθέσεις φωτογραφιών και τα πρόσωπα που είχαν λάβει μέρος σ’ αυτές.
Είναι γεγονός ότι η καταραμένη γερμανική κατοχή έκανε πολλά κακά στον τόπο μας. Ένα από τα πολλά είναι ότι μείναμε πολύ πίσω σε ανάπτυξη, σε πρόοδο και σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ποιος να σκεφτεί τέτοια πράγματα, αφού ο καθένας φρόντιζε να σώσει το κεφάλι του και να εξασφαλίσει την τροφή του (που δεν υπήρχε);
Οι Έλληνες, όμως, απέδειξαν ότι αναγεννιούνται όπως ο φοίνικας απ’ τη στάχτη. Γρήγορα επούλωσαν τις πληγές που άφησε ο βάρβαρος κατακτητής πίσω του και άρχισε η αναδημιουργία και στον τόπο μας.
Μία εκδήλωση ήταν και οι φωτογραφικές εκθέσεις που διοργάνωσε η Λαϊκή μας Βιβλιοθήκη, χάρις στις πρωτοβουλίες του εξαίρετου συμβουλίου της.
Φωτογραφικές εκθέσεις διοργανώθηκαν: 3-10 Ιουνίου του 1956. Η δεύτερη 1-8 Δεκεμβρίου του 1957. Η τρίτη 4-18 Ιανουαρίου του 1959. Η τέταρτη 31 Ιανουαρίου – 21 Φεβρουαρίου του 1960. Η πέμπτη 21 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου του 1961 και η έκτη 17-30 Ιουνίου του 1962.
Είχαν λάβει μέρος οι ερασιτέχνες φωτογράφοι: Ανδρεάκος Μίμης, Βουρλίδης Ιωάννης, Γκιουλέας Αναστάσιος, Δορκοφίκης Γεώργιος, Δριβάλας Διονύσιος, η ξένη Eckehrode Henry, Ζέρβας Παν., Θεοδωρακόπουλος Κώστας, Κατραμάδος Θεόδ., Μανιάτης Βασίλειος, Μανωλάκης Ιωάν., Μπουτέας Ιωάν., Παπαδόπουλος Βασίλειος, Παπασταθόπουλος Μιχάλης, Σούρλας Δημ., Σταυρόπουλος Νικ., Ταβουλαρέας Ιωάν., Τασιόπουλος Γεώργ., Τσάκος Ευάγγ., Ψαλτήρας Κώστας και Αλειφέρης Χρήστος.
Ο τελευταίος, Χρήστος Αλειφέρης, δεν υπήρξε μόνο ερασιτέχνης φωτογράφος, ο οποίος άφησε πίσω μία πλούσια συλλογή φωτογραφικών, αλλά και άτομο με πολιτιστική δράση.
Υπάλληλος της Τράπεζας Ελλάδος από το 1937 και φανατικός φωτογράφος από το 1929 μέχρι το 1985. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας» και για πολλά χρόνια ταμίας του.
Ιδρυτικό μέλος του Παραρτήματος Καλαμάτας της «Περιηγητικής Λέσχης», που με ενέργειές του γεννήθηκε μέσα απ’ τη Λ. Βιβλιοθήκη και ουσιαστικά πρώτος πρόεδρος αυτής.
Οι φωτογραφικές εκθέσεις γίνονταν στη μεγάλη αίθουσα της Λ.Β. στο ισόγειο. Εκεί εκτίθεντο φωτογραφίες κυρίως μεσσηνιακού τοπίου και άλλοτε με ελεύθερα θέματα. Οι καλλιτέχνες του φακού, κυρίως Μεσσήνιοι, παρουσίαζαν ασπρόμαυρες φωτογραφίες (οι έγχρωμες δεν είχαν εμφανιστεί ακόμη), απ’ τα θρυλικά κάστρα της Μεσσηνίας, τις χιονισμένες βουηνοκορφές, τα παλιά μοναστήρια, τις βυζαντινές εκκλησίες, τα βοσκοτόπια και τα κοπάδια, τις λουλουδιασμένες πλαγιές, τα μαγευτικά ακρογιάλια με τους ψαράδες, τα ψαροκάικά τους και τ’ απλωμένα για μπάλωμα δίχτυα τους.
Λίγο αργότερα γίνονταν και προβολές εγχρώμων διαφανειών με προσαρμοσμένη μουσική, καθώς και ευχάριστα μουσικά απογευματινά, στο εντευκτήριο της Περιηγητικής.
Για την αξιολόγηση και τη βράβευση των φωτογραφιών υπήρχε η επιτροπή, την οποία τότε αποτελούσαν οι: Δημητριάδης Διονύσιος φωτογράφος, Γεώργιος Κουτραφούρης φαρμακοποιός, Ηλίας Αναστασόπουλος ζωγράφος, Στ. Καράμπελας καθηγητής τεχνικών και Γιάννης Στεφανάκης οπτικός και αντιπρόσωπος της εταιρείας KODAK.
Ο φωτογραφικός μας φακός, για να ικανοποιήσει και ευχαριστήσει τους φίλους της παλιάς Καλαμάτας, θα δείξει σπάνιες φωτογραφίες από τις τότε εκθέσεις, στη μνήμη των ερασιτεχνών φωτογράφων που έχουν φύγει.

Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης