Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα 2015 Δήμου Τριφυλίας


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2015, το οποίο ανέρχεται σε 3.405.444,99 ευρώ! Το ποσό αυτό είναι διαφορετικό και ελαφρώς μεγαλύτερο από εκείνο που αναλυτικά παρουσιάσαμε στο φύλλο του «Θ» την Κυριακή για το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο υπήρχε την Παρασκευή στο φάκελο της συνεδρίασης.
Ως δια μαγείας, ωστόσο, μετά το δημοσίευμα του «Θ», το τεχνικό πρόγραμμα τροποποιήθηκε και προχθές αυτό που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο περιλάμβανε 115.000 ευρώ από Ίδιους Πόρους, έναντι 15.000 που ήταν στο Τ.Π. την Παρασκευή. Επίσης, σε εκείνο της Παρασκευής η πρόβλεψη για μελέτες ήταν μηδενική, ενώ προχθές στο Τ.Π. είχε αναγραφεί στις Μελέτες: «Διαμόρφωση Χώρου Εγκατάστασης Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων» με 100.000 ευρώ από Ίδιους Πόρους και «Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου για έργα ΕΣΠΑ» με 50.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ!
Ο δήμαρχος Τριφυλίας ανέφερε πως παλιότερα υπήρχαν ανοιχτοί προϋπολογισμοί στους Δήμους, αλλά από το 2014, όπως και το 2015, είναι κλειστοί, και είπε ότι σημείο αναφοράς για τον προϋπολογισμό του 2015 είναι τα έσοδα του 2013 και αυτό είναι η οροφή, με τα έργα του τεχνικού προγράμματος του 2015 να φτάνουν το 1,1 εκ. ευρώ συν τα συνεχιζόμενα συν αυτά που στοχεύουν να χρηματοδοτηθούν. «Είμαι σίγουρος ότι όλοι θεωρούν αυτό το Τ.Π. πάρα πολύ φτωχό και δε θα αναιρέσω και δε θα διαφωνήσω καθόλου», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες του Δήμου».
Ακόμα, αναφέρθηκε στην πολιτική του Δήμου να εισπράξει τις οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων, ενώ μίλησε για τις αγωγές που κατατίθενται σε βάρος του Δήμου.
Ακολούθως, το λόγο πήρε η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μαρία Πανουσιοπούλου, η οποία ανέφερε τα οικονομικά στοιχεία του Τ.Π., το οποίο ανέρχεται σε 3.405.444 ευρώ, από τα οποία 2.070.000 είναι για το δρόμο Βάλτα – Γαργαλιάνοι. Έτσι το τεχνικό πρόγραμμα έργων αγγίζει τα 950.000 ευρώ, ενώ ανέφερε την κατανομή ανά πηγή χρηματοδότησης.
«Είμαι στη δύσκολη θέση να εισηγούμαι ένα τεχνικό πρόγραμμα που αντιμετωπίζει τα απολύτως απαραίτητα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει καλύτερο», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αδρακτάς, και συμπλήρωσε: «Λίγα μπορούμε να πούμε και αν είναι κάτι να σχολιάσουμε, είναι η πρόβλεψη για τον τεχνικό σύμβουλο, τα 100.000 ευρώ που δεσμεύουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων, έχουμε δύο συνεχιζόμενα έργα, στο Περδικονέρι και το Πολυθέα – Μοναστήρι, και κατά τα άλλα κατανέμουμε τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας με μία λογική ανά Ενότητα, για να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες και να ’χουμε μία πρόβλεψη, ένα εργαλείο για να μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε σε πρώτη φάση ό,τι ανάγκες πιστεύουμε θα παρουσιαστούν…».
Αναφέρθηκε και στα 112.000 ευρώ που αναφέρονται ως Πολιτική Προστασία παρελθόντων ετών, που είναι χρήματα που υπήρχαν ξεχασμένα και ανέσυραν.
Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ευστάθιο Ανδρινόπουλο, να ρωτά: «Έχει καμία σχέση αυτό το τεχνικό πρόγραμμα με τον προϋπολογισμό; Το προσχέδιο που έχει εγκριθεί τον Αύγουστο; Έχει καμία σχέση αυτό το τεχνικό πρόγραμμα με την επέκταση της ΔΕΥΑΚΥ σε ΔΕΥΑΤ; Μπορούμε να ξέρουμε τα υπόλοιπα έσοδα, Ίδιοι Πόροι, συνολικά, πόσοι είναι; Βλέπω ότι από Ι.Π. βάζουμε 115.000 ευρώ στο Τ.Π. Μπορούμε να έχουμε το ακριβές νούμερο ή περίπου πόσοι θα ’ναι οι Ίδιοι Πόροι που εκτιμούμε; Το ποσό της Πολιτικής Προστασίας από πότε είναι;». Επίσης, ζήτησε ενημέρωση από το δήμαρχο ή κάποιον αντιδήμαρχο για τις αγωγές σε βάρος του Δήμου.
Τι αναφέρεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού για τα τακτικά έσοδα και αν μπορούν και μέχρι πότε να ξέρουν εισπραχθέντα και βεβαιωθέντα του 2014, ρώτησε ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Νώντας Βουδούρης, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό αυτό που ρώτησε ο κ. Ανδρινόπουλος για τις αγωγές. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ανδρινόπουλος σημείωσε: «Το τεχνικό πρόγραμμα της κάθε Δημοτικής Αρχής αντικατοπτρίζει το όραμα και στους στόχους της. Βέβαια, είναι σύνηθες φαινόμενο όλες οι αντιπολιτεύσεις στους Δήμους να λένε “δεν υπάρχει όραμα κ.τ.λ.”. Εγώ δε θα πω, δεν έχει όραμα. Δεν έχει στόχους! Μίλησε ο δήμαρχος για αύξηση εσόδων και συμφωνούμε κι εμείς να τα διεκδικήσουμε.
[…] Όταν δεν έχεις άλλον τρόπο να εισπράξεις έσοδα, περιορίζεις τις δαπάνες». «Υπάρχουν στο Δήμο ανεξέλεγκτες δαπάνες, αρκεί να κάνουμε έναν έλεγχο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ! Στα τέλη που μας επιστρέφει η ΔΕΗ. Κοιτάξτε τους να δείτε τι γίνεται. Κοιτάξτε να δείτε ότι υπάρχουν και αρνητικοί λογαριασμοί!», επισήμανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρόσθεσε πως «είναι δεδομένη η ΣΑΤΑ που παίρνουμε, άρα εμείς θα πρέπει να βρούμε τους Ίδιους Πόρους, με τους οποίους θα μπορέσουμε να καλύψουμε, τουλάχιστον, τις ελάχιστες ανάγκες! Με αυτό το πρόγραμμα δεν καλύπτονται ούτε οι ελάχιστες ανάγκες! Έκανα μία ερώτηση προηγουμένως στην κα Πανουσιοπούλου, αλλά μας είπε νούμερα, χωρίς να πάρω συγκεκριμένη απάντηση. Από τους Ίδιους Πόρους που εκτιμούμε, που θα έχουμε στον προϋπολογισμό, τι παίρνουμε και βάζουμε στο Τ.Π.; 115.000 ευρώ. Πόσοι θα είναι, σύνολο, στον προϋπολογισμό οι Ίδιοι Πόροι; Αυτό το νούμερο θέλω να μου πείτε! Πείτε το νούμερο, το θυμάστε;», με την κα Πανουσιοπούλου να απαντά εκτός μικροφώνου «στον προϋπολογισμό» (σ.σ. θα αναφερθούν τότε τα στοιχεία!).
Ο κ. Βουδούρης τόνισε πως, «με το ποσό των Ι.Π. που προτίθεται να διαθέσει ο Δήμος, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 3,38% της όλης χρηματοδότησης του τεχνικού προγράμματος, διαπιστώνει κάποιος ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι τελειωμένη! Και γι’ αυτό έχουμε δύο λόγους» και αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης, της διοίκησης και του όλου τρόπου λειτουργίας του Δήμου, που έθιξε ο δήμαρχος (σ.σ. αγωγές, χρέη προς το Δήμο), συμπληρώνοντας: «Υπάρχει όμως και άλλο ένα ζήτημα, το οποίο δεν έθιξε. Το πώς έχει οδηγηθεί η Τ.Α. και πώς οδηγείται και πού έχει φτάσει ο Δήμος Τριφυλίας, οφείλεται σε κάποιες κεντρικές πολιτικές επιλογές». Χαρακτήρισε δε, «περίπου σαν ληξιαρχική πράξη θανάτου, το να μπορείς να διαθέσεις μόνον 115.000 ευρώ Ιδίων Πόρων σ’ αυτόν το Δήμο».
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, Σαράντος Κουκούμης, δήλωσε πως συμφωνεί με τους επικεφαλής των δύο άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο θέμα των αγωγών, και έθεσε το ζήτημα της νομικής υπηρεσίας με πρόσληψη δικηγόρου.
«Ο κ. δήμαρχος λέει, υπολειπόμαστε σε έσοδα, αυτή η κατάσταση υπάρχει, γι’ αυτό και φτωχό το τεχνικό πρόγραμμα, λειψά τα έργα που θα κάνουμε…», θυμίζοντας στο δήμαρχο ότι «οι αστικές κυβερνήσεις που πίνετε νερό στο όνομά τους, έκαναν τις περικοπές, 12 δισ., και δεν τα διεκδικείτε». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Δήμο λέγοντας πως «φτάνει τα όρια της κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης», ενώ είπε στο δήμαρχο ότι στελέχη της παράταξής του, νυν και πρώην, διοίκησαν και έκαναν όλα αυτά.
Ακολούθησε συζήτηση και κατά την ψηφοφορία μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης υπερψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση το καταψήφισε.