Η ποιότητα το μοναδικό διαβατήριο που θα ανοίξει τις πόρτες των εξαγωγών
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε προχθές στην Καλαμάτα το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια». Το σεμινάριο οργανώθηκε από το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων του ΕΛΓΟ, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ), και η συμμετοχή ήταν δωρεάν.
Το σεμινάριο άρχισε με καλωσόρισμα από το διευθυντή του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη», Ξενοφώντα Κάππα, ενώ στην έναρξη παρευρέθησαν ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Δ. Βεργόπουλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καλαμάτας Δ. Μανιάτης. Στο χαιρετισμό τους τόνισαν τον κυρίαρχο ρόλο της ελαιοκομίας στη Μεσσηνία, την αναγκαιότητα παρακολούθησης των εξελίξεων στο ελαιοκομικό τομέα και τη στήριξή του από την πολιτεία για να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των ελαιοκομικών προϊόντων της περιοχής.
Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου, Κ. Χαρτζουλάκης, τόνισε ότι η ποιότητα είναι μονόδρομος για το ελληνικό ελαιόλαδο, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών είναι η ελληνική απάντηση στην επιδιωκόμενη «ελαιοκομική παγκοσμιοποίηση».
Αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τα συστήματα διαχείρισης, το κλάδεμα, την άρδευση και λίπανση, την επεξεργασία και την ποιότητα της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου, την πιστοποίηση και την προβολή και προώθηση των προϊόντων της ελιάς.
Παράλληλα, έγιναν επισκέψεις σε ελαιώνες, με επίδειξη κλαδέματος καρποφορίας και ανανέωσης, δειγματοληψίας φύλλων και εδάφους για αναλύσεις, αλλά και σε ελαιουργεία, όπου τονίσθηκε η αναγκαιότητα λειτουργίας τους σε συνθήκες που εξασφαλίζουν την ποιότητα και ασφάλεια του ελαιολάδου.
Στο τέλος έγινε συζήτηση με τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα και μεμονωμένους ελαιοκαλλιεργητές και τυποποιητές-εμπόρους και κατατέθηκαν εποικοδομητικές προτάσεις για τη βελτίωση του ελαιοκομικού τομέα στη Μεσσηνία.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν πάνω από 120 άτομα, μεταξύ των οποίων αγρότες, ελαιουργοί, τυποποιητές, γεωτεχνικοί και γενικότερα άτομα που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς.