Ομοφωνία για κλείσιμο ΧΑΔΑ στο Δ.Σ. Τριφυλίας


Διαφωνίες για διαχείριση απορριμμάτων
και πρόταση θέσεων στην Περιφέρεια

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Απόφαση, κατά πλειοψηφία, για την επικαιροποίηση και επαναβεβαίωση της απόφασης του Σώματος του 2012 για (προσωρινή) Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων έλαβε στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.
Παράλληλα, ομόφωνα αποφασίστηκε το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, με πρώτο των Φιλιατρών, στη συνέχεια των Γαργαλιάνων και τελευταία της Κυπαρισσίας, ενώ κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να προταθούν στην Περιφέρεια 6 θέσεις προς διερεύνηση για καταλληλότητα, ώστε, έπειτα από απόφαση του Σώματος, να εγκατασταθεί εκεί η Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Από πολλούς, πάντως, εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο γρήγορα θα προωθηθούν διαδικασίες και θα υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε την άνοιξη να καταστεί εφικτό να λειτουργήσει το μοντέλο αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, με ερωτηματικά για το εάν αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται σε χρόνο dt (από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο) λόγω της πρεμούρας της Δημοτικής Αρχής, πριν εκπνεύσουν όλα τα περιθώρια εξέτασης εναλλακτικών επιλογών και προτάσεων, έπειτα από μελέτη, να γλιτώσει ο Δήμος τα πρόστιμα.
Από τους περισσότερους, δε, με πρώτο τον ίδιο το δήμαρχο Τριφυλίας, αφέθηκαν αιχμές και σαφέστατες μομφές για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας που, ενώ από το 2011 είχε τεθεί επί τάπητος το πρόβλημα και από το 2012 είχε ληφθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή δεν προωθήθηκε και δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με συνέπεια, τώρα, να πρέπει ο Δήμος να τρέξει να κάνει ό,τι δεν έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια για να διαχειριστεί τα απορρίμματα και να γλιτώσει τα πρόστιμα (από 300 μέχρι 900 ευρώ άπαξ κατ’ έτος για κάθε πολίτη).
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, έκανε λόγο για ανεπάρκεια που είχε επιδειχθεί στο θέμα, αδιαφορία και ατολμία. Μίλησε για τα πρόστιμα που θα είναι εξοντωτικά, ενώ έκανε και μία αναδρομή στο ζήτημα και σημείωσε πως έχουν ασελγήσει στο περιβάλλον, ενώ αυτό που συμβαίνει με τα σκουπίδια είναι χυδαιότητα. «Όλοι είμαστε βολεμένοι με την κατάσταση, τώρα ήρθε η ώρα να ξεβολευτούμε. Είναι αναγκαίο, όσο ποτέ, να απαντήσουμε σε τρία ερωτήματα, προϋπόθεση για να αρχίσουμε να βλέπουμε μία προοπτική αλλά και φυγή απ’ την καταστροφή η οποία έρχεται. Δεν είναι προ των πυλών, είναι εντός των πυλών.
Πρώτον, πρέπει να κάνουμε σαφές για τι πάμε. Βεβαίως, υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία λέει Ολοκληρωμένη Διαχείριση, συν προσέχουμε την ανακύκλωση και τη σταδιακή, το συντομότερο δυνατόν, διαλογή στην πηγή.
Δεύτερον, να πάρουμε απόφαση με οδικό χάρτη και με ημερομηνίες να κλείσουμε ΧΑΔΑ. Προτείνω, τη Δευτέρα το πρωί να κλείσει ο ΧΑΔΑ των Φιλιατρών. Τα σκουπίδια της Δ.Ε. Φιλιατρών θα μεταφέρονται στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων. Την Πρωτοχρονιά να κλείσει και ο ΧΑΔΑ των Γαργαλιάνων και όλα τα σκουπίδια να μεταφέρονται στο Αλιμάκι στο ΧΑΔΑ της Κυπαρισσίας. Αυτό είναι τελειωτικό και μη αναστρέψιμο! Από 1/1 του ’15 αρχίζει εργολαβία αποκατάστασης των ΧΑΔΑ. Ξεκινούν να αποκαθίστανται ο ένας ΧΑΔΑ μετά τον άλλον. Θα αποκατασταθούν πλήρως στην πρότερη φυσική τους μορφή και οι τρεις!
Αυτό που θέλω να γίνει σαφές είναι ότι το κοινωνικό κόστος θα το πληρώσουμε όλοι. Αυτό το οποίο πάει να δημιουργηθεί δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό που είχαμε δημιουργήσει. Να φύγουμε απ’ τη χυδαιότητα και να πάμε να φτιάξουμε καινούργιες δομές πολιτισμένες.
Αυτή η μονάδα διαχείρισης σκουπιδιών θα είναι κλειστή. Ο επισκέπτης της περιοχής απέξω δε θα βλέπει ούτε ένα κονσερβοκούτι!
Και για να κλείσουμε, και είναι και η τελική πρόταση, προτείνω να επιλέξουμε τις περιοχές για τις οποίες νιώθουμε ντροπή. Να πάμε στην Περιφέρεια να δούμε ποιος είναι ο κατάλληλος και προσφερότερος χώρος όσον αφορά στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
Ο στόχος ποιος είναι; Σε αυτό το οποίο είναι απαξιωμένο, πεταμένο, το οποίο δεν το ζούμε, το θέλουμε και το κρύβουμε μέσα απ’ το μυαλό μας, να δημιουργήσουμε μια μονάδα τέτοια, η οποία να είναι, εν κατακλείδι, και επισκέψιμη και ένας χώρος που τα παιδιά θα μπορούν να πηγαίνουν και να μάθουν τι σημαίνει διαχείριση απορριμμάτων, δημιουργώντας μια καινούργια προοπτική.
Έτσι, σ’ αυτή την προοπτική, θέλω να μου δώσετε τη δυνατότητα να διερευνήσω με την Περιφέρεια για τους 3 ΧΑΔΑ, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Κυπαρισσίας, τις 2 λατομικές ζώνες, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, συν μία πρόταση η οποία μου έγινε σήμερα από δημοτικό σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο (σ.σ. τον Αναστάσιο Πούλο), για να κρατήσουμε τα ίσια και τις αναλογίες, και μια περιοχή, η οποία δεν ξέρω αν είναι εφικτή, αλλά κι αυτή θέλω να την έχω ως δυνατότητα. Είναι μια περιοχή δασώδης κοντά στην περιοχή του Περδικονερίου. Αυτές θα είναι οι 6 συνολικές λύσεις και μία απ’ αυτές θα δεσμευτώ να φέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο».
«Έχουμε καθυστερήσει να πάρουμε τις αποφάσεις που έπρεπε», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και αναφέρθηκε στην απόφαση του 2012 για Ολοκληρωμένη Διαχείριση, τονίζοντας πως η δεύτερη παράγραφος ήταν να βρεθούν χώροι και αφού αξιολογηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας, να συζητηθούν στο Σώμα, για να μπορέσουν να καταλήξουν πού θα είναι αυτός ο χώρος για να γίνει η Ολοκληρωμένη Διαχείριση.
Και συμπλήρωσε: «Σήμερα δεν είχαμε μια εισήγηση για το χώρο ή τις επιλογές, και σήμερα είπε ο δήμαρχος κάποιες θέσεις. Καλύπτονται απ’ την απόφαση που έχουμε πάρει, απλώς περιμένουμε να ’ρθει η αξιολόγηση αυτών των θέσεων για να ψηφίσουμε ποια απ’ όλες είναι η καταλληλότερη. Το επιπλέον, που είναι εκτός απόφασης, είναι αυτό που είπε ο δήμαρχος, ότι θα πρέπει να κλείσουμε κάποιους ΧΑΔΑ. Εδώ, όμως, θέλουμε επιπλέον ενημέρωση. Ξέρω ότι έχουν δοθεί κονδύλια για αποκατάσταση ΧΑΔΑ, μάλλον έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός, έχει βγει η εταιρεία που θ’ αναλάβει την αποκατάσταση και περιμένει από εμάς το τελικό ΟΚ για να έρθει να ξεκινήσει, ισχύει αυτό;».
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ., Νώντας Βουδούρης, επισήμανε: «Πράγματι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Ακούμε ότι σήμερα πρέπει να λάβουμε μιαν απόφαση, γιατί αν δεν τη λάβουμε, θα εξοντωθεί οικονομικά ο Δήμος, ενώ αν τη λάβουμε, θα σωθούμε».
Όπως είπε, και ο Πύργος έχει πάρει αντίστοιχες αποφάσεις και έχει χωροθετήσει, αλλά το ΥΠΕΚΑ τον υποχρέωσε στις 23 Οκτωβρίου να μεταφέρει τα σκουπίδια του στη Ναύπακτο με δαπάνη του Δήμου, η οποία θα καλυφθεί από τα ανταποδοτικά τέλη. «Ο Πύργος τις ίδιες αποφάσεις πήρε, αλλά υποχρεώθηκε. Μην κρύβουμε, λοιπόν, ότι κι εμείς θα προχωρήσουμε ό,τι προχωρήσουμε, αλλά ενδεχομένως να υποχρεωθούμε» σχολίασε.
Επίσης, ανέφερε αντίστοιχες αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ που υποχρεώνει όλους τους Δήμους του Έβρου και της Δράμας να πηγαίνουν τα σκουπίδια σε νόμιμα λειτουργούντες ΧΥΤΑ. Τόνισε, δε, ότι επιχειρείται να δοθεί άφεση αμαρτιών σε μια εγκληματική αδράνεια, προσθέτοντας: «Μεγεθύνουμε το πρόβλημα για να γλιτώσουμε ό,τι πράξαμε μέχρι σήμερα». Κλείνοντας, ρώτησε γιατί από το 2012 δεν έγινε τίποτα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, αναφέρθηκε στη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ και τις κατευθύνσεις που δόθηκαν στους δημάρχους απ’ το υπουργείο, μίλησε για συμφέροντα μεγαλοεργολάβων για το χρυσάφι των σκουπιδιών που θέλουν να εκμεταλλευτούν, έκανε λόγο για εσκεμμένη καθυστέρηση ώστε να οδηγηθούν στο να δοθούν όλα στους ιδιώτες και τις εταιρείες και ρώτησε γιατί δεν προχώρησε η απόφαση του 2012. Κατέθεσε, δε, σχετικό ψήφισμα, για το οποίο ωστόσο στο τέλος της συνεδρίασης δεν κλήθηκε να αποφασίσει το Σώμα!
Για την απόφαση του 2012 αλλά και όλο το ιστορικό με την επιτροπή που είχε συγκροτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το μοντέλο διαχείρισης, μίλησε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος.
Η συνεδρίαση διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες και κατά τη διάρκειά της έγιναν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων φορέων που εξέφραζαν απόψεις, αλλά και έθεταν ερωτήματα σχετικά και με τη διαχείριση και με τη χωροθέτηση, με τους περισσότερους να αφήνουν αιχμές για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή που δεν προχώρησε σε υλοποίηση της απόφασης του 2012.