Σεμινάριο για «Αρχαιολογική έρευνα και εκπαίδευση»


Σεμινάριο με θέμα «Αρχαιολογική έρευνα και Εκπαίδευση» διοργανώνει το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Νοεμβρίου
Τη μεν Παρασκευή (18.00-21.00) θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης», το οποίο παραχώρησε ευγενικά η Πανεπιστημιακή Σχολή Καλαμάτας, και θα μιλήσουν:
-Η δρ. Ξένη Αραπογιάννη, επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων, διευθύντρια των ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας, με θέμα «Αρχαιολογία και ανασκαφές»
-Ο δρ. Νικόλαος Ζαχαριάς, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με θέμα «Η τεχνολογία στην αρχαιολογική έρευνα»
-Ο κ. Αθανάσιος Κατάκος, συντηρητής αρχαιοτήτων στην 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με θέμα «Ο ρόλος του συντηρητή στην προβολή και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς»
-Η κα Μαρία Τσουλάκου, αρχαιολόγος της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με θέμα «Η έκθεση αρχαίων αντικειμένων στο μουσείο»
-Οι κ.κ. Σοφία Γερμανίδου και Κωνσταντίνα Γερολύμου, αρχαιολόγοι της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με θέμα «Εκπαιδευτικά προγράμματα στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Μεσσηνίας»
-Ο δρ. Μάριος Αθανασόπουλος, υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε. Μεσσηνίας, με θέμα «Η επιστήμη της Αρχαιολογίας στο σύγχρονο σχολείο και τα Π.Σ.Δ.».
Την επομένη (10:00-13.00) το σεμινάριο θα συνεχιστεί:
-στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με ξενάγηση από το προσωπικό σε μη-καταστροφικές αναλυτικές τεχνικές φασματοσκοπίας και μικροσκοπίας («Ξενάγηση στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας»)
-στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας με ξενάγηση από την κα Μ. Τσουλάκου και τον κ. Αθ. Κατάκο και ανάπτυξη από κοινού του θέματος «Τεχνικές έκθεσης αντικειμένων»
-στην Αρχαία Θουρία με επίσκεψη στον ανασκαφικό χώρο και ξενάγηση από την κα Ξ. Αραπογιάννη («Ξενάγηση στον ανασκαφικό χώρο της Θουρίας»).
Την πρώτη ημέρα μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα όσοι επιθυμούν, ενώ τη δεύτερη μόνο όσοι έχουν εγγραφεί στο σεμινάριο.
Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς θα δοθούν σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης.