Από το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας
Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, διοργανώνει από χθες, τριήμερο δωρεάν σεμινάριο με τίτλο “Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια” που πραγματοποιείται, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite City Resort, στην Καλαμάτα. Το σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου “Εκπαίδευση φορέων της ελαιοκομίας σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας σε αειφορικές πρακτικές παραγωγής, επεξεργασίας και προώθησης του ελαιολάδου”.
Στο πλαίσιο των δράσεων εκπαίδευσης, το Ίδρυμα ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία στην οποία οι αρμόδιοι φορείς, οι παραγωγοί, οι επαγγελματίες του ελαιοκομικού τομέα καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος, έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί επάνω στις τελευταίες εξελίξεις της ελαιοκαλλιέργειας.
Στο σεμινάριο θα αναλυθούν θέματα όπως η ορθολογική άρδευση, λίπανση και ολοκληρωμένη φυτοπροστασία του ελαιώνα, η διαχείριση αποβλήτων ελαιουργείων, η πιστοποίηση, εμπορία και προώθηση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα του αγροτικού τομέα.
Για την καλύτερη, δε, εκπαίδευση και ενημέρωση των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις α) σε ελαιώνες όπου θα γίνει πρακτική επίδειξη κλαδέματος ελιάς, δειγματοληψίας εδάφους και φύλλων για ανάλυση, σωστού σχεδιασμού και συντήρησης του αρδευτικού δικτύου β) σε ελαιουργεία της περιοχής για την επίδειξη της ορθής λειτουργίας για τη διατήρηση της ποιότητας του ελαιολάδου.
Την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου, αύριο δηλαδή, οι συμμετέχοντες και οι αρμόδιοι φορείς θα συζητήσουν θέματα που αφορούν στην περιοχή και θα καταθέσουν προτάσεις με σκοπό τη σύνταξη ενός τοπικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης-βελτίωσης της ελαιοκομίας στη Μεσσηνία.
Μεταξύ των ομιλητών είναι ένας και από τους επιστήμονες που γνωρίζουν το ελαιόλαδο όσο λίγοι στην Ελλάδα, ο Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”, ένας ακέραιος επιστήμονας ικανός να υπηρετεί το κοινό καλό, εκπαιδευτικούς αφοσιωμένους στο καθήκον του, εργάτης για τον οποίο η δουλειά ήταν –παρά τις σκληρές συνθήκες- πηγή αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.
Από την πλευρά του το σεμινάριο, παρά τη θεωρητική του…κατεύθυνση, κατάφερε, τουλάχιστον την πρώτη ημέρα των εργασιών του να κρατήσει αρκετά υψηλό το ενδιαφέρον των ακροατών, αφού οι ομιλητές κατέθεσαν πρακτικές λύσεις και συμβουλές, σε όλο τον κύκλο της ελαιοκαλλιέργειας.
Ευτύχημα υπήρξε το γεγονός ότι το παρακολούθησαν αρκετοί φοιτητές από το ΤΕΙ Πελοποννήσου, γεγονός που αποδεικνύει τη δίψα των νέων ανθρώπων για γνώση, ένα θέμα που πρέπει να αποτελέσει “καμπανάκι” αφύπνισης για το εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θα πρέπει να προσανατολιστεί, επιτέλους, σε δραστηριότητες που δεν είναι αποκομμένες από τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.
Έκπληξη αποτέλεσε, επίσης, το γεγονός, τη μη συμμετοχής επιστημόνων από το ΤΕΙ- όχι με ευθύνη των οργανωτών-, και ο ισχνός αριθμός όσων παρακολούθησαν την πρώτη ημέρα των εργασιών του. Θα ήταν ευχής έργο αν η εικόνα αυτή αλλάξει σήμερα και αύριο. Βέβαια, δεν θα πρέπει να αδικήσουμε στο σημείο αυτό τον κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο, Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο οποίος έδωσε το παρών.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
ΦΩΤΟ: Στασινός Μουτσούλας