Συγκέντρωση χρησιμοποιημένου λαδιού για να ολοκληρωθεί η ανέγερση νέου ναού στην Καλαμάτα


Έχουν περάσει κάποιες ημέρες από τότε που είδα στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου κατοικώ ένα μονόφυλλο έντυπο. Δεν έδωσα σημασία, μέχρι που είδα πάνω του το σήμα της ανακύκλωσης και διαπίστωσα πως προερχόταν από το ναό της Αγίας Αικατερίνης στο Νησάκι.
Το έντυπο αναφερόταν στην ανακύκλωση λαδιού, θέμα με πολύ μεγάλη περιβαλλοντική διάσταση, καθώς το χρησιμοποιημένο λάδι καταλήγει συνήθως στους σωλήνες της αποχέτευσης και από εκεί ρυπαίνει ανυπολόγιστα τον υδροφόρο ορίζοντα.
Διάβασα με σπουδή το έντυπο, που στην πρώτη σελίδα είχε ως σλόγκαν το «δε ζητάμε κάτι που χρησιμοποιείτε, αλλά κάτι που δεν είναι χρήσιμο πλέον», και την αναφορά πως τα έσοδα από την πώληση του λαδιού θα βοηθήσουν στο χτίσιμο του ναού. Κατευθείαν σκέφτηκα πως η ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος μας αγγίζει όλους και έδωσα νοερά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.
 
«Αυτό το άχρηστο υλικό, είναι χρήσιμο για μας» 
Το θέμα αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον και βρέθηκα να συνομιλώ με τον πανοσιολογιώτατο Ευθύμιο Θεοδωρόπουλο, εφημέριο του ναού. Όπως είπε, «η ενορία μας της Αγίας Αικατερίνης Καλαμάτας, που βρίσκεται στο πολύπαθο από τους φονικούς σεισμούς του 1986 Νησάκι, έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο εδώ και επτά χρόνια, την ανέγερση του νέου ιερού ναού της Αγίας Αικατερίνης. Ένα έργο που ξεκίνησε αρχομένης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας. Κι όμως, με τη βοήθεια του Θεού και της Αγίας έγιναν σημαντικές εργασίες και σύντομα θα προχωρήσουν ικανοποιητικά.
Είναι δύσκολο την εποχή αυτή να βρεθούν χρήματα και για εμάς τους υπεύθυνους του ναού είναι εξίσου δύσκολο να απευθυνόμαστε στο λαό μας για βοήθεια, διότι είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι ο λαός μας, στο μεγαλύτερο μέρος του, ούτε και από αυτό το υστέρημά του δεν μπορεί πλέον να προσφέρει.
Σκεφθήκαμε και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια ενέργεια που θα έχει πολλαπλά οφέλη. Συγκεντρώνουμε στο ναό μας χρησιμοποιημένο λάδι (τηγανισμένο, μαγειρευμένο), που θα εκποιηθεί και θα δοθεί για ανακύκλωση.
Μια ενέργεια που συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος, διότι δεν επιτρέπεται τα λάδια αυτά να ρίχνονται στην αποχέτευση και να καταλήγουν στο έδαφος, αλλά και μια ενέργεια ευαισθητοποίησης όλων μας στην ανάγκη της ανακύκλωσης και της προστασίας του πλανήτη μας.
Δε ζητάμε κάτι που είναι χρήσιμο από τους συνανθρώπους μας, αλλά κάτι που αρκετοί το πετούν και τους είναι εντελώς άχρηστο. Αυτό το άχρηστο υλικό μπορεί να γίνει χρήσιμο για μας και να συμβάλει στην όλη προσπάθειά μας για τη συνέχιση των εργασιών ανέγερσης του νέου μας ναού».
 
600 κιλά σε 20 ημέρες
Η προσπάθεια ήδη δείχνει επιτυχημένη, καθώς σε διάστημα είκοσι περίπου ημερών από τότε που άρχισε η διανομή του εντύπου, έχουν συγκεντρωθεί και διατεθεί περί τα 600 κιλά χρησιμοποιημένου λαδιού και έχουν ήδη εισπραχθεί περίπου 210 ευρώ. «Είναι μια κίνηση ευαισθητοποίησης της ενορίας», σημείωσε ο αρχιμανδρίτης, προσθέτοντας πως «ο κόσμος έχει “παγώσει” με το σταμάτημα των εργασιών ανέγερσης του ναού και θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί η ενορία».
Είπε, επίσης, ότι ζήτησε ο ίδιος από την Ωραία Πύλη από τους ενορίτες να κατατεθούν προτάσεις, στο πλαίσιο εξεύρεσης πόρων για τη συνέχιση των εργασιών.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως εξετάζεται κάθε πρόταση που άπτεται της ανακύκλωσης, καθώς υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα. «Ο ναός είναι αδύνατον να κατασκευαστεί μόνο από τις εισπράξεις του κεριού του κάθε ενορίτη ή πιστού», σχολίασε και μας ανέφερε ότι για την αποπεράτωσή του το εκτιμώμενο κόστος υπολογίζεται στα 2,8 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός στόχος είναι να συγκεντρωθούν όσο περισσότερα χρήματα γίνεται έως τa 250.000 ευρώ που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του υπογείου, που παραμένει ημιτελές από το 2011. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου