Την ώρα που αγόραζε 120 κιλά καθαρής κοκαΐνης συνελήφθη ο 62χρονος από το Πυργάκι Τριφυλίας


Την αγορά περίπου 120 κιλών καθαρής κοκαΐνης διαπραγματευόταν ο 62χρονος Μεσσήνιος από το Πυργάκι Τριφυλίας, τη στιγμή που Έλληνες και Αμερικανοί αστυνομικοί, ΣΔΟΕ και Λιμενικοί εισέβαλαν στη βίλα στο Πανόραμα της Βούλας, στα νότια προάστια της Αθήνας, και κατάφεραν ένα από τα πιο καίρια και δυνατά πλήγματα σε διεθνές καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Ο μοναδικός Έλληνας που εμπλέκεται μέχρι στιγμής σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση, με λεία συνολικά 233 κιλά κοκαΐνης, πριν από λίγες ημέρες μάζευε ελιές στο χωριό του, το Πυργάκι Τριφυλίας, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια, επιστρέφοντας από τον Καναδά όπου ζούσε.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 62χρονος στον Καναδά εργαζόταν ως μισθοφόρος αστυνομικός, ενώ στη Μεσσηνία ποτέ δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές, ούτε είχε κινήσει τις υποψίες των συγχωριανών του.
Κλιμάκιο αστυνομικών το απόγευμα της Τρίτης ερεύνησε και το σπίτι του στο Πυργάκι Τριφυλίας.
Οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση πιστεύουν ότι ο 62χρονος θα αγόραζε αυτή τη μεγάλη ποσότητα, την οποία στη συνέχεια θα κατένειμε σε μικρότερες και θα διέθετε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Οι έρευνες, πάντως, της Αστυνομίας συνεχίζονται, ενώ λόγω της εμπλοκής του 62χρονου η Μεσσηνία έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών. Παράλληλα, το Λιμενικό, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, ερευνούν ακόμα και παραλίες της περιοχής.
Επίσης, έχουν συλληφθεί άλλα δύο μέλη του κυκλώματος, μεξικανικής και καναδικής υπηκοότητας, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί άλλοι δύο, ένας υπήκοος Μεξικού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης, και ένας υπήκοος ΗΠΑ.
Η αξία της κοκαΐνης που κατασχέθηκε εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η κοκαΐνη μεταφέρθηκε σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες ανανά, το οποίο είχε φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά από τον Παναμά, πριν από ένα μήνα.
 
Οι αγοραστές
Την υπόθεση χειρίσθηκαν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), το ΣΔΟΕ και η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Το κουβάρι της επιχείρησης και των αποτελεσμάτων της ξετύλιξαν χθες ο διοικητής Ασφαλείας Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στυλιανός Στασινόπουλος και οι εκπρόσωποι Τύπου του Λιμενικού Σώματος, αντιπλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός και της Αστυνομίας, αστυνόμος Β’ Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος
Η Αστυνομία χαρακτηρίζει το κύκλωμα ως ένα από τα μεγαλύτερα, καθώς διακινούσε σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς την Ελλάδα και χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Κατά την έφοδο που έγινε στη βίλα της Βούλας, οι αστυνομικοί βρήκαν τρία άτομα. Έναν 25χρονο Μεξικανό, στον οποίο αποδίδεται αρχηγικός ρόλος και έναν 69χρονο Καναδό (γεννηθείς στην Κολομβία), ο οποίος θεωρείται ότι μαζί με τον 62χρονο Μεσσήνιο ήταν οι αγοραστές της ποσότητας και οι υποδοχείς των ναρκωτικών στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχουν κατασχεθεί:
-Πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης, που μεταφέρθηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες ανανά
-2 καραμπίνες και μονόκαννο όπλο
-44 φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm και 125 κυνηγετικά φυσίγγια
-μεταλλική μαχαίρα τύπου «ματσέτα»
-9 κινητά τηλέφωνα
-3.960 ευρώ, 1.643 δολάρια ΗΠΑ και 5.920 πέσος Μεξικού.
Εκτιμάται ότι τα έσοδα που θα αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης από την εμπορία και διακίνηση της κοκαΐνης ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κάποιοι άλλοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για περισσότερα από 27,5 εκατομμύρια ευρώ.
 
Μαζί με τους ανανάδες
Η εγκληματική οργάνωση διέθετε δομημένη ιεραρχική εσωτερική διάρθρωση, με διακριτούς– προκαθορισμένους ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις μεταξύ των μελών.
«Εγκέφαλος» είναι ο 35χρονος Μεξικανός, με αρχηγικό μέλος τον 25χρονο ομοεθνή αδελφό του, που θεωρείται το νούμερο 2 του πιο σκληρού καρτέλ κοκαΐνης της αμερικανικής ηπείρου, ενώ ο 36χρονος υπήκοος ΗΠΑ αναλάμβανε τους χρηματικούς διακανονισμούς των αγοραπωλησιών της κοκαΐνης, την ανεύρεση τελικών παραληπτών – αγοραστών των ναρκωτικών και τη νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων.
Επιπλέον, ο 62χρονος Μεσσήνιος και ο 69χρονος Καναδός αποτελούσαν τους αγοραστές των ναρκωτικών στην Ελλάδα.
Η Αστυνομία έχει στοιχεία που την κάνουν να πιστεύει ότι οι δράστες δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη μεταφορά, εισαγωγή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης προς τη Δυτική Ευρώπη, ενώ επιδίωκαν να δημιουργήσουν «πύλη» εισόδου, μέσω της Ελλάδας, για τη διακίνηση ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης η μεταφορά των ναρκωτικών γινόταν δια θαλάσσης, με κοντέινερς γεμάτα φρούτα, και μεταφέρονταν σε εμπορικά πλοία υπερπόντιων δρομολογίων.
Τα μέλη της οργάνωσης είχαν συστήσει εταιρεία με στόχο τη νομιμοφανή μεταφορά και εισαγωγή των εμπορευμάτων, ενώ χρησιμοποιούσαν και ειδικούς χώρους αποθήκευσης.
Η τεράστια ποσότητα της καθαρής κόκας είχε περάσει στη χώρα μας ως εισαγόμενο φορτίο με ανανάδες και είχε εκτελωνιστεί κανονικά πριν από ένα μήνα.
 
Μέσα στη βίλα
Η βίλα όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά, είχε τη χρήση αποθηκευτικού χώρου και την είχε νοικιάσει ο Μεξικανός, ο οποίος όμως έμενε σε ξενοδοχείο στην παραλιακή.
Οι πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι από τα 230 κιλά της καθαρής κοκαΐνης μόνο τα 40 προορίζονταν για τις πιάτσες της Αθήνας και τα υπόλοιπα θα διοχετεύονταν σε χώρες του εξωτερικού. 
Ο Μεξικανός «πατρόν», του οποίου ολόκληρη η οικογένεια αποτελεί το πιο σκληρό καρτέλ της αμερικανικής ηπείρου, με αρχηγό τον αδελφό του έφθασε στην Ελλάδα πριν από μερικές μέρες, με το πρόσχημα του τουρισμού και με απώτερο σκοπό να επιβλέψει την παράδοση του φορτίου και, κυρίως, να εισπράξει το ποσό των 8.000.000 ευρώ για την κόκα που πούλησε στον 62χρονο Μεσσήνιο και το Κολομβιανό.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, ο Κολομβιανός μαζί με το Μεσσήνιο συνεργό του θα «κέρδιζαν» από τη λιανική πώληση της κοκαΐνης, της οποίας βέβαια το βάρος θα διπλασιαζόταν με νοθευτικές ουσίες, κάτι λιγότερο από 20.000.000 ευρώ.
Οι αστυνομικοί «άκουγαν» τα τηλεφωνήματα που έκαναν στο Μεξικό ο Μεσσήνιος με τον Κολομβιανό για να κανονίσουν την αγορά και, κυρίως, τη μεταφορά της κοκαΐνης στη χώρα μας.
Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικάνοι είχαν γίνει η σκιά των ανθρώπων που έχουν σχέση με το μεξικανικό καρτέλ, ώστε να μη χαθεί το φορτίο τις καθαρής κόκας.

Σάκης Κεχαγιόγλου
Συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, οι τρεις συλληφθέντες χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε κατηγορίες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για ιδιαίτερη και διακεκριμένη περίπτωση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, η οποία επισύρει ισόβια, ενώ για το Μεσσήνιο ασκήθηκε και κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών. 
Ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών συλληφθέντων, Σάκης Κεχαγιόγλου, δήλωσε: «Καταρχάς η κατάσχεση της ποσότητας των ναρκωτικών αποτελεί αδιαμφισβήτητα επιτυχία της Δίωξης Ναρκωτικών. Ο επιμερισμός, όμως, των ευθυνών σε καθέναν από τους εμπλεκόμενους και συλληφθέντες αποτελεί έργο της ανάκρισης. Είναι πολύ πρόωρο το στάδιο, η υπόθεση έχει πολλές πτυχές και ελληνικές και διεθνείς, οπότε το να καταλήγουμε σε πρόωρα συμπεράσματα είναι πολύ επικίνδυνο και για την ίδια τη δικαιοσύνη και για τις διωκτικές Αρχές».
Όσο για το τι υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι, ο κ. Κεχαγιόγλου είπε ότι αρνούνται τις κατηγορίες.
Οι αστυνομικές Αρχές, πάντως, έχουν στραφεί και προς μιαν άλλη κατεύθυνση, βάζοντας και πάλι στο μικροσκόπιο την υπόθεση με τη στυγερή δολοφονία ενός Ελληνοκαναδού στα νότια προάστια πριν από δύο χρόνια, χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί περισσότερα στοιχεία. 

Της Βίκυς Βετουλάκη