3 πολίτες περιγράφουν τις περιπέτειες τους
Είναι να μην μπλέξει κάποιος με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με την ελλιπή –ενδεχομένως- γνώση του αντικειμένου ενασχόλησης κάποιων υπαλλήλων, με το κράτος που τα βάζει με τον… εαυτό του και ζητά να του επιστραφούν χρήματα που εκείνο έδωσε.
Υποθέτω πως, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, κάπου κι εσείς στις συναλλαγές σας με το Δημόσιο, κι εν προκειμένω με ασφαλιστικά ταμεία, θα έχετε αντιμετωπίσει τόσο ευτράπελα περιστατικά, που ενδεχομένως καταλήγουν να είναι κωμικοτραγικά ή, καλύτερα, τραγικά.
Στο «Θ» μίλησαν τρεις άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Όχι, δεν έχουν σχέση με τη μη καταβολή των ασφαλίστρων, καθώς και οι τρεις τους είναι, όπως μας είπαν, συνεπείς. Τι άλλο κοινό έχουν; Καλούνται να επιστρέψουν χρήματα που τους καταβλήθηκαν από τα ίδια τα Ταμεία.
Περίπτωση πρώτη
Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ένα γεωπόνο, ασφαλισμένο στον ΟΑΕΕ από το Μάιο του 1997. Η γυναίκα του στις 19 Απριλίου 2007 αναγκάζεται να προβεί σε επέμβαση γυναικολογικής φύσεως σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, στην Αθήνα. Ο σύζυγος κατέβαλε συνολικά περίπου 6.500 ευρώ για νοσηλεία και αμοιβή γιατρού και υπέβαλε αίτηση να του επιστραφούν 3.282 ευρώ, που ήταν τα νοσήλια. Η αίτηση απορρίφθηκε, επειδή το Ταμείο έκρινε πως δεν έπρεπε να γίνει η επέμβαση σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, καθώς δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την υγεία της.
Από υπάλληλο πληροφορήθηκε πως μπορεί να κάνει ένσταση επί της απόφασης, που θα εξεταζόταν από επιτροπή του Ταμείου στην Τρίπολη και ξεκίνησε τη σχετική διαδικασία. Στις 24 Νοεμβρίου 2007 η σύζυγός του χειρουργείται εκ νέου στο ίδιο θεραπευτήριο για γυναικολογικούς και πάλι λόγους και αυτός δαπανά περίπου 5.000 ευρώ. Η αίτηση για την ένσταση που είχε υποβάλει εκδικάστηκε στις 7 Ιανουαρίου 2008 από την επιτροπή στην Τρίπολη. Παρουσιάστηκε εκεί, εξήγησε την κατάσταση, ενημέρωσε την επιτροπή και για τη δεύτερη επέμβαση, τους είπε πως δεν επιθυμεί αποζημίωση για αυτήν και ζήτησε να του επιστραφεί μέρος των χρημάτων που διέθεσε για το πρώτο χειρουργείο. Εξήγησε δε, πως υπήρχε ανάγκη να χειρουργηθεί η γυναίκα του άμεσα και αποχώρησε.
Στις 15 Απριλίου 2008 παραλαμβάνει και εισπράττει επιταγή ύψους 3.000 ευρώ, που προφανώς του χορήγησε η Επιτροπή.
Το περσινό καλοκαίρι (2013) παραλαμβάνει κλήση να παρουσιαστεί στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο στην Τρίπολη, στις 24 Σεπτεμβρίου, λόγω προσφυγής που άσκησε ο ΟΑΕΕ κατά του ίδιου και της απόφασης της ΤΔΕ του ΟΑΕΕ. Όπως διαπίστωσε, μερικές ημέρες μετά την παράστασή του στην Επιτροπή της Τρίπολης ο ΟΑΕΕ είχε υποβάλει ένσταση, χαρακτηρίζοντας από λίγο έως πολύ παράνομα όλα όσα είχαν συμβεί. Έμαθε, επίσης, πως χρησιμοποιήθηκαν δηλώσεις που ποτέ δεν έκανε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής στην Τρίπολη και στη συνέχεια πληροφορήθηκε πως αν το ποσό της αποζημίωσης ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, το Ταμείο κάνει προσφυγή. Η υπόθεση εκδικάστηκε τελικά στις 4 Φεβρουαρίου και αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου. Τρεις είναι οι πιθανότητες που υπάρχουν: ή θα κληθεί να επιστρέψει εντόκως τα χρήματα που έλαβε ή θα ζητήσει επανεξέταση ή θα δικαιωθεί, αν και στην τελευταία περίπτωση δεν αποκλείεται να ξανακάνει ένσταση το Ταμείο. «Δεν εκβίασα, δεν πίεσα κανέναν να μου δώσουν τα χρήματα. εξέφρασα απλά και ανθρώπινα την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως στα τόσα χρόνια που είναι ασφαλισμένος, έχει καταβάλει στο Ταμείο περίπου 120.000 ευρώ, χωρίς να έχει χρειαστεί να βάλει τον ΟΑΕΕ σε άλλα έξοδα, πλην κάποιων εξετάσεων των παιδιών του…
Ανασφάλιστος, χωρίς επάγγελμα και οφειλέτης
Στη δεύτερη περίπτωση ο συνομιλητής μας είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ επί 30 χρόνια. Αναγκάστηκε να σταματήσει το επάγγελμά του λόγω προβλήματος στα μάτια. Εξετάστηκε στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και του χορηγήθηκε προσωρινή αναπηρία 67% τον Οκτώβριο του 2011. Ωστόσο, για να παίρνει τη σύνταξη αυτή, έπρεπε να σταματήσει το επάγγελμά του, όπως κι έπραξε. Τον Οκτώβριο του 2012 έπρεπε να ξαναεξεταστεί από επιτροπή και χωρίς να υπάρχει βελτίωση στα μάτια του, προέκυψε ότι η αναπηρία του είναι 40%. Μεσολάβησαν 10 μήνες μέχρι να ξαναπεράσει από τη δεύτερη επιτροπή και σε αυτό το διάστημα η σύνταξη του καταβαλλόταν κανονικά. Επισκέφθηκε το Ταμείο, ενημέρωσε για την κατάστασή του κι εκεί πληροφορήθηκε πως η σύνταξη θα του καταβάλλεται για ένα ακόμη εξάμηνο, όπως κι έγινε μέχρι τον Απρίλιο του 2013.
Με το πιστοποιητικό ότι η αναπηρία του μειώθηκε στο 40%, επισκέφθηκε εκ νέου τον ΟΑΕΕ, απ’ όπου πληροφορήθηκε με έκπληξη πως θα έπρεπε να επιστρέψει περίπου 4.000 ευρώ. Όταν διαμαρτυρήθηκε, του είπαν πως θα έπρεπε να έχει υπογράψει έγγραφα, προκειμένου να μην υπάρξει αυτό το πρόβλημα, για την ύπαρξη των οποίων, όμως, δεν είχε ενημερωθεί. «Πλέον είμαι και ανασφάλιστος και χωρίς επάγγελμα και οφειλέτης», σημείωσε.
Σύνταξη από ΙΚΑ και ΗΠΑ
Η τρίτη και τελευταία περίπτωση αφορά ασφαλισμένο στο ΙΚΑ, ο οποίος είχε εργαστεί και στις ΗΠΑ. Ο εν λόγω γεννήθηκε το 1946 και άρχισε να έχει ένσημα από το 1960. Το 1969 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου παρέμεινε εργαζόμενος έως το 1985. Επέστρεψε στην Ελλάδα και απασχολούνταν όπου μπορούσε. Το 2008 είχε συγκεντρώσει 4.000 ένσημα και του απέμεναν άλλα 500 μέχρι να συνταξιοδοτηθεί και να φθάσει στο όριο των 65 ετών. Το 2009 γράφτηκε στο ταμείο ανεργίας και το 2010 στο ΙΚΑ ως αυτασφαλιζόμενος για να μη χάσει τα ένσημά του. Προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί, με τη συμπλήρωση των 65 ετών εξαγόρασε τη στρατιωτική του θητεία. Κατέθεσε τα δικαιολογητικά απονομής σύνταξης στο ΙΚΑ, ενημερώνοντας τους υπαλλήλους πως επίκειται και η συνταξιοδότησή του από τις ΗΠΑ, ζητώντας ταυτόχρονα έγγραφο από αυτούς πως τους ενημέρωσε περί της δεύτερης σύνταξης. Δεν έλαβε το έγγραφο που ζήτησε, η σύνταξη από το ΙΚΑ του αποδόθηκε κανονικά, θέλησε να μάθει αν δικαιούται ΕΚΑΣ, προσκόμισε τα δικαιολογητικά, έλαβε το επίδομα και ταυτόχρονα υπενθύμισε και τα περί της επικείμενης σύνταξης από τις ΗΠΑ. Έλαβε ως απάντηση ότι δεν τους ενδιαφέρει και ξεκίνησε η καταβολή του ΕΚΑΣ. Τον Ιούνιο του 2013 έλαβε έγγραφο από το ΙΚΑ με το οποίο κατηγορούνταν πως απέκρυψε τη σύνταξη από τις ΗΠΑ, που είχε ξεκινήσει να λαμβάνει και πως του επιβλήθηκε πρόστιμο 14.000 ευρώ, ενώ κόπηκε η καταβολή του ΕΚΑΣ. Πήγε στο ΙΚΑ όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητά του, αλλά η υπάλληλος, όπως μας είπε, δε γνώριζε αγγλικά, για να μεταφράσει το κείμενο από τις ΗΠΑ, και προσφέρθηκε να καταθέσει επίσημη μετάφραση.
Ρώτησε, δε, να μάθει με ποιο κριτήριο του επιβλήθηκε το πρόστιμο, χωρίς να κληθεί να καταθέσει τις απόψεις του και περιμένει νέα συνεδρίαση, στην οποία θα παραστεί με το δικηγόρο του, αφού νιώθει προσβεβλημένος για τα όσα έγιναν.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου