«Όσο και να καλοσχεδιάζεις ένα πρόγραμμα, πάντα έρχεται η στιγμή στην παράσταση που θα χρειαστεί σε κάποιο σημείο να το αλλάξεις…» παραδέχεται σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γνωστός μουσικός Μίλτος Πασχαλίδης, με αφορμή τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί κάθε Σάββατο στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου.
«Έχοντας συμπληρώσει 20 χρόνια σε αυτή τη δουλειά, μάζεψα τα τραγούδια μου από αυτά τα χρόνια και τα παίζω… Πολλά από αυτά, άλλωστε, έχω να τα παίξω χρόνια» σχολιάζει. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Καλαματιανός ερμηνευτής, «είναι ένα πρόγραμμα εφ’ όλης της ύλης». Μεγάλο μέρος της παράστασης περιλαμβάνει αποσπάσματα από το συγκινητικό αφιέρωμα στους αγαπημένους του απόντες Μάνο Ξυδούς, Δημήτρη Μητροπάνο και Άλκη Αλκαίο, με τίτλο «Αυτοί μου λείπουν πιο πολύ», που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 27 Σεπτεμβρίου, σε μια sold out συναυλία. Ο Μίλτος Πασχαλίδης έχει ακόμα στις αποσκευές του τραγούδια από τους 9 προσωπικούς του δίσκους, αλλά και τραγούδια από τις συμμετοχές του σε δουλειές φίλων, καθώς και μια μουσική αναφορά στα χρόνια που έζησε στην Κρήτη.
Για το πώς αισθάνεται ο ίδιος απέναντι στο κοινό του, μιλά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Αισθάνομαι κομμάτια ευθύνης απέναντι στο κοινό, αλλά όχι περισσότερη από αυτή που μου αναλογεί. Η ουσία είναι να λέω τα τραγούδια μου, δεν είμαι πνευματικός ταγός κανενός».
«Ο κόσμος εξαιτίας των τρομερών δυσκολιών που περνάει και μετρώντας τα 10 ή 15 ευρώ που χρειάζεται για να βγει ένα βράδυ έξω, έρχεται πολλές φορές με μια διάθεση να πεις εσύ ο καλλιτέχνης αυτά που δεν μπορεί εκείνος να πει, γιατί πολύ απλά δεν έχει μικρόφωνο. Αυτό, όμως, είναι και λίγο επικίνδυνο, γιατί μπορεί να πέσεις σε λαϊκισμό και να του πεις αυτά που θέλει να ακούσει. Ωστόσο, αναλογίζομαι την ευθύνη μου γιατί ξέρω ότι ο κόσμος μέσα από τα τραγούδια βρίσκει μια παρηγοριά και στήριγμα», τονίζει ο καλλιτέχνης.
Μιλώντας για τη διαχρονικότητα των τραγουδιών του, λέει: «Για το αν τα τραγούδια μου είναι διαχρονικά, θα το δείξει ο χρόνος. Ξέρω ότι πολλά από τα τραγούδια που έγραψα πριν από 20 χρόνια τα σιγοψιθυρίζει ο κόσμος, και μου τα ζητάει στις εμφανίσεις μου, ωστόσο πιστεύω ότι η διαχρονικότητα θα φανεί αργότερα».
«Σαφώς και υπάρχει σήμερα ποιοτική ελληνική μουσική», υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γνωστός ερμηνευτής, ενώ αποκαλύπτει μερικούς πρόσφατους δίσκους καλλιτεχνών που ξεχωρίζει όπως του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, το δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου με τον Γιάννη Κότσιρα και τον Οδυσσέα Ιωάννου, αλλά και τραγούδια που ερμηνεύουν ο Γιάννης Χαρούλης, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και άλλοι.
Όπως υποστηρίζει, «ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούει καλά πράγματα και απόδειξη αυτού είναι ότι όλες οι ζωντανές εμφανίσεις σημαντικών καλλιτεχνών που προανέφερα αλλά και πολλών άλλων είναι sold out. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια μερίδα του κόσμου που την αφορά αυτό που κάνουμε και όλοι αυτοί αποτελούν μια ηχηρότατη μειοψηφία».
Ωστόσο, «αυτογκόλ» των δισκογραφικών εταιρειών χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση στο χώρο της μουσικής και τη σχεδόν ανύπαρκτη δισκογραφία: «Εκποίησαν τον κατάλογό τους για να βγάλουνε γρήγορο κέρδος, με αποτέλεσμα να ευτελιστεί το υλικό. Όταν στον κόσμο χαρίζεις καινούρια cd, δεν υπάρχει λόγος να πάει να αγοράσει. Το φαινόμενο, βέβαια, είναι παγκόσμιο, καθώς η δισκογραφία έχει μια κάμψη εξαιτίας του διαδικτύου και των άλλων τρόπων διανομής».
Όσο για το μέλλον των νέων καλλιτεχνών στο χώρο της μουσικής, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχω μεγάλη αγωνία για τους νέους συναδέλφους, το πώς δηλαδή ένας 20άρης θα προωθήσει στ’ αλήθεια τη δουλειά του και όχι απλά στην παρέα του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς, δεν έχω τη λύση για το πρόβλημα, θα πρέπει οι ίδιοι να την επινοήσουν».
Ο Μίλτος Πασχαλίδης μιλά ακόμα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, για την κρίση και πώς επιδρά στην τέχνη: «Οι δημιουργοί βλέπουν, παρατηρούν, περιγράφουν, ζουν και δημιουργούν. Ακόμη και σε καθεστώς απόλυτης ανελευθερίας όπως ήταν στη χούντα, γράφονταν σπουδαία πράγματα. Δεν μπορεί να σταθεί η κρίση εμπόδιο απέναντι στη δημιουργία. Τώρα όλοι μας έχουμε ανάγκη από ωραία τραγούδια… Για μένα τα ωραία τραγούδια των συναδέλφων μου αποτελούν τροφή για έμπνευση».
Στο ερώτημα για το εάν του «έχει χτυπήσει την πόρτα» η κρίση και ποιες «εκπτώσεις» έχει δεχτεί και ο ίδιος, απαντά: «Ευτυχώς είμαι ένας από τους τυχερούς που ο κόσμος έρχεται να με ακούσει, και έτσι συμπληρώνω το εισόδημα που έβγαζα παλαιότερα. Ωστόσο, πραγματοποιώ πολύ περισσότερες εμφανίσεις με πολύ χαμηλότερη αμοιβή». Αυτό, όμως, όπως εξηγεί, κάνει τη δουλειά του ίσως λιγότερο «καλλιτεχνική».
Και συμπληρώνει: «Ο πολιτισμός και η τέχνη δεν είναι πάντα ανταποδοτικό πράγμα. Οι τέχνες πρέπει να είναι χαρά για τον κόσμο, συγκίνηση, τροφή για το μυαλό και την καρδιά. Δεν πρέπει μονίμως να σκεφτόμαστε “να τα φέρω μπας και πληρώσω το στεγαστικό μου δάνειο”».
Όσο για το πόσο αισιόδοξος είναι για αυτή την κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, δανείζεται μια φράση του συναδέλφου και φίλου του Χρήστου Θηβαίου, όταν παλαιότερα είχαν δώσει μια κοινή συνέντευξη και λέει: «Είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε αισιόδοξοι όσοι έχουμε παιδιά».
Και συμπληρώνει: «Πρέπει να καταλάβουμε, όμως, ότι δεν είμαστε σε κρίση, η λέξη είναι ψευδεπίγραφο καθώς δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση μας. Ξεχάστε το! Τη ζωή μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε και όχι κάποια κρίση. Τώρα πρέπει να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε σιγά σιγά τις σχέσεις μεταξύ μας, την αλληλεγγύη και τις υποδομές στη χώρα. Πρέπει να πάμε μπροστά».
Έχοντας ένα γεμάτο πρόγραμμα με πολλές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα, ο ίδιος αποκάλυψε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, τη μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιήσει τον Ιούνιο του επόμενου καλοκαιριού, 10 χρόνια μετά από την υπέροχη συναυλία που είχε δώσει στο Θέατρο Βράχων (2005), «μια συναυλία με φίλους» όπως λέει χαρακτηριστικά και η οποία πρόκειται να ηχογραφηθεί «προς πάσα χρήση», όπως ο ίδιος λέει χαριτολογώντας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ