Έντονο ενδιαφέρον και συγκίνηση στην ημερίδα ειδικής αγωγής (φωτογραφίες)


-«Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και αναφαίρετο δικαίωμα όλων!»
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
Το έντονο ενδιαφέρον κατοίκων των Φιλιατρών και ευρύτερα της Τριφυλίας συγκέντρωσε η ημερίδα ειδικής αγωγής που διεξήχθη το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών «Ο Πυρσός» από το Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου Τριφυλίας, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φιλιατρών!
Εξόχως συγκινητική ήταν η ομιλία της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, Γρηγορίας Μιχαλακοπούλου, για τα οφέλη του σχολείου στα παιδιά, τονίζοντας πως «η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και αναφαίρετο δικαίωμα όλων!». Ιδιαίτερη μνεία έκανε, με τρεμάμενη φωνή από τη συγκίνηση, στις δύο δασκάλες του σχολείου, Γεωργία Αλεξανδροπούλου και Ελένη Λεβεντάκη, που «έχουν μεγαλώσει τα παιδιά μας και τα στηρίζουν σε κάθε βήμα τους!».
Με τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν, ο κόσμος ενημερώθηκε για τη δημόσια εκπαίδευση των ΑμεΑ, δείχνοντας σεβασμό και κατανόηση, ενώ όλοι αντιλήφθηκαν και διαπίστωσαν το, πραγματικά, σπουδαίο έργο για την κοινωνική και συναισθηματική εξέλιξη των παιδιών στις ειδικές δομές που λειτουργούν, όπως το Ειδικό Σχολείο και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στα Φιλιατρά.
Παράλληλα, έγινε πασιφανής η αναγκαιότητα έμπρακτης στήριξης της εύρυθμης λειτουργίας αυτών των δομών, από την Πολιτεία, με την ενίσχυσή τους με επιστημονικό και άλλο προσωπικό, όπως και μέσα!
Την εκδήλωση «άνοιξε» με καλωσόρισμα ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Δημοτικής Υγείας, Εθελοντισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων και Δ.Ε. Φιλιατρών, Βασίλης Παπαθεοδοσίου, επισημαίνοντας: «Η σκέψη πως η απόσταση που χωρίζει έναν άνθρωπο υγιή – αρτιμελή, από έναν άνθρωπο με ευάλωτη υγεία, είναι ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, τρομάζει… αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Η ημερίδα στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης θεμάτων αναπηρίας παιδιών και εφήβων και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με ειδικές δεξιότητες.
Ας δούμε όλους τους ανθρώπους με την ίδια θετική ματιά. Ας τους κοιτάξουμε στα μάτια και όχι στα φυσικά τους χαρακτηριστικά ή σε τυχόν ιδιαιτερότητες που έχουν. Είμαστε όλοι άνθρωποι με τα ίδια δικαιώματα στη ζωή και στις χαρές που μας προσφέρει…».
Στη συνέχεια ο λόγος εδόθη στον εκπαιδευτικό, προϊστάμενο του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης & Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) Μεσσηνίας, Κώστα Σαραβελάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ένταξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην τυπική εκπαίδευση.
Με τη σειρά τους, τα μέλη της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας του Κέντρου Ημέρας Παιδιού & Εφήβου με Αυτισμό Μεσσηνίας, η εργοθεραπεύτρια Μαρία Κενσαλή και η ψυχολόγος Ακριβή Κυριακοπούλου, παρουσίασαν – με προβολή βίντεο και φωτογραφιών – το Κέντρο Ημέρας, τη λειτουργία και δράση του και μίλησαν για την εκπαίδευση των ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος.
Για τη συμβολή της Ειδικής Αγωγής στην ανάπτυξη του μαθητή με ειδικές ανάγκες, μίλησε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Φιλιατρών, Γιάννης Σάκκουλας, ο οποίος σημείωσε: «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) είναι το σύνολο των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους μαθητές με αναπηρία και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες». Αναφέρθηκε ακόμη στους μαθητές της Ειδικής Αγωγής και επισήμανε τα λόγια της Ιταλίδας παιδαγωγού, Maria Montessori: «Αν το παιδί δε μαθαίνει με τον τρόπο που του διδάσκουμε, πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει»!
Ακολούθως μίλησε για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι στην Ειδική Εκπαίδευση και ιδιαιτέρως στα Ειδικά Σχολεία το παιδί με ειδικές ανάγκες είναι αποκλειστικά μαθητής στον οποίο παρέχεται ομαδική αλλά και εξατομικευμένη εκπαίδευση.
Με την Ειδική Αγωγή επιζητείται το παιδί -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του- να γίνει ανεξάρτητο, αυτόνομο και παραγωγικό μέλος της κοινωνίας. Επιτυγχάνεται η κοινωνικοποίηση των μαθητών, καθώς αποκτούν δεξιότητες, γνωρίζουν και υιοθετούν κανόνες συμπεριφοράς και κοινωνικούς κανόνες.
Με λόγια βγαλμένα από την ψυχή που άγγιξαν τις καρδιές των ανθρώπων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, Γρηγορία Μιχαλακοπούλου, σημειώνοντας: «Όπως όλοι οι γονείς, έτσι κι εμείς, ξεκινήσαμε με την προσμονή ότι θα κάνουμε ένα παιδί υγιές, με τη βοήθεια του Θεού, και καθ’ όλα άρτιο, το οποίο θα μεγαλώσει και θα γίνει ένας εντελώς ανεξάρτητος ενήλικος. Η πραγματικότητα, όμως, έρχεται πολλές φορές σε πλήρη αντίθεση με τα όνειρα και τις προσδοκίες μας. Όταν αρχίσαμε να παρατηρούμε ότι το παιδί μας αποκλίνει από την τυπική ανάπτυξη, ακολούθησε στην πορεία, μια μακροχρόνια και χρονοβόρα διαδικασία για μια πρώτη διάγνωση-αξιολόγησή του. Όλες οι μέχρι τότε άγνωστες για μας ειδικότητες γιατρών, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μας έγιναν γνωστές. Γιατροί όπως, γενετιστές, παιδονευρολόγοι, φυσίατροι, αναπτυξιολόγοι και άλλοι ήταν μόνο η αρχή μιας διαδρομής χωρίς τέλος. Όταν πια διαπιστώθηκε από τους ειδικούς πως θα είναι ένα παιδί με μακροχρόνια ανικανότητα, έπρεπε να “προσγειωθούμε” απότομα στην “ωμή” πραγματικότητα και στη ματαίωση των μέχρι τότε προσδοκιών μας. Έπρεπε να ξεπεράσουμε το σοκ και να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να δούμε τι είναι καλύτερο να πράξουμε για την ανάπτυξη του παιδιού μας».
Συνέχισε αναφερόμενη στον αγώνα και τις ελπίδες τους, καθώς και την εγγραφή στο σχολείο, το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Φιλιατρών. «Οι περισσότεροι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες δυσκολευόμαστε, στην αρχή τουλάχιστον, να αποδεχθούμε την κατάσταση του παιδιού μας. Πολλοί από εμάς δεν την αποδέχονται ποτέ, άλλοι μαθαίνουν και ζουν με αυτήν. Διατηρούμε αρνητισμό απέναντι στο Ειδικό Σχολείο, πιστεύοντας και ελπίζοντας πως το δικό μας παιδί θα διαψεύσει τις όποιες διαγνώσεις τού έχουν γίνει και θα φοιτήσει τελικά στο ”κανονικό” σχολείο. Το παιδί μας εγγράφεται τελικά στο Ειδικό Σχολείο. Η πρώτη επίσκεψη στο χώρο του Ειδικού Σχολείου δεν ήταν και τόσο “άσχημη” όπως τη φανταζόμασταν στο μυαλό μας. Το ακριβώς αντίθετο. Ένας χώρος ζεστός, φιλόξενος με ωραία χρώματα και πολλές ζωγραφιές στους τοίχους, με φωτογραφίες από διάφορες δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά. Με την πάροδο του χρόνου, άρχισαν να φαίνονται τα οφέλη του σχολείου στην ζωή των παιδιών μας αλλά και τη δική μας.
[…] Στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τα παιδιά δέχονται διδασκαλία για θέματα απλής καθημερινής διαβίωσης και αυτοεξυπηρέτησης. Διαδικασίες που για τους περισσότερους από εμάς μαθαίνονται “αυτόματα”, για κάποιους άλλους γίνονται αντικείμενο επίμονης διδασκαλίας με χρήση συγκεκριμένων προγραμμάτων. Όλες αυτές οι δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης είναι για εμάς τους γονείς μεγίστης σημασίας και αξίας, καθώς βοηθούν στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας με τα παιδιά.
Η παρουσία ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ψυχολόγου – κοινωνικού λειτουργού – λογοθεραπευτή νοσηλευτή – φυσικοθεραπευτή – εργοθεραπευτή) , όποτε βέβαια οι οικονομικές συνθήκες της χώρας μας το επιτρέπουν, συμβάλλουν στη σφαιρική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στη δική μας ανάγκη για συμβουλευτική υποστήριξη σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στα παιδιά μας».
Ακολούθως η κα Μιχαλακοπούλου αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του σχολείου που έχουν βοηθήσει κατά πολύ την κοινωνικοποίηση και την ενσωμάτωση των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία και δίνουν χαρά σε μαθητές-γονείς και εκπαιδευτικούς, «καθώς βλέπουμε τα παιδιά μας να καταφέρνουν πράγματα που ως τότε δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να κάνουν. Εμείς οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες είμαστε ίσως οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να μιλήσουμε για το Σχολείο και για το πόσο έχει αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα των παιδιών μας και, κατ’ επέκταση, τις ζωές μας».
Επίσης, σημείωσε τη λαχτάρα των παιδιών για το σχολείο τους και τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε σχόλια που μπορεί να ακουστούν από όσους δε γνωρίζουν τι σημαίνει Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Όσο καθυστερεί η φοίτηση των παιδιών σε σχολείο κατάλληλο για τις ανάγκες του καθενός, χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη θετική σίγουρα εξέλιξη αυτού του παιδιού, αφού πολλές είναι οι περιπτώσεις παιδιών που, με την κατάλληλη βοήθεια των ειδικών παιδαγωγών, βελτιώθηκαν σε σημείο τέτοιο ώστε να μεταπηδήσουν σε κανονικό σχολείο και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε αυτό.
Η σημερινή εκδήλωση έχει ως στόχο να μεταφέρει το μήνυμα ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και αναφαίρετο δικαίωμα όλων!».
Η ίδια ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, προσθέτοντας με συγκίνηση: «Ειδικά τους δικούς μας ανθρώπους που μας στηρίζουν καθημερινά στο συνεχή μας αγώνα και ξεχωριστά τις δύο δασκάλες μας, την Αλεξανδροπούλου Γεωργία και την Λεβεντάκη Ελένη, που εδώ και χρόνια με τη βοήθεια και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών και άλλων ειδικοτήτων που έχουν περάσει από το σχολείο μας, έχουν μεγαλώσει τα παιδιά μας και τα στηρίζουν σε κάθε βήμα τους!».
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε βίντεο με τις δραστηριότητες του σχολείου, ενώ σε όλους διανεμήθηκε έντυπο υλικό του Συλλόγου για το σχολείο και τον αυτισμό.
Χαιρετισμό του δημάρχου Τριφυλίας μετέφερε ο αναπληρωτής δήμαρχος – αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιάννης Μερκούρης. Η εκδήλωσε έκλεισε με κέρασμα στο φουαγιέ της αίθουσας, όπου υπήρχαν δύο σταντς με φωτογραφίες και υλικό για τα δύο σχολεία. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο πρώην δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Τριφυλίας Γεώργιος Φιλντίσης, αντιδήμαρχοι, το προεδρείο του Δ.Σ. Τριφυλίας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί κ.ά.