Βήμα πίσω από τη Δημοτική Αρχή Μεσσήνης για τα αυξημένα τέλη ύδρευσης


Οι τοπικές κοινωνίες ανά Δημοτική Ενότητα θα κληθούν να αποφασίσουν για τα τιμολόγια ύδρευσης που θα πρέπει να ισχύσουν, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε αργά το βράδυ της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος που αφορούσε στην έγκριση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής περί αναπροσαρμογής τελών.
Η εισήγηση που διατύπωσε ο αντιδήμαρχος Ι. Μπρατσιάκος συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των ελάχιστων προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων που έδωσαν το «παρών».
Σφοδρή ήταν και η αντίδραση της μείζονος μειοψηφίας, ενώ διατυπώθηκαν προτάσεις περί αναβολής και από μέλη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η συζήτηση τα είχε όλα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, από αντικρουόμενες απόψεις έως και… πέτρες, αλλά και την «έκρηξη» του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γ. Τσώνη.
 
Η πρόταση  
Ο κ. Μπρατσιάκος μίλησε για την επικείμενη- θα συζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα το απόγευμα της Δευτέρας- συγχώνευση της ΔΕΥΑ Μεσσήνης (καλύπτει τον καποδιστριακό Δήμο Μεσσήνης) και της υπηρεσίας ύδρευσης, που καλύπτει τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες και πρέπει, όπως είπε, οι δύο φορείς να είναι υγιείς, χωρίς οικονομικά βάρη. Πρόσθεσε πως έγινε μελέτη που κατέληξε στην ανομοιομορφία τιμολόγησης νερού και παγίων κατά Ενότητα και πρότεινε αναπροσαρμογή παγίων. Αφού παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τα έξοδα και τα έσοδα, προέκυψε ότι υπάρχει διαφορά που ανέρχεται σε 380.000 ευρώ υπέρ των εξόδων. Έτσι, πρότεινε ενιαίο πάγιο στα 20 ευρώ ανά 6μηνο, που θα καλύψει κατά 80-90% το άνοιγμα και κατά 50% αύξηση, όταν η κατανάλωση του νερού ξεπεράσει τα 200 κυβικά ανά παροχή το εξάμηνο.
Από τις αυξήσεις εξαιρείται η Δ.Ε. Τρικόρφου, όπου, όπως είπε, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων.                   
 
Αντιδράσεις
Από εκεί και μετά, άρχισαν οι αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της Ανδρούσας, Αθαν. Κολυβάρης, διαμαρτυρήθηκε ρωτώντας αν ήταν γνωστά τα ελλείμματα ή όχι και γιατί να υπάρχει πλήρης  άγνοια και να γίνεται πληροφόρηση την τελευταία στιγμή. Πρόσθεσε, δε, πως από τα 12 ευρώ καλούνται οι δημότες να πληρώσουν 40 και εξακολούθησε να ρωτά αν ήταν γνωστό το «άνοιγμα» που υπάρχει.  
Ο πρόεδρος του Βλάσση, Ι. Λεντούδης, ανέφερε πως κάθε οικογένεια στα χωριά έχει 3-4 παροχές. «Θα βάλουμε τον κόσμο να πληρώσει 300-400 ευρώ πάγια; Αυτό είναι απαράδεκτο. Έπρεπε να το ξέρουμε πριν από τις εκλογές. Δεν ξέρω τι θα πρέπει να μεταφέρω στο χωριό. Μου “έβαλαν χέρι” πως τους είπα ψέματα. Αν ήμουν δημοτικός σύμβουλος, δε θα το ψήφιζα», είπε χαρακτηριστικά.
«Θα έχουμε τόσες πολλές διακοπές ρολογιών, που θα τρίβετε τα μάτια σας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πολύλοφου, Ευάγγ. Αναστασόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως θα ήταν δικαιότερη μια αύξηση κατά 15 ευρώ στα πάγια και όχι στα 20 ευρώ. Σημείωσε πως, όσοι χρωστούσαν, θα συνεχίσουν να χρωστούν και αναρωτήθηκε αν θα τους επιβληθεί κάποια κύρωση, ενώ καταλήγοντας ζήτησε καλύτερη οργάνωση.
Την ύπαρξη προβλήματος εισπραξιμότητας παραδέχθηκε απαντώντας ο κ. Μπρατσιάκος, ο οποίος έφερε παραδείγματα από τα τέλη γειτονικών Δήμων, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ήταν γνωστό το ακριβές ποσό του «ανοίγματος» στην Ανδρούσα.
 
Γ. Τσώνης
Μομφές στη Δημοτική Αρχή για έλλειψη προγραμματισμού για το μέλλον επέρριψε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Τσώνης. Ανέφερε ότι είναι πολλά τα χρήματα που δαπανώνται για το ρεύμα στα αντλιοστάσια και υποστήριξε πως υπάρχει σχετικό επιδοτούμενο πρόγραμμα από το ΥΠΕΚΑ για την τοποθέτηση φωτοβολταικών μονάδων, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 157 Δήμοι πανελλαδικά από το 2013, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή.
«Θα πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον και να μη μεταφέρουμε τη δική μας ανικανότητα στις τσέπες του κοσμάκη», σημείωσε και πρότεινε να μην ψηφιστεί η πρόταση αύξησης των τελών, αλλά και να βρεθούν τρόποι μείωσης του κόστους. Υπάρχουν, όπως είπε, τέτοιοι.
Απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε πως είχε επανειλημμένα ζητήσει τρόπους να μειωθεί το κόστος του ρεύματος στις οδούς και στα αντλιοστάσια, κάνοντας σχετικά αιτήματα στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, και είπε πως θα ερευνηθεί αν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα από το ΥΠΕΚΑ.
 
Αντικρουόμενες απόψεις
Ο Νικ. Ξαρχάκος αναρωτήθηκε πότε είναι τα ποσά σωστά, επισημαίνοντας ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, προ 20ημέρου, όλα παρουσιάστηκαν ισοσκελισμένα, αλλά τελικά δεν είναι. Πρότεινε στο πλαίσιο της ισονομίας να είναι ίδια τα πάγια για όλους, αλλά να μην αυξηθούν από τα 5 στα 20 ευρώ και δήλωσε πως θα καταψηφίσει.
Τα Τοπικά Συμβούλια να είναι εκείνα που θα προτείνουν τα διαμορφωμένα τέλη ανά Κοινότητα, ήταν η άποψη που εξέφρασε ο Κων. Μαλιώτης, προτείνοντας την τοποθέτηση υδρομετρητών στις δεξαμενές ύδρευσης, ώστε να ελέγχεται αν χρεώνονται όλα τα κυβικά που δίνονται. Πρότεινε, επίσης, να αναβληθεί το θέμα, να γίνει ζύμωση και να διατυπωθούν σε αυτήν όλες οι προτάσεις.
Αν ζητάτε συναίνεση, είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε από δημόσια διαβούλευση, ανέφερε ο Κων. Γεωργακόπουλος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα πολύ μεγάλη την αύξηση που προτάθηκε.
Βασικός λόγος των όσων συμβαίνουν είναι η μη είσπραξη, παρατήρησε ο Γ. Δαβίλλας, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την αύξηση κατά 50% στις καταναλώσεις άνω των 200 κυβικών, αφού με το νερό αυτό στηρίζεται η αγροτική παραγωγή. Συμφώνησε με την οικονομική τακτοποίηση, αλλά να είναι πιο προσαρμοσμένη στην οικονομική πραγματικότητα.     
Να ξανασυζητηθεί το θέμα πρότεινε και ο Αναστ. Παπαγεωργίου, υποστηρίζοντας πως «είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε αυξήσεις. Το ποσό, είναι άλλο θέμα». Είπε, επίσης, πως το πρόγραμμα που επικαλέστηκε ο κ. Τσώνης δεν ισχύει και πως δεν επιτρέπονται φωτοβολταϊκά για τα αντλιοστάσια, αλλά μόνο για σχολεία.  Πρόσθεσε δε πως η μοίρα της πλειοψηφίας είναι να παίρνει αποφάσεις μη αρεστές και της αντιπολίτευσης να κάνει φιλολαϊκή πολιτική.    
Στα λεγόμενα του κ. Παπαγεωργίου αντέδρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Τσώνης, ο οποίος γνωστοποίησε επεισόδιο που είχε γίνει κατά την προεκλογική περίοδο στο χωριό του πρώτου, όταν αυτός τον είχε αποκαλέσει ψεύτη. Πρόσθεσε πως δεν τον ενδιαφέρει ποιο είναι το πρόγραμμα, αλλά ότι έχουν ενταχθεί σε αυτό 157 Δήμοι, καθώς και ότι με τροπολογία επιτράπηκε η χρήση φωτοβολταϊκών για να ηλεκτροδοτούνται τα αντλιοστάσια.
Επίσης, πως χλευάστηκε, όταν πρότεινε να αξιοποιηθούν από το Δήμο οι πέτρες που υπάρχουν σε διάφορα οικόπεδα, προκειμένου να παράγονται αδρανή υλικά για έργα του Δήμου και να μη δαπανώνται χρήματα για την προμήθειά τους.
«Σε αντίθεση με αυτά που με χλευάζατε, σήμερα στο χωριό του κ. Κοντοθανάση γίνεται παραγωγή αδρανών υλικών. Εμείς το προτείναμε για εξοικονόμηση χρημάτων», σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως δε θα ψηφίσει την πρόταση.
 
Οι… πέτρες
Απαντώντας ο κ. Κοντοθανάσης διαφώνησε με την παραγωγή αδρανών υλικών, λόγω μεγάλου κόστους και πρόσθεσε πως ό,τι γίνεται στο Χατζή, είναι από τον ανάδοχο του έργου «Σουληνάρι – Κορυφάσιο», ο οποίος, όπως υποστήριξε, παίρνει πέτρα παράνομα.
Δε θα διαπράξει ο Δήμος παρανομία, επισήμανε ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ηλίας Πατσιώτης εξήγησε πώς το Τρίκορφο δεν έχει «άνοιγμα». Ο κόσμος, είπε, αποδέχθηκε να πληρώνει ό,τι καταναλώνει και πρότεινε να σκεφθεί η κάθε Δημοτική Ενότητα  πώς μπορεί να καλύψει τη διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων.
 
«Έκρηξη» Τσώνη 
Κι ενώ η συζήτηση ήταν μεν σε υψηλούς τόνους, η αναφορά του κ. Αναστασόπουλου, πως η αντιπολίτευση δε θα θέλει ούτε να κάνει διαβούλευση, ενώ είχε νωρίτερα αποδεχθεί πως ο εξορθολογισμός θα πρέπει να γίνει ξεχωριστά ανά ενότητα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Τσώνη. Σηκώθηκε από το έδρανό του, και φωνάζοντας είπε: «Δεν είμαστε αντιπολίτευση. Ο λαός αποφάσισε να είμαι εγώ Δημοτική Αρχή. Ξεχνάς ότι υπάρχει εκκρεμοδικία, ανακάλεσέ το».
Σε αντίθεση, ο κ. Αναστασόπουλος είπε πως μέχρι να βγει η απόφαση (του Εκλογοδικείου), ο συνδυασμός του κ. Τσώνη είναι στη μείζονα μειοψηφία και πως βάσει της πρωτόδικης απόφασης ο συνδυασμός της πλειοψηφίας είναι Δημοτική Αρχή και πρότεινε διακοπή της συνεδρίασης, προκειμένου να αποφασίσει η πλειοψηφία ποια στάση θα τηρήσει.
Με την επανέναρξη της συνεδρίασης ο κ. Τσώνης ζήτησε συγγνώμη για το ύφος του και ο κ. Αναστασόπουλος αποδέσμευσε τη συγκρότηση του νέου φορέα από την τιμολογιακή πολιτική, που θα καθοριστεί, όπως ανέφερε, από κάθε Δημοτική Ενότητα χωριστά.
Στη διαβούλευση θα συμμετέχουν, όπως είπε, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι και τα Τοπικά Συμβούλια, με την ευθύνη να καταθέσουν πρόταση για την κάλυψη του ανοίγματος, ενώ ο κ. Τσώνης γνωστοποίησε πως δε θα συμμετέχουν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας στη διαδικασία.       

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου