«Η ποιότητα δεν κοστίζει, αξίζει. Και αξίζει διότι προσφέρει προστιθέμενη αξία» σημειώνει ο πρόεδρος των ελληνικών φορέων πιστοποίησης, Σάββας Πελτέκης, εν όψει του συνεδρίου «Ποιότητα – Μοχλός Ανάπτυξης» που διοργανώνει η Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων HellasCert στο ξενοδοχείο «Athenaeum Intercontinental».
Το συνέδριο έχει εννέα θεματικές: Αδειοδότηση Επιχειρήσεων, Εποπτεία Αγοράς, Πιστοποίηση Προσώπων, Τουρισμός, Τρόφιμα – Αγροτικά Προϊόντα, Ενέργεια – Περιβάλλον, Τεχνικά Έργα, Υγεία, Βιομηχανικά Προϊόντα.
«Θέλουμε να αναδείξουμε ότι η πιστοποίηση και η εφαρμογή των κατάλληλων προτύπων δημιουργούν πλέον νέα δεδομένα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας. Και αναπόσπαστο κομμάτι σε όλα αυτά είναι οι φορείς πιστοποίησης» σημειώνει ο κ. Πελτέκης.
Πρώτος πυλώνας του συνεδρίου είναι η απλούστευση της αδειοδότησης επιχειρήσεων. «Υπάρχει ένας κυκεώνας διατάξεων που αποτελεί Γολγοθά για κάθε επενδυτή ή νέα επιχείρηση. Υπάρχει όμως και μια θετική εξέλιξη: με βάση τον πρόσφατο νόμο 4262/2014, η επένδυση θα πρέπει να λαμβάνει έγκριση από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης, ιδιωτικό ή δημόσιο» αναφέρει ο κ. Πελτέκης.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η εποπτεία της αγοράς. Όταν δεν υπάρχει εποπτεία, αυτός που θέλει να πουλήσει μειώνει υπερβολικά τις τιμές αγνοώντας τις ποιοτικές απαιτήσεις, καταστρέφοντας εν τέλει την καλή επιχείρηση και την ίδια την αγορά, υπογραμμίζει και σχολιάζει ότι απαιτείται ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, διότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει. Εξίσου σημαντική είναι η πιστοποίηση επαγγελματιών και προσώπων.
Παράλληλα, σημαντικά είναι τα οφέλη της πιστοποίησης και στον τουρισμό. «Πρέπει να αναδειχθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ποιότητας» λέει και εξηγεί ότι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος περνάει μέσα από την ανεξάρτητη αξιολόγηση τόσο των κλειδιών για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όσο και των αστεριών στα ξενοδοχεία.
Εξίσου σημαντική είναι η πιστοποίηση για τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα, καθώς σήμερα ό,τι εξάγεται από την Ελλάδα είναι πιστοποιημένο, ενώ σχεδόν ό,τι κυκλοφορεί εντός των συνόρων όχι. Καθώς, όπως λέει, η πιστοποίηση είναι επιβεβαίωση της ποιότητας παραγωγής και μεταφοράς ενός προϊόντος και εν τέλει της υγείας των καταναλωτών, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι αγρότες να υιοθετήσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Τα ίδια ισχύουν για την ενέργεια και το περιβάλλον. «Η Πολιτεία πρέπει να εντατικοποιήσει τους περιβαλλοντικούς ελέγχους» λέει και προτείνει την παραχώρηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε διαπιστευμένους φορείς. Αντίστοιχα θα μπορούσε να δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια και βιομηχανίες, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μία εκ των πλέον ενεργοβόρων χωρών στην Ευρώπη, συμπληρώνει.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα τεχνικά έργα, στα οποία, όπως σημειώνει ο κ. Πελτέκης, θα πρέπει η διαχείριση της ποιότητας να γίνεται από διαπιστευμένους φορείς οι οποίοι θα επιλέγονται και θα επιβλέπονται αυστηρά. Σήμερα ο έλεγχος γίνεται από υπηρεσίες και οργανισμούς που «δεν έχουν επαρκή στελέχωση για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους» τονίζει. Στην Υγεία, σύμφωνα με τον κ. Πελτέκη, παρότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι υψηλότατης στάθμης, η συνολική ποιότητα των υπηρεσιών έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία του συστήματος με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, προσθέτει.
Επίσης, σημειώνει, η βιομηχανία και η μεταποίηση πρέπει να ενισχυθούν μέσα από καινοτομία διευρύνοντας την παραγωγική βάση με ποιοτικά προϊόντα. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως θα αποτελέσει η εποπτεία της αγοράς και η εφαρμογή συστημάτων ποιότητας, «τα οποία θα διασφαλίζουν ότι θα υπάρχει ένα κατ’ ελάχιστον επίπεδο αποδεκτής ποιότητας» σημειώνει. Η πιστοποίηση αποτελεί «διαβατήριο» και για τις εξαγωγές αναδεικνύοντας αυτούς που τηρούν τη νομοθεσία παράγοντας ποιοτικά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, προσθέτει.
«Ως μονάδες δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε. Μας λείπει η οργάνωση που δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, γι’ αυτό και λέμε ότι η ποιότητα και η πιστοποίηση αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας» σημειώνει ο κ. Πελτέκης. «Μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να πετύχουμε την ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και καταπολέμηση της ανεργίας» καταλήγει.
Πηγή: tovima.gr