Θα σφυρίζει τακτικά το τρένο στην περιοχή μας, ξεκινούν οι τουριστικές κρουαζιέρες


Ο ελληνικός σιδηρόδρομος «επιστρατεύεται» στην προσπάθεια της χώρας μας να διαχειριστεί αποδοτικά την «έκρηξη» του τουρισμού και αλλάζει την εικόνα του, διοργανώνοντας τουριστικά πακέτα σιδηροδρομικής «κρουαζιέρας».
Όταν όλα στην Ελλάδα κινούνται γύρω από την αύξηση της τουριστικής κίνησης, ο ελληνικός σιδηρόδρομος δε θα μπορούσε να μείνει έξω από την προσπάθεια να «κερδίσει» κομμάτι τόσο του εγχώριου όσο και του εισερχόμενου τουρισμού. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) έχει προχωρήσει σε συμφωνίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν την υλοποίησή τους από την αρχή του 2015, ενώ από το καλοκαίρι υλοποιεί εκδρομές σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον.
Πρόκειται για ένα είδος θεματικού τουρισμού που είναι ελάχιστα γνωστό στη χώρα μας, αλλά ιδιαίτερα αναπτυγμένο στο εξωτερικό,  όπου έχουν οργανώσει ολόκληρη βιομηχανία γύρω από την εκμετάλλευση του σιδηροδρόμου.
Οι νέες συμφωνίες περιλαμβάνουν διαδρομές σε σημεία του ελληνικού σιδηρόδρομου με ιστορική αξία και θα εκτελούνται με τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Όταν πριν από δύο μήνες ο πρόεδρος της ΕΕΣΣΤΥ συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (World Travel Market) στο Λονδίνο, δεν μπορούσε να φανταστεί την άμεση ανταπόκριση που θα είχαν οι τρεις προτάσεις σιδηροδρομικού τουρισμού που παρουσίασε στους εκθέτες.
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία προχωρεί σε συμφωνίες με τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού,  προκειμένου να παρέχουν σε τουρίστες από όλο τον κόσμο ένα ολοκληρωμένο τουριστικό πακέτο που θα περιλαμβάνει σιδηροδρομικά δρομολόγια, καταλύματα, σίτιση κ.λπ. Τα πακέτα που παρουσίασε η ΕΕΣΣΤΥ στην έκθεση του Λονδίνου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Πακέτο σιδηροδρομικού τουρισμού με εξαήμερο γύρο της Πελοποννήσου. Ο γύρος  της Πελοποννήσου θα ξεκινά από την Πάτρα και θα συνεχίζει σε Καλαμάτα, Μεσσήνη (αρχαίο Θέατρο), Τρίπολη, Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο.
Το τμήμα του δικτύου που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμένη εκδρομή αυτή τη στιγμή είναι ανενεργό, καθώς το δίκτυο της Πελοποννήσου εγκαταλείφθηκε με το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ. Η πρεμιέρα της διαδρομής αυτής έγινε μέσα στον Οκτώβριο, όταν περίπου 100 Βρετανοί τουρίστες πραγματοποίησαν για διάστημα μιας εβδομάδας το γύρο της Πελοποννήσου.
Το εγχείρημα οργανώθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο PTG και χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο. Το τρένο ξεκίνησε από την Πάτρα, με κατεύθυνση τον Πύργο, το Κατάκολο και την Ολυμπία. Στη συνέχεια οι εκδρομείς πέρασαν από την Κυπαρισσία στην Καλαμάτα, τη Μεγαλόπολη, την  Τρίπολη και το Ναύπλιο, τις Μυκήνες, την Κόρινθο, το Ζευγολατιό, το Καλό Νερό και την Κυπαρισσία, για να ολοκληρώσουν την περιήγησή τους επιστρέφοντας και πάλι στην πόλη της Πάτρας.
Πηγή: «Ημερησία»