Με επιτυχία ξεκίνησε χθες το δημοψήφισμα στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας (φωτογραφίες)


Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας η πρώτη μέρα του δημοψηφίσματος για αποδοχή ή όχι του νέου νομοσχεδίου που φέρνει μεγάλες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες και επηρεάζουν δικηγόρους και πολίτες.
Χθες, η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 7.00 το απόγευμα, ενώ τις ίδιες ώρες θα διεξαχθεί και σήμερα.
 
Κατά των αλλαγών
Οι δικηγόροι κλήθηκαν να επιλέξουν αν αποδέχονται τις τροποποιήσεις που προωθεί το σχέδιο νόμου ή όχι. Μέχρι το απόγευμα είχαν ψηφίσει 121 δικηγόροι από τους 335 που είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη.
Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Χάρης Αβραμίδης, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των δικηγόρων, τονίζοντας ότι μέχρι αύριο περιμένει την απόλυτη πλειοψηφία του δικηγορικού σώματος της Καλαμάτας να ψηφίσει. Εξηγώντας τους λόγους που επέβαλαν το δημοψήφισμα, είπε: «Θέλουμε να αναδείξουμε, αν συμφωνούν οι συνάδελφοι με τις τροποποιήσεις που επιχειρούνται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Προτείνεται άρδην η αλλαγή του Κώδικα και, κατά τη δική μου άποψη, προς το συμφέρον των τραπεζών και κατά των ιδιωτών και των εργαζομένων. Αυτό όσον αφορά στους πλειστηριασμούς και την αναγκαστική εκτέλεση γενικότερα και, φυσικά, τα προνόμια ικανοποίησης των πιστωτών από την εκτέλεση.
Πολύ σημαντική είναι και η μεταρρύθμιση που προτείνεται σχετικά με την κατάθεση μαρτύρων. Στην ουσία, προτείνεται κατάργηση της κατάθεσης μαρτύρων στα δικαστήρια και αυτή να γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες με ένορκες βεβαιώσεις. Αυτό θα φέρει μεγάλο κόστος στους διαδίκους και μπορεί μεν να επιταχύνει, αλλά σύμφωνα και με την άποψη όλων των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, αυτό δε θα είναι καλό για την απονομή δικαιοσύνης. Δηλαδή, εκτιμάται ότι οι δικαστές θα οδηγηθούν σε πολλές εσφαλμένες αποφάσεις. Πρωτίστως λοιπόν, πλήττονται οι πολίτες και η διαδικασία και μεταγενέστερα κι εμείς ως επαγγελματίες».
Ο κ. Αβραμίδης σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που διενεργείται δημοψήφισμα, το οποίο πλέον προβλέπεται στο νέο Κώδικα περί Δικηγόρων.
 
Και δεύτερη ημέρα
Για προνομιακή μεταχείριση των τραπεζών από τον προτεινόμενο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης.
Επίσης, για την κατάργηση των μαρτύρων στην ακροαματική διαδικασία υπογράμμισε ότι η «βουβή» συζήτηση των υποθέσεων χωρίς την παρουσία μαρτύρων, διαδίκων και  πληρεξουσίων δικηγόρων, εισάγει ένα «πρότυπο δίκης», όπου αναιρούνται οι θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και της προφορικότητας που διέπουν την πολιτική δίκη. Έτσι, καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και κάθε έννοια δίκαιης δίκης.
Το δημοψήφισμα θα ξεκινήσει και σήμερα το πρωί στις 7.00 στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου, στον πρώτο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου.

Της Βίκυς Βετουλάκη