Παραχωρούνται 25 οικίσκοι στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά η Περιφέρεια αρκείται σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου!


Έφθασε χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας απόφαση του γενικού γραμματέα Υποδομών, Στράτου Σιμόπουλου, με την οποία παραχωρούνται στο Δήμο Καλαμάτας 60 λυόμενοι οικίσκοι των 25 τετραγωνικών μέτρων εκ των ήδη υπαρχόντων προς επισκευή, για την προσωρινή στέγαση αθιγγάνων στην κατασκήνωση μη τουριστικού χαρακτήρα Μπιρμπίτα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα λυόμενα παραχωρούνται για χρονικό διάστημα μέχρι δύο χρόνια. Επιπλέον, εάν το κράτος τα χρειαστεί, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να επιστραφούν μέσα σε δύο ημέρες.
Και μόνο από αυτή την υποσημείωση φαίνεται ότι η λύση που προωθείται δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα, αφού οι τσιγγάνοι που θα εγκατασταθούν σ’ αυτά, θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να τα εκκενώσουν!
Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα εισαχθεί προς ψήφιση η αποδοχή της παραχώρησης των 60 λυομένων.
Ο δήμαρχος Π. Νίκας, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως θα τα παραλάβει και εάν δεν επιτραπεί η τοποθέτησή τους στην Μπιρμπίτα, θα τα αφήσει σε πλατεία της πόλης. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η ιστορία με τους τσιγγάνους της Αγίας Τριάδας θα πρέπει να τελειώνει, να εγκαταλείψουν δηλαδή τον καταυλισμό, τόσο επειδή οι συνθήκες δεν είναι καλές για τους ίδιους όσο και λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.
«Δε θέλουμε οι συνάνθρωποί μας αυτοί να είναι πεταμένοι στους δρόμους», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, αν και οι ίδιοι οι τσιγγάνοι αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο απομάκρυνσή τους από την Αγία Τριάδα.
Τέλος, υπενθύμισε ότι ο Δήμος είναι αποφασισμένος να καλύπτει ο ίδιος μέρος του κόστους για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εφόσον οι τσιγγάνοι πάνε στην Μπιρμπίτα, όπως και μέρος του κόστους υδροδότησης. Τέλος, ο κ. Νίκας επέστρεψε έγγραφο που έστειλε προχθές ο δικηγόρος κάποιων ιδιοκτητών της Αγίας Τριάδος ως απαράδεκτο.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιες προϋποθέσεις επίλυσης ενός δύσκολου κοινωνικού προβλήματος, αλλά προσκρούει στην πρακτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία αρκείται στο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, σιγοκαίοντας έτσι την προσωπική κόντρα του κ. Νίκα τόσο με τον κ. Τατούλη όσο και με τα υπόλοιπα στελέχη της, όταν, μάλιστα, οι τελευταίοι πριν από δύο χρόνια “διέταζαν” να καταστραφούν οι κατασκευές των αθίγγανων σε όλη την Πελοπόννησο!
Πέρα από τις προσωπικές μικροπολιτικές, θα ήταν φρόνιμο, τόσο για τους δεκάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων που βλέπουν την περιουσία τους να χάνεται όσο και για τους αθίγγανους, να υπάρξει κοινή γλώσσα μεταξύ των δύο θεσμών αυτοδιοίκησης, πριν να είναι πολύ αργά για όλους.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη