Η αδιαφορία «πνίγει» δημόσιες υποδομές και επιχειρήσεις
Δύσκολη βραδιά η προχθεσινή για την Καλαμάτα, αλλά και τη Μεσσηνία γενικότερα, εξαιτίας της καταιγίδας που έπληξε την περιοχή, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να μείνουν χωρίς ρεύμα και δρόμοι να πλημμυρίσουν, ενώ καταστροφές υπέστησαν επιχειρήσεις και αγροτικές εκτάσεις.
Ειδικότερα, προβλήματα παρουσιάστηκαν στην περιοχή της Κηπούπολης, αφού η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό φρεατίων συλλογής ομβρίων υδάτων, στην οδό Φαρών, τη Νέα Είσοδο, την περιοχή Ασπροχώματος, το Γενικό Νοσοκομείο, την περιοχή της ΒΙΠΕ, τις κοινότητες της Σπερχογείας και του Άρι.
Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, σημαντικά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην «Κεραμοποιία Αναγνωσταρά», όπου το ύψος του νερού ανέβηκε επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ακόμα και οι υποδομές της επιχείρησης.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Θ. Αναγνωσταρά, σχολίασε ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εργοστάσιο δεν είναι προϊόν των- έστω και έντονων- καιρικών συνθηκών, αλλά αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο δρουν οι κρατικές υπηρεσίες σε όλους τους βαθμούς διοίκησης. Αδιάφορα και με σπουδή να ρίχνει η μία τις ευθύνες στην άλλη.
«Η επιχείρησή μας δραστηριοποιείται από το 1974 και ποτέ τόσες δεκαετίες δεν είχαμε αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις με αυτές που βιώνουμε την τελευταία διετία. Με τη λογική που επικρατεί και με το γεγονός ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας, περιμένουμε, δυστυχώς, τα χειρότερα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Θεωρώ ότι κάποιες πρόχειρες τεχνικές παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν στην περιοχή που βρίσκεται η επιχείρηση, μαζί με κάποιες εργασίες στο δρόμο, είναι η αιτία των προβλημάτων που βιώνουμε. Βεβαίως, εδώ και μήνες προσπαθώ να εξηγήσω το πρόβλημα στους αρμόδιους, αλλά με στέλνουν από τον… Άννα στον Καϊάφα. Αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με το μέλλον μας. Γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες νομικές ενέργειες. Δεν είναι δυνατό η επιχειρηματικότητα να βάλλεται από παντού» σχολίασε.
Σύμφωνα με τον κ. Μενούνο που συνεργάζεται με το «Θ», σε λιγότερο από μια ώρα έπεσαν συνολικά 58.2 mm, ενώ τα 45.0 mm έπεσαν μέσα σε μισή ώρα. Συγκεκριμένα, ο μετεωρολογικός σταθμός στο Κέντρο κατέγραψε 58.2 mm, ο σταθμός στο Νησάκι 48.2 mm και ο σταθμός στο Λιμάνι 48.6 mm.
Σημειώθηκαν ιδιαίτερα υψηλές ραγδαιότητες, με το μέσο όρο να είναι για αρκετή ώρα από 80.0 – 280.0 mm/hr. Η μέγιστη ραγδαιότητα σημειώθηκε στο σταθμό στο Νησάκι 329.2 mm/hr, στο σταθμό του Κέντρου 261.8 mm/hr και στο Λιμάνι 281.0 mm/hr.
Επίσης, μετρήθηκαν ισχυρές ριπές ανέμου κατά τη διάρκεια της καταιγίδας: 61.2 km (7 μποφόρ) στο Νησάκι, 48.3 km (6 μποφόρ) στο Κέντρο και 37.0 km (5 μποφόρ) στο Λιμάνι.
Γενικότερα, είναι σαφές ότι ο σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων στην πόλη δε γίνεται για τέτοιου μεγέθους κλιματικά φαινόμενα και, ως εκ τούτου, οι καταστροφικές συνέπειες δε θα μπορούσαν να αποφευχθούν πλήρως. Εντούτοις, είναι άξιος απορίας ο βαθμός αιφνιδιασμού μας. Ως γνωστόν, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ, οι επιπτώσεις του δεν είναι κάτι που θα συμβεί στο μέλλον και αφορά, κυρίως, στη συχνότητα των ακραίων φαινομένων και όχι τόσο στην έντασή τους.
Δυστυχώς, για τα αποτελέσματα και την παράλυση όλης της πόλης για αρκετές ώρες δε φταίνε μόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Φταίνε όλοι εκείνοι – κεντρική εξουσία, τοπική αυτοδιοίκηση, επαγγελματίες και πολίτες – που εδώ και δεκαετίες έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές τόσο στο φυσικό όσο και στο δομημένο περιβάλλον, προκρίνοντας μια λανθασμένη χωροταξική, πολεοδομική και κατασκευαστική ανάπτυξη της πόλης, μια πολιτική που την καταστρέφει καθημερινά και, τελικά, την… πνίγει.
Κόντρα στην έλλειψη, όμως, κεντρικού σχεδιασμού και στο καθεστώς «πολυαρμοδιοτήτων», που ως συνέπεια έχει να μην αναλαμβάνει κανείς τελικά την ευθύνη διαχείρισης τέτοιων ακραίων φαινομένων, και εξαιτίας του σπάνιου φαινομένου του τόπου μας, μετά τη νεροποντή να έρχεται μια άλλη, διαφορετική ημέρα, είναι δικαίωμα αλλά και καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε τη μοναδικότητα αυτού του τόπου και αυτής της πόλης.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη