Το αεροδρόμιο Καλαμάτας εκτός από λόγια θέλει και έργα υποδομής!


Δ. ΜΑΝΔΗΛΑΡΗΣ ΣΤΟ «Θ»: ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ Η ΦΕΤΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Αν «φτιάχναμε» από σήμερα τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που μας αποχαιρετά σε λίγες εβδομάδες, στο κατάλογο θα ήταν και οι επιδόσεις του αεροδρομίου Καλαμάτας. Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η επίσημη τουριστική περίοδος μέχρι και σήμερα βρίσκεται στην κορυφή των ποσοστών αύξησης στις αφίξεις.
Το «Θάρρος» επικοινώνησε χθες με τον αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη, ο οποίος και επιβεβαίωσε το succes story των αριθμών. Στο αεροδρόμιο έφθασαν πάνω από 100.000 επισκέπτες, όπερ σημαίνει μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 85% σε σχέση με την περσινή χρονιά, η οποία με τη σειρά της ήταν αρκετά καλή. Μάλιστα, ο βαθμός εξυπηρέτησης του παραπάνω όγκου αφίξεων ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικός.
Ρωτήσαμε τον κ. Μανδηλάρη για τις προοπτικές της καινούργιας χρονιάς και μας τόνισε ότι σαφής εικόνα θα υπάρχει στις αρχές του νέου χρόνου, οπότε και τα διάφορα γραφεία αλλά και οι εταιρείες θα έχουν ανακοινώσει το συντονισμό των πτήσεών τους.
Βέβαια, οι πληροφορίες θέλουν το 2015 να είναι το ίδιο ικανοποιητικό με το 2014 για το αεροδρόμιο, αφού σχεδιάζεται η διεύρυνση των πτήσεων σε άλλες πόλεις του εξωτερικού, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από νέα τουριστικά γραφεία να συνεργαστούν με τη Μεσσηνία.
Η όλη κατάσταση από μόνη της καταδεικνύει ότι ο νομός μας μπαίνει στο χάρτη του διεθνούς τουρισμού, αλλά η αυξημένη κίνηση γεννά την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων με τις υποδομές του αεροδρομίου.
Ο κ. Μανδηλάρης μάς διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ένας γενικότερος σχεδιασμός για τη βελτίωση της κατάστασης, αλλά αν λάβει κανείς υπόψη τα πολιτικά δεδομένα που δημιουργήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, τα οποία μπορεί και να μας οδηγήσουν στις κάλπες για εκλογή νέας κυβέρνησης, αλλά και το υψηλό κόστος των παρεμβάσεων, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, τότε τίποτα δεν αποδεικνύει ότι οι διάφορες υποσχέσεις θα γίνουν και πράξη.
Δε θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ακόμα αντηχούν στα αφτιά των πολιτών της Καλαμάτας οι εξαγγελίες του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Λαμπρόπουλου.
Όπως ανακοίνωσε το προηγούμενο διάστημα, έχουν γίνει όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες και μέσα στις επόμενες ημέρες (σ.σ. ακόμα δεν έχει γίνει) αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την παραχώρηση 35 στρεμμάτων από το πολεμικό αεροδρόμιο προς το πολιτικό, απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση του τελευταίου.
Ταυτόχρονα, ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι μελετάται και η αναβάθμιση του πολεμικού αεροδρομίου, με τη βελτίωση του διαδρόμου, του πύργου ελέγχου και άλλων υποδομών, ενώ ανακοίνωσε και συγκεκριμένες ημερομηνίες για την έναρξη υλοποίησης των έργων.
Επειδή τα χρήματα που απαιτούνται είναι αρκετά, περίπου τριάντα (30) εκατομμύρια ευρώ, καταβάλλεται προσπάθεια το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Και μόνο η χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργεί, όμως, επιφυλάξεις, αφού, ως γνωστόν, η διαχείρισή του πλέον έχει περάσει στις Βρυξέλλες.