Το 1ο Σχολείο Τουρισμού στην Καλαμάτα ξεκίνησε χθες με μεγάλη συμμετοχή (φωτογραφίες)


Το κατάμεστο της αίθουσας του συνεδριακού κέντρου του ξενοδοχείου «Elite City Resort», όπου ξεκίνησε από χθες το 1ο διήμερο Σχολείο Τουρισμού που διοργανώνουν ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κατέδειξε τη μεγάλη ανάγκη για επιμόρφωση στον ευαίσθητο χώρο του τουρισμού.
Ο μεγάλος αριθμός των «μαθητών»- συνέδρων που έδωσε το «παρών» κατά τη συγκεκριμένη διοργάνωση, δεν ήταν ο αναμενόμενος, αλλά κατέδειξε και τη «δίψα» των ασχολουμένων με το συγκεκριμένο τομέα να βελτιωθούν και να βελτιώσουν παράλληλα τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους.
 
Κήρυξη των εργασιών
Τις εργασίες του 1ου Σχολείου Τουρισμού κήρυξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γ. Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης μίλησε για τη σημασία της παροχής των υπηρεσιών, από τους σημαντικούς παράγοντες που προσθέτουν στις δυνατότητες αξιοποίησης των περιοχών. Αφού συνεχάρη τους συνδιοργανωτές για την πρωτοβουλία τους, σημείωσε πως η εκπαίδευση είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας, που θέλει βελτίωση και εξέλιξη. Τόνισε ότι η τουριστική εκπαίδευση είναι μονόδρομος για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ενώ επισήμανε πως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι ο καθρέφτης της χώρας στους επισκέπτες του εξωτερικού.
Αφού ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε πως οι τουριστικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σημασία της στελέχωσής τους με άρτια καταρτισμένους εργαζόμενους.
Συνέχισε λέγοντας πως η τουριστική ανάπτυξη είναι ο πιο δυναμικός τομέας της οικονομίας και θέλει βήματα προόδου και για τις άλλες μορφές τουρισμού, ενώ παρατήρησε πως απαιτούνται γερές βάσεις (υποδομές και παροχή υπηρεσιών).
 
Οι συνδιοργανωτές
Τους παριστάμενους είχε καλωσορίσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ανδρ. Ζαγάκος, ο οποίος ευχαρίστησε τους χορηγούς που συνέδραμαν την προσπάθεια, αλλά και την Costa Navarino για το ανθρώπινο δυναμικό που διέθεσε για την εκπαίδευση των συμμετασχόντων, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Κ. Ανδριανόπουλος, χρησιμοποίησε την ψηφιακή τεχνολογία για να «περάσει» το δικό του μήνυμα.
Μετά την προβολή ενός πολύ σύντομου βίντεο, ανέφερε πως «πρέπει να αλλάξει το δε γίνεται (δεύτερη αγαπημένη φράση των Ελλήνων) με το γίνεται». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν μου έλεγαν πριν από μήνες για συμμετοχή 450-500 ατόμων σε αυτή την αίθουσα, τη συνεργασία δύο αντίθετων σε συμφέροντα φορέων, την παρουσία ενός μεγάλου ξενοδοχείου (Costa Navarino), του Επιμελητηρίου και των χορηγών μας, θα έλεγα δε γίνεται. Το δε γίνεται, έγινε».
Κατέληξε δε λέγοντας πως η εκπαίδευση είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον τουρισμό και πως η επιμόρφωση θέλει και συνέχεια, αφήνοντας ανοιχτή και τη λειτουργία ενός δεύτερου Σχολείου Τουρισμού, χωρίς να ανακοινώσει ημερομηνίες.  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου